Πρεμιέρα για την μπουγάτσα με γέμιση τυρί και κρέμα από βουβαλινό γάλα στο 1ο Festival ΧρυσοΒούβαλου Υγροτόπου Κερκίνης

Μπουγάτσα με γέμιση τυρί και κρέμα από βουβαλινό γάλα, μια… μυστική συνταγή που θα κάνει το ντεμπούτο της στο 1ο Festival ΧρυσοΒούβαλου Υγροτόπου Κερκίνης (24-25 Ιουνίου 2017), θα αποτελέσει το πλήρες και …άκρως θρεπτικό πρωινό εκείνων, που θα αποφασίσουν να δώσουν το “παρών” στη διοργάνωση, είτε για να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων από βούβαλο είτε για να διασκεδάσουν με το πλήθος δραστηριοτήτων που έχουν οργανωθεί.

                Στην έναρξη του φεστιβάλ, στις 24/6, θα μοιραστούν στους επισκέπτες του 500 μερίδες των 150 γραμμαρίων/έκαστη, μπουγάτσα με γέμιση τυρί και κρέμα από βουβαλινό γάλα, όπως σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπνευστής της συνταγής, ο 35χρονος Κώστας Γκόγκος, που διατηρεί εργαστήριο μπουγάτσας στην Ηράκλεια Σερρών και οι δημιουργίες του είναι όλες χειροποίητες.

                “Έκανα τέσσερις δοκιμές και τελικά πέτυχα τη σωστή δοσολογία των συστατικών, έτσι ώστε το πρωϊνό με το οποίο θα τρατάρουμε τους επισκέπτες του Festival να είναι χορταστικό, αλλά κυρίως απολαυστικό και όχι μακριά από τις γεύσεις που έχει συνηθίσει ο Έλληνας” υπογράμμισε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε “το βουβαλινό γάλα είναι πιο παχύ -έχει πολλά λιπαρά- και άρα θα έπρεπε να ισορροπήσω τα συστατικά, ώστε αυτοί που θα το καταναλώσουν τρώγοντάς το, όχι μόνο να μη νιώθουν δυσάρεστα, αλλά να το απολαύσουν κιόλας”. Σε ερώτηση για το εάν μπορεί το νέο προϊόν να κυκλοφορήσει εμπορικά στην αγορά, ο κ. Γκόγκος σημείωσε ότι “το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη”.

Η ιστορία της μπουγάτσας

                H μπουγάτσα αποτελεί αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων και συνοδεύεται από μια ιστορία που ξεκινά πολύ παλιά, με αφετηρία τα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον ελλαδικό χώρο μετά τη μικρασιατική καταστροφή, από τη Β. Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Ιδιαίτερα όμως …πολιτογραφήθηκε ως Σερρέα, καθώς στην Β. Ελλάδα εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ετυμολογικά η μπουγάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης “πογάτσα”, που σημαίνει με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί.

                Τα χρόνια περνούν και η μπουγάτσα παραμένει δημοφιλής στις Σέρρες, αλλά και στη Σμύρνη. Η μπουγάτσα ωστόσο, δεν υστερεί σε δημοτικότητα και στη Θεσσαλονίκη όλα αυτά τα χρόνια. Το 1917 ιδρύεται η συντεχνία των Μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης και δύο χρόνια μετά συγκεντρώνει 51 μέλη. Μετά το 1922, η διάδοση της μπουγάτσας στον ελλαδικό χώρο επιταχύνθηκε και η τέχνη εξελίχθηκε.

Το …όνειρο που έγινε πραγματικότητα και το πλήθος δραστηριοτήτων

                “Είναι ένα όνειρο δεκαετιών η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ για την βουβαλοτροφία και η πραγματοποίησή του με πλημμυρίζει με ποικίλα συναισθήματα”, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του μοναδικού πανελλαδικά, Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, Τρύφωνας Γιαντσίδης, προσθέτοντας ότι η πραγματοποίησή του γίνεται αφενός για να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων από βούβαλο, αφετέρου δε “να μαζευτούμε και να γνωριστούμε όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι με τον βούβαλο (παραγωγοί-μεταποιητές-διακινητές-, που δεν είμαστε πολλοί, αλλά δεν έχουμε την επαφή που θα έπρεπε”.

                Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι η πραγματοποίηση του φεστιβάλ έχει σκοπό την επιβράβευση όλων αυτών που παρά τις αντίξοες συνθήκες που βίωσαν στο πέρασμα του χρόνου “δεν το έβαλαν κάτω και διατήρησαν την ύπαρξη του βούβαλου στη χώρα μας”.

“Το γειτονάκι μας ο …Νεροβουβαλάκης”

                Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας, ενώ στο πολιτιστικό κέντρο των Χρυσοχώραφων του Δήμου Ηράκλειας, σε ειδικό σταντ, θα μπορεί κάποιος να..απολαύσει όλες τις ζωγραφιές μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της περιοχής, με θέμα «Το γειτονάκι μας ο Νεροβουβαλάκης».  Οι τρεις πρώτοι νικητές και οι δάσκαλοί τους θα βραβευθούν το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στα Χρυσοχώραφα.

                Στον χώρο θα υπάρχουν τρεις μεγάλες κούκλες από τον Δημιουργικό Κουκλοθίασο «Ονειροπαίγνια» ντυμένες παραδοσιακά, μέσα σε σκηνικό από βούρλα και καλάμια, θα υπάρχει παιδική μουσική, τραπέζια με μπλοκ και μπογιές για να ζωγραφίζουν τα παιδιά και υλικά για την κούκλα «ο Νεροβουβαλάκης», που θα κατασκευάζουν και θα παίρνουν μαζί τους ως αναμνηστικό δώρο.

                Το πρωί της Κυριακής 25 Ιουνίου 2017 θα γίνουν αθλητικές εκδηλώσεις για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στο ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης (έξοδος Χρυσοχωράφων) και οι τρεις πρώτοι θα κερδίσουν δώρα αξίας και θα βραβευθούν.

                Επιπλέον, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, κατά τις ώρες 16.00-21.00, στο λιμάνι του χωριού Κερκίνης στον Δήμο Σιντικής, θα γίνεται δωρεάν γνωριμία με την μοναδική λίμνη της Κερκίνης με βαρκάδα, τοξοβολία και ποδηλασία στο δυτικό ανάχωμα μέχρι την φάρμα των βουβαλιών από τον Οικοπεριηγητή, Γιάννη Ρέκλο. Τηλ. Επικοινωνίας: Γιάννης Ρέκλος 23270 41450, 6947 152240.

                Την επόμενη ημέρα, από τις 9 το πρωί έως στις 2 το μεσημέρι θα γίνονται δωρεάν στο ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης (έξοδος Χρυσοχωράφων), μαγευτικές αποδράσεις με βαρκάδα στην λίμνη, τοξοβολία στις όχθες και ποδηλασία- περιήγηση σε κοντινές αγέλες βουβαλιών και στην φάρμα από τον «Λιμναίο- Ήταυρο». τηλ. Επικοινωνίας: Νίκος Γάλλιος 23250 51581, 6936 116066.

                “Μπορούν να μοιραστούν τις δραστηριότητες περίπου 250 άτομα”, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γάλλιος, προσθέτοντας ότι “για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος καλύτερο θα ήταν όσοι μας επισκεφθούν να μας κάνουν πρώτα ένα τηλέφωνο”.

                Υπογραμμίζεται ότι στις 24/6 θα υπάρχουν άφθονο φαγητό- βουβάλι, κριθαράκι, σαλάτες και ποτά στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στα Χρυσοχώραφα με το catering Γατίδη, από την Σχολή Μαγείρων του ΙΕΚ ΣΕΡΡΩΝ με γνωστό σεφ και στις 9.30 το βράδυ με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να απολαύσουν εδέσματα στη ψησταριά, με βουβαλινά λουκάνικα, κρεατοσκευάσματα και ποτά.

                Την Κυριακή 25/6 θα γίνει ξενάγηση- ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης στην δημοτική κοινότητα Κερκίνης Δήμου Σιντικής, ενώ κατά τις ώρες από τις 10 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι, θα διεξαχθούν περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά και κατασκευή φωλιών και ταϊστρών για πουλιά (Τηλ. επικοινωνίας: 23270 28004).

                Το βράδυ της προσεχούς Κυριακής, θα γίνει και παρασκευή καβουρμά και καζάν ντιπί στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στα Χρυσοχώραφα με το catering Γατίδη και από την Σχολή Μαγείρων του ΙΕΚ.

                Το φεστιβάλ διοργανώνουν ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, τους Δήμους Ηράκλειας και Σιντικής, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Zώων Νέας Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης και το Εμπορικό Επιμελητήριο Σερρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βοηθά στη διατήρηση της μνήμης και προστατεύει από Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα σε πειραματόζωα
Επόμενο άρθροΠρωτοβουλία για το Παιδί : Ημερίδα στα Χανιά για την παιδική προστασία