Όμορφη καλημέρα σε όλους αγαπητοί μου φίλοι. Σήμερα θα ταξιδέψουμε νοερά στη ντόπια παράδοση του τόπου μας, του Ρουμλουκιού, με μία εμβληματική πίτα έφτιαχναν οι νοικοκυρές στο χωριό μου το Νεοχώρι Ημαθίας.
Το διαφορετικό στη συνταγή είναι το χειροποίητο φύλλο που γίνεται πιο χοντρό και η γέμιση σε στρώσεις.
Χρησιμοποιούμε το λίπος από τις τσιγαρίδες για να αλείφουμε τα φύλλα. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά, αφού γίνεται πολύ μαλακιά και τρώγεται ζεστή.
Είναι κλάσεις καλύτερο από το σπορέλαιο του εμπορίου.
Πρασοτυρόπιτα με ελληνικό μπέικον από το Νεοχώρι
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
Για τη ζύμη
Αλεύρι (3 κούπες του τσαγιού περίπου)
Αλάτι
Ξίδι
Ελαιόλαδο
Νερό όσο πάρει
Ζυμώνουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί
Υλικά για την γέμιση:
5 πράσα σε ροδέλες
400 γρ. φέτα τυρί
Τσιγαρίδες (που έχουμε) σε τετραγωνάκια
Εκτέλεση
Σοτάρουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα προσθέτουμε και τη φέτα. Ανοίγουμε σε 10 φύλλα την ζύμη μας (όχι λεπτό φύλο) και αφού αλείψουμε το ταψί με λίπος που έχουμε από τις τσιγαρίδες μας, στρώνουμε πρώτα 2 φύλλα κάτω και ρίχνουμε λίγο από τη γέμιση και τσιγαρίδες (φωτο).
Αυτό γίνεται συνέχεια μέχρι το 8ο φύλο που σκεπάζουμε. Κάνουμε τα δυο τελευταία φύλα σε πλεξούδα με γέμιση μέσα και βάζουμε γύρω στο ταψί.
Χαράζουμε σε μερίδες και σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το ταψί σταυρώνοντάς το πάντα και ψήνουμε για μια ώρα περίπου με αέρα και αντιστάσεις.
Κάποτε στα χωριά ψήνανε τις πίτες στον ξυλόφουρνο που η διαφορά ήταν μεγάλη.
Πρόλαβα ευτυχώς στο χωριό μας αυτή τη νοστιμιά. Θα πρέπει να δώσω τα εύσημα στις νοικοκυρές που μας άφησαν παρακαταθήκη αυτές τις γεύσεις.
Πάντα συνοδεύεται με γιαούρτι ή σπιτικό τζατζίκι
Έκανα ένα ταξίδι στον χρόνο και στα χρόνια της αθωότητας πραγματικά δημιουργώντας την.
Για όλους τους φίλους της μεγάλης ιστοσελίδα μας Εμβολος με μεράκι και νοσταλγία