Τα πράσα χαρίζουν ιδιαίτερη γεύση στις πίτες και με σε αυτή την πρασόπιτα που είναι μια παραλλαγή του σουφλέ δεν χρειαζόμαστε καθόλου φύλλα.
Όσο πιο νόστιμα τα τυριά τόσο ωραιότερη η πίτα μας, που έχει ωραίο χρώμα και εξαίσιο άρωμα.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι με καλαμποκάλευρο για ακόμα ιδιαίτερη γεύση επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε την πρασόπιτα με σουσάμι, μαυροκούκι ή πασατέμπο όπως την κάνουν στην Τουρκία.
Η Κατερίνα δεινή μαγείρισσα στο εστιατόριο Πέτρινο στα Τρόπαια Αρκαδίας, φημίζεται για τις πίτες της και η πρασόπιτα που δοκιμάσαμε πολύ μας άρεσε.
Της ζητήσαμε τη συνταγή και μας την έδωσε ευχαρίστως μια που είναι φίλη του emvolos και την μοιράζεται μαζί μας.
Πρασόπιτα της Κατερίνας
Από την Κατερίνα Ξηρού, μαγείρισσα εστιατόριο Πέτρινο, Τρόπαια Αρκαδίας
Υλικά
5 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.σ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
180 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
180 γρ. φέτα, χοντροσπασμένη
400 ml. γάλα φρέσκο
70 γρ. βούτυρο
4 αυγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ζεματάμε τα πράσα για 8 λεπτά και τα σουρώνουμε καλά για να φύγει όλο το νερό.
Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο ταψί ρίχνουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και από πάνω πασπαλίζουμε τα τυριά .
Στο μπλέντερ βάζουμε το γάλα, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο, το αλεύρι, το αλάτι και τα πιπέρια και χτυπάμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε ένα ρευστό χυλό.
Περιχύνουμε με το χυλό τα πράσα και τα τυριά και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγα κομματάκια μπλε τυρί ή ροκφόρ που θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη γεύση.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω σχάρα , στους 200ο C για 50 λεπτά.
Για να δούμε αν είναι καλά ψημένο βάζουμε ένα μαχαίρι και όταν βγει από σουφλέ πρέπει να είναι καθαρό.
Αν χρειαστεί ψήνουμε λίγο ακόμα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε σε κομμάτια.