Πράσινοι-Οικολογία: Απούσα η βιώσιμη κινητικότητα στον νέο ΚΟΚ

Η αλλαγή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ήταν μια ευκαιρία για τον βιώσιμο μετασχηματισμό του τρόπου μετακίνησης στις πόλεις και την ύπαιθρο, που χάθηκε, υποστηρίζουν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία.

Το νομοσχέδιο, παρόλες τις βελτιώσεις και την υπερψήφισή του με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, εκτιμούν πως παρέμεινε προσκολλημένο σε παρωχημένες αντιλήψεις για την οδική ασφάλεια, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην καταστολή και στην ποινικοποίηση.

Με 665 νεκρούς το 2024 η Ελλάδα διατηρεί τη θέση της στην πρώτη πεντάδα όσον αφορά τους θανάτους σε οδικά ατυχήματα στην ΕΕ. Και σε αυτό δεν υπολογίζονται τα θύματα που θα καταλήξουν αργότερα ούτε και οι ανάπηροι -μόνιμα ή προσωρινά. Υπόψη ότι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος συμβαίνει το 92% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, που αντιπροσωπεύουν το 3% έως 5% του ΑΕΠ τους. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα απέχει από τις παγκόσμιες διυπουργικές συναντήσεις για την οδική ασφάλεια, όπως αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Φεβρουάριο στο Μαρόκο, με τη συμμετοχή 101 υπουργών. Ούτε έχει διεκδικήσει τις ευρωπαϊκές ευκαιρίες για χρηματοδότηση ασφαλών υποδομών και σχεδίων κινητικότητας, ιδίως στα κράτη μέλη με χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία τονίζουν πως μόνο με όρους βιώσιμης κινητικότητας μπορεί να επιτευχθεί πραγματική μείωση των θυμάτων στην άσφαλτο και να αυξηθεί η ασφάλεια όλων των χρηστών του οδικού δικτύου. Οι επενδύσεις που συνεχίζουν να προσανατολίζονται στην επέκταση και αναβάθμιση οδικών αξόνων για αύξηση των ταχυτήτων όχι μόνο δεν προσφέρουν λύση, αλλά εντείνουν το πρόβλημα.

Υπάρχουν σε άλλες χώρες και τεχνικές όπως τα έξυπνα φανάρια κυκλοφορίας, που μπορούν να προσαρμόζονται σε συνθήκες πραγματικού χρόνου, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση, στη μείωση της ρύπανσης και της κατανάλωσης καυσίμων. Όμως η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως έναν νέο προσανατολισμό στην κυκλοφορία και τις μεταφορές με:

  • Ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, με συχνότερα και πιο αξιόπιστα δρομολόγια σε όλη τη χώρα.
  • Αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών και επανασύνδεση των περιοχών που παραμένουν αποκλεισμένες.
  • Δημιουργία ασφαλών ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων και διαβάσεων, ώστε η μετακίνηση με ποδήλατο και πεζή να γίνει αυτονόητη και ασφαλής επιλογή.
  • Αναδιαμόρφωση του δημόσιου χώρου με προτεραιότητα στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο.

Ο νέος ΚΟΚ όφειλε να εστιάσει στην πρόληψη, στη διαπαιδαγώγηση και στη συλλογική ευθύνη, στον ανασχεδιασμό των πόλεων για να είναι βιώσιμες και προσβάσιμες σε όλους – όχι πεδία καθημερινών συγκρούσεων.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση όφειλαν να ενσωματώσουν στον ΚΟΚ τις αρχές της οδικής ασφάλειας ως πολιτικής δημόσιας υγείας και της βιώσιμης κινητικότητας ως στρατηγικής επιλογής για ένα μέλλον πιο ασφαλές, δίκαιο και φιλικό προς το περιβάλλον.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία παραμένουν σταθερά στο πλευρό των πολιτών που αρνούνται τους δρόμους με κινδύνους, θανάτους, θόρυβο, ρύπανση και διεκδικούν ζωή, υγεία, αρτιμέλεια και βιώσιμη μετακίνηση.

ΠρασΟΙκολ

Προηγούμενο άρθροAgronea: Με “ανοιχτές πόρτες” και με σεβασμό στο περιβάλλον
Επόμενο άρθροΓιορτή Λήξης 4ου Δημοτικού Αλεξάνδρειας