Πώς θα γλιτώσετε φόρους οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες μπορούν να χτίσουν αφορολόγητο όριο και να έχουν έκπτωση φόρου μόνο εάν έχουν πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες συναλλαγές με χρεωστικές, πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να είχαν πραγματοποιήσει συναλλαγές ίσες με το 10%, δηλαδή 1.000 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ το 15% και 205 από 30.001 ευρώ και άνω. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος με εισόδημα 18.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 2.200 ευρώ. Όσοι δεν καταφέρουν να κάνουν τις απαιτούμενες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% επί του ποσού που υπολείπεται.

Σημειώνεται ότι στις δαπάνες που μπορεί να συμπεριληφθούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου περιλαμβάνονται σχεδόν όλες, όπως αυτές που αφορούν είδη διατροφής και ποτά, ρούχα και παπούτσια, λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης, φυσικό αέριο, έπιπλα και όλα τα είδη σπιτιού, σέρβις και αξεσουάρ αυτοκινήτου και δικύκλων, έξοδα για τη διασκέδαση, την εκπαίδευση, επισκέψεις σε γιατρούς και όλες οι υπηρεσίες όπως κομμωτήρια.

Από τις δαπάνες που «χτίζουν» αφορολόγητο όριο εξαιρούνται αυτές που αφορούν τις πληρωμές ενοικίων, τελών κυκλοφορίας, φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά αυτοκινήτων, δικύκλων, ομολόγων και μετοχών.