Πολλά Τροχαία ατυχήματα γίνονται στην Ελληνική άσφαλτο με τεράστιες υλικές ζημίες με θανάσιμα αποτελέσματα σε ανθρώπους και ζώα που οφείλονται εκτός των άλλων στην κόπωση ή την υπνηλία των οδηγών.
Έρευνες ετών μας δείχνουν πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πως έχουν σοβαρή υπνηλία όταν στερούνται τον ύπνο με τραγικά αποτελέσματα όταν οδηγούν με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων όταν κάνουν μακρινά ταξίδια ή οδηγούν νύχτα.
Σύμφωνα λοιπόν με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία της κόπωσης και της υπνηλίας στους οδηγούς, αλλά μας δίνει και μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές για να μένουμε ξύπνιοι.
Προειδοποιητικά σημεία κόπωσης και υπνηλίας εάν:
- Δυσκολεύεσαι να εστιάσεις το βλέμμα σου ή να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά
- Δυσκολεύεσαι να κρατήσεις το κεφάλι σου ορθό, χασμουριέσαι συνεχώς
- Δεν μπορείς να θυμηθείς τη διαδρομή στα τελευταία χιλιόμετρα που οδήγησες, αλλάζεις αναίτια λωρίδα
- Διαπιστώνεις ότι επαναφέρεις απότομα το αυτοκίνητό σου στη λωρίδα κυκλοφορίας σου
- Παραβλέπεις τις σημάνσεις του δρόμου, τότε μπορεί να παρουσιάζεις κόπωση και υπνηλία
Η οδήγηση κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι επικίνδυνη, γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος λόγω της υπνηλίας.
Τρόποι αντιμετώπισης της υπνηλίας κατά την οδήγηση
- Σταμάτησε σε ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθείς και να συνεχίσεις το ταξίδι ξεκούραστος.
- Συμβουλές για να μη νιώσεις κόπωση και υπνηλία ενώ οδηγείς
- Κοιμήσου καλά την προηγούμενη νύχτα
- Αν νυστάξεις την ώρα που οδηγείς, ένα μισάωρο ύπνου είναι σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικό για να μπορέσεις να συνεχίσεις το ταξίδι.
- Μπορείς να πιείς καφέ 30 λεπτά πριν το ταξίδι σου για να έχει αποτέλεσμα.
- Μετά από 2ωρη οδήγηση, ένα μικρό διάλειμμα είναι απαραίτητο. Όταν υπάρχει και άλλος οδηγός, παρέδωσε το τιμόνι μόλις αισθανθείς την παραμικρή κόπωση
- Απόφυγε το αλκοόλ, γιατί προκαλεί έντονη κόπωση και υπνηλία λόγω
μείωσης της ικανότητας για παρατήρηση, μείωσης της προσοχής και της ικανότητας αντίδρασης.
- Δυσκολίες στην προσαρμογή της όραση στις μεταβολές του φωτός, περιορισμό στο οπτικό σας πεδίο και δυσκολίες στην εκτίμηση των αποστάσεων.
- Εάν σας έχει χορηγηθεί κάποιο φάρμακο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν υπάρχουν συνέπειες στην οδήγηση, καθώς και για τυχόν παρενέργειες υπνηλίας.
- Κοιμηθείτε καλά την προηγούμενη νύχτα.
- Μην παραβλέπετε το βιολογικό σας ρολόι. Οι άνθρωποι συνήθως νυστάζουν το απόγευμα και από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 π.μ.
- Να οδηγείτε τις ώρες που είστε σε εγρήγορση.
- Μην ταξιδεύετε νύχτα.
- Σταματήστε αμέσως αν αισθανθείτε οποιοδήποτε σημάδι υπνηλίας. Μην εμπιστεύεστε τεχνάσματα, όπως το μάσημα τσίχλας, το άνοιγμα του παραθύρου, τη δροσιά του κλιματιστικού ή τη δυνατή μουσική. Δεν μπορούν να κρατήσουν σε εγρήγορση τον οδηγό για πολύ.
- Να μιλάτε με τους συνεπιβάτες, σας βοηθά να μείνετε ξύπνιος.
- Πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αποφύγετε τα βαριά και δύσπεπτα γεύματα.
Μερικές από τις πιο κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι για μπορέσουν να μείνουν ξύπνιοι πίσω από το τιμόνι είναι, να μιλούν στο τηλέφωνο, να έχουν δυνατά το ραδιόφωνο, να τρώνε γλυκά, να έχουν ανοιχτά τα παράθυρα, να χαστουκίζονται ή να τσιμπιούνται.
Προσοχή δεν είναι παιχνίδι η οδήγηση, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους, κινδυνεύουμε και κινδυνεύουν και άλλοι από την ανεύθυνη οδήγησή μας!