Για εσένα που έχεις ξεχασμένη μια κολοκύθα στην αποθήκη… Ποια κολοκύθα; Αυτή που σου φόρτωσαν από το χωριό και δεν ήξερες τι να την κάνεις; Ναι – ναι αυτή τη μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα λέω… Ναι το βρήκες…. Δες λοιπόν τι χάνεις που την έχεις παραπεταμένη…
Η πορτοκαλί κολοκύθα είναι γνωστή από την αρχαιότητα στην Ελλάδα περισσότερο από το κλασικό κολοκύθι, ιδιαίτερα χρήσιμη λόγο της δυνατότητας που έχει να φυλάσσεται όλο το χρόνο στην αποθήκη σε εποχές που δεν υπήρχε το ρεύμα και να μπορεί να χρησιμοποιείται τον χειμώνα που δεν υπάρχουν πολλά λαχανικά.
Στην σημερινή σύγχρονη κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, είναι όμως ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας γιατί έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
Παρ όλα αυτά θεωρείται gourmet και σερβίρετε στα καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο με διάφορους τρόπους, περίοπτη θέση σε αυτά έχει η βελουτέ κολοκυθόσουπα, ενώ οι παιδίατροι την συνιστούν σαν το πρώτο λαχανικό που μπαίνει στην διατροφή ενός βρέφους.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 mg
Θερμίδες (kcal) 44
Λιπίδιο 0,1 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 4 mg
Κάλιο 352 mg
Υδατάνθρακες 12 g
Φυτικές ίνες 2 g
Ζάχαρη 2,2 g
Πρωτεΐνη 1 g
Βιταμίνη A 10.630 IU
Βιταμίνη C 21 mg
Ασβέστιο 48 mg
Σίδηρος 0,7 mg
Βιταμίνη D 0 IU
Βιταμίνη B6 0,2 mg
Βιταμίνη B12 0 µg
Μαγνήσιο 34 mg
Το β-καροτένιο που περιέχει η κολοκύθα διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα, λόγω της δράσης του κατά των ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα.
Περιέχει πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην αποβολή της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου ενώ είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα.
Η πορτοκαλί ή κίτρινη κολοκύθα μπορεί να συντηρηθεί από ένα χρόνο έως και 6 μήνες, χωρίς να αφυδατωθεί και μπορείτε να τη βρείτε από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο, ωστόσο η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο.
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί τη θεωρούσαν τόσο θρεπτική, που την έθαβαν μαζί με τους νεκρούς, γιατί πίστευαν ότι θα τους χάριζε δύναμη στο τελευταίο τους ταξίδι
Αν θέλετε να χάσετε βάρος ή απλά θέλετε να είστε υγιείς, τότε βάλτε την στην διατροφή σας και αδυνατίστε τρώγοντας κολοκύθα γιατί είναι εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες, διαθέτει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Η κολοκύθα είναι πολύ νόστιμη σε σχέση με το πράσινο κολοκύθι, μπορεί να γίνει πίτα, ψητή, σούπα ακόμα και γλυκό του κουταλιού, είναι φτωχή σε θερμίδες, και σε κάνει να νιώθεις χορτάτος
Οι σπόροι της οι γνωστοί κολοκυθόσποροι ή πασατέμπος, είναι γεμάτοι από ανόργανα άλατα, υγιή λιπαρά και πρωτεΐνη, είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για τα καλά επίπεδα ενέργειας, τα υγιή οστά και για ισχυρό νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα.
Μετά από όλα όσα σας είπα εσείς θα έχετε την κολοκύθα ακόμα στο … σκοτάδι; Μην ξεχνάτε, «ο θεός τα πάντα εν σοφία εποίησεν» και η πορτοκαλί κολοκύθα δεν είναι μεταλλαγμένο προϊόν αλλά πρωτότυπο, άλλοτε ανοιχτόχρωμη λευκή, άλλοτε σκούρο πορτοκαλί και σε διάφορα σχήματα ανάλογα με την ποικιλία και τον τόπο που αναπτύσσεται!