Ποιους εννοούσε ο πρωθυπουργός με το «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» για τους υποκινητές της βίας; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τα «λέγαμε και χθες», στην καθημερινή μας «συζήτηση». Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη βία στα γήπεδα είναι μέτρα που δεν πρόκειται να αλλάξουν το παραμικρό ή να συνετίσουν κανένα. Είναι ασπιρίνη για τον καρκίνο! Είναι αποσπασματικά σ’  ένα περιβάλλον που η βία δεν είχε ποτέ συνέπειες, επειδή κάποιοι μεγαλοπαράγοντες έχουν πείσει τους στρατούς τους πως ότι κι αν κάνουν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ε, αυτό συμβαίνει κατά κόρον. Ποιος, επί παραδείγματι τιμωρήθηκε όταν συγκεκριμένοι άνθρωποι (όπως είχε φανεί από τα ρεπορτάζ) έσπασαν στο ξύλο τον διαιτητή Ζήλο; Ποιοι μπουκάρισαν μέσα στο γήπεδο στον Βόλο και ουσιαστικά, όχι μόνο έμειναν ατιμώρητοι, αλλά σχεδίασαν και εκτέλεσαν τα επεισόδια στου Ρέντη; Ποιοι κρύβουν ατιμώρητοι μέσα σε γήπεδα τα φονικά εργαλεία τους; Πόσες φορές παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε τα «ραντεβού πολέμου» σε διάφορες γειτονιές, χωρίς συνέπειες για την αλητεία; Πόσες φορές ακούσαμε μεγαλοπαράγοντες κι ιδιοκτήτες να βρίζουν τον πρωθυπουργό, επειδή δεν τους έδωσαν ένα –κατά τη γνώμη τους πέναλτυ- κι έμειναν ατιμώρητοι και θαυμαζόμενοι από τους κάφρους;

Έχουμε πει και ξαναπεί. Η αλητεία κατοικοεδρεύει σε συνδέσμους οπαδών που πρόεδροι κι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν ως στρατούς. Εκείνοι τους παρέχουν διευκολύνσεις, φτηνά εισιτήρια, ανακοινώσεις συμπαράστασης, εκείνοι τους αφιονίζουν. Μόνο αδαείς δεν το αντιλαμβάνονται.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επικεντρώσει την προσοχή της στις εστίες του χουλιγκανισμού, αντί να κατανοήσει ότι μέσα στους αγνούς οπαδούς έχουν διεισδύσει εγκληματικά στοιχεία ενεχόμενα σε διακίνηση ναρκωτικών, προστασίες της νύχτας, εκτελεστές συμβολαίων βίας κι άλλες έκνομες ενέργειες, κατέφυγε σε μια οριζόντια απαγόρευση απαγόρευσης τέλεσης αγώνων με θεατές. Κι αυτό μόνο στο ποδόσφαιρο της μεγάλης κατηγορίας.  Λες και στα άλλα αθλήματα θα πάνε στα γήπεδα οι μύστες του κατηχητικού και των χορωδιών κλασσικής μουσικής…. Λες κι η αλητεία μετά τους δυο μήνες της απαγόρευσης,  θα επιστρέψει και θα καθίσει ταπεινή κι ευλαβικά απέναντι στις κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν.

Ναι, είπαμε και θα λέμε ότι τέτοιες αποφάσεις λαμβάνουν μόνο άσχετοι. Κι εδώ που τα λέμε, ο μόνος σχετικός με αυτά από το κυβερνητικό επιτελείο που τα αποφάσισε είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Ο υφυπουργός αθλητισμού, κάποτε, της κυβέρνησης Σημίτη που επιχείρησε να ξηλώσει την περίφημη παράγκα και τελικά… απολύθηκε επειδή ενοχλούσε τον Σωκράτη Κόκκαλη! Όλοι οι άλλοι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν γνωρίζουν τι έχει μέσα μια μπάλα, συμπεριλαμβανομένου του αρμοδίου για τον αθλητισμό, Γιάννη Βρούτση.

Αλήθεια, μπορεί κάποιος από την κυβέρνηση να μας πει ποιο είναι το συνολικό σχέδιο; Μην αυταπατάστε, κανένας δεν μπορεί να πει, επειδή δεν υπάρχει σχέδιο. Όλα αποσπασματικά… Όλα στο πόδι.

Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να καταθέσουμε κι αυτό στη συζήτηση: Αν αναζητήσει κάποιος δικαιολογία στην οριζόντια τιμωρία της διεξαγωγής παιγνιδιών χωρίς θεατές, θα πρέπει να σκεφτεί ότι ίσως η κυβέρνηση θέλει να δώσει χρόνο στη Δικαιοσύνη για να ταυτίσει δεδομένα και καταγεγραμμένα συμβάντα με οργανωμένους και μη χούλιγκαν, ώστε να γίνουν ενέργειες ως εκείνες που ουσιαστικά ξεγύμνωσαν την Χρυσή Αυτή.

Αυτό αναμφίβολα, αν ισχύει,  είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ναι ν’ αναζητηθούν διασυνδέσεις κυκλωμάτων, ν’ αναζητηθούν ηθικοί αυτουργοί, πιθανές εγκληματικές οργανώσεις.

Μα όλα αυτά, φαίνονται και πιθανότατα είναι αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο. Χώρια που δεν μάθαμε ή δεν κατανοήσαμε ποιους εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν ανέφερε ότι «Θα καταπολεμήσουμε την οπαδική βία όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν»…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΒουλή – Άδ. Γεωργιάδης: Δεν τίθεται θέμα αύξησης ορίων συνταξιοδότησης
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.