Πλατύ: Τα ιστορικά εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Καππαδοκών “Σπίτι Εποικισμού”. – βίντεο – φωτό

Αναμφισβήτητα κορυφαίας ιστορικής σημασίας ήταν τα αποψινά εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Καππαδοκών στο Πλατύ Ημαθίας.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος & Στέλιος Νίκας

Δείτε το βίντεο:

Το “Σπίτι Εποικισμού” όπως ονομάζεται, θα αποτελέσει μία διαχρονική κοιτίδα του προσφυγικού καππαδοκικού πολιτισμού για τις επόμενες γενιές, χάρη στην αξιέπαινη προσπάθεια του τοπικού συλλόγου “Ο ΒΑΡΑΣΟΣ” Πλατέος. Κορυφαίο προϊόν άοκνης εργατικότητας, αλλά κυρίως της μεγάλης αγάπης για το καππαδοκικό στοιχείο. Ο νεαρός πρόεδρος Χρήστος Γεωργιάδης και τα μέλη του συλλόγου, είδαν με μεγάλη ικανοποίηση τους κόπους τους και επίσημα να παίρνουν σάρκα και οστά, μέσα από μία εκδήλωση ανεπανάληπτα λαπερή για τα τοπικά δρώμενα των τελευταίων ετών.

Η τελετή των εγκαινίων έλαβε χώρα στο προαύλιο του Μουσείου και χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου του Πλατέος, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Εισηγήτρια ήταν η Ειρήνη Κοσκερίδου-Αθανασάκη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Οραήλογλου Αντώνης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Καππαδοκικής Ένωσης Ισακίδης Θεοφάνης και ο Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ και πρόεδρος Επιστημονικής Ομάδας Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Νικόλαος Ιντζεσιόγλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεγάλος αριθμός επισήμων και εκπροσώπων των πολιτικών αρχών και της λαϊκής παράδοσης. Διακρίναμε τους βουλευτές Τάσο Μπαρτζώκα και Φρόσω Καρασαρλίδου, τον περιφερειακό σύμβουλο Απόστολο Νεστορόπουλο, τον αντιδήμαρχο Στέφανο Δελιόπουλο, τους δημοτικούς συμβούλους Αργύρη Πανταζόπουλο, Σάκη Παντόπουλο και Παρασκευά Στυλιανίδη, τον πρόεδρο της ΔΕ Πλατέος Θεόδωρο Τσοπουρίδη, τον πρώην δήμαρχο Πλατέος Φώτη Δημητριάδη, και τον διοικητή Αστυνομικού Σταθμού Πλατέος Κώστα Ζουρνατζή. Επίσης, εκπρόσωπους της Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας, του Συλλόγου Μικρασιατών Κορδελιού ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, τον νομικό και λαογράφο συγγραφέα Γιάννη Μοσχόπουλο. Αξιομνημόνευτο ήταν το γεγονός της παρουσίας μετά των προέδρων τους, των αδελφών Φαρασιωτών σωματείων Μοσχάτου Αττικής, Αγροσυκιάς Πέλλας, Βαθύλακκου Κοζάνης, Χωριστής Δράμας και Νέου Μυλότοπου Πέλλας.

Στον αγιασμό χοροστάτησαν οι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Ανθόπουλος και Ματθαίος Ψωμάς, ενώ παρόντες ήταν ο Εφημέριος Πλατέος Πατήρ Χρήστος Μιχαηλίδης και ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πλατέος.

Βραβεύσεις έγιναν για τους Μαρία Δημητριάδου και Σάββα Ελευθεριάδη, λόγω της σπουδαίας προσφοράς τους για την υλοποίηση του “Σπιτιού του Εποικισμού”.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, που μαζί με τον δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη ήταν οι δύο πρώτοι επισκέπτες του ιστορικού Μουσείου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράθεση δεξίωσης για όλους τους καλεσμένους.

Φωτογραφίες: