Πλατύ: Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. – βίντεο – φωτό

Τη στήριξή του ίδιου αλλά και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στους Έλληνες παραγωγούς για τη συνέχιση της καλλιέργειας εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος - πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε το βίντεο:

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνοντας βρήκε μία βιομηχανία κλειστή, με πολλά αιωρούμενα θέματα, όπως τη συντήρηση των εργοστασίων και το μέλλον των εργαζομένων σε αυτές δυσοίωνο και αβέβαιο. Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι εφικτή η καλλιέργεια τεύτλων και η μίσθωση των δύο εργοστασίων έγινε, προκειμένου οι παραγωγοί να μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

DSC01268

Η προϋπόθεση με την οποία υπογράφηκε η σύμβαση με τον μισθωτή, ήταν να δημιουργηθούν συμβάσεις με τους τευτλοπαραγωγούς ώστε να απορροφηθούν από φέτος οι καλλιέργειές τους. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο νέο μισθωτή, ο οποίος ανέλαβε να λειτουργήσει τα δύο εργοστάσια ζάχαρης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο υπουργός έκανε σύντομη περιήγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, αποχωρώντας τέλος, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

DSC01281

 Ο τευτλοπαραγωγός από την Ημαθία, Παύλος Μπογιαννίδης επισήμανε ότι μετά την αποχώρηση του υπουργού από τη μονάδα της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, ακολούθησε συζήτηση με τον επικεφαλής της Royal Sugar ABEE που σε κοινοπραξία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε ως μισθωτής δύο μονάδων (Πλατύ και Σέρρες) και σ αυτήν (την συζήτηση) οι τευτλοπαραγωγοί ενημερώθηκαν ότι αρχές Δεκεμβρίου θα γνωστοποιήσει το τιμολόγιο με βάση το οποίο θα παραληφθούν τα τεύτλα στο Πλατύ Ημαθίας. Σύμφωνα με τον κ. Μπογιαννίδη, η Royal Sugar ΑΒΕΕ έχει ζητήσει από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την χρήση της σιδηροδρομικής γραμμής για να μεταφερθούν τα τεύτλα από Ορεστιάδα και Λάρισα.

DSC01305

  Σε ό,τι αφορά το τιμολόγιο, ο κ. Μπογιαννίδης είπε ότι η πρώτη συμφωνία με τον επικεφαλής της Royal Sugar ΑΒΕΕ αφορά σε 32 ευρώ/τόνο, χωρίς να υπολογίζεται ωστόσο το κόστος μεταφοράς των τεύτλων από την μονάδα της εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας στα εργοστάσια βιοαερίου. “Το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τους παραγωγούς και υπολογίζεται σε επτά με δέκα ευρώ τον τόνο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

DSC01287

 “Δεν είναι σήμερα εφικτό να γίνει παραγωγή ζάχαρης, αφού είναι 15/11 και βρισκόμαστε ακόμη σε συζητήσεις για το που θα διαθέσουμε την παραγωγή μας και σε τι τιμή. Σαφώς- πρόσθεσε ο ίδιος- είναι ανακούφιση ότι δεν θα πάει στράφι η φετινή παραγωγή (18.000 στρέμματα, ήτοι 50.000-60.000 τόνους τεύτλων)” ανέφερε ο κ. Μπογιαννίδης και σημείωσε πως “αν και ο παραγωγός είναι ο μόνος χαμένος από όλη αυτήν την ιστορία, τουλάχιστον δεν θα χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια για τη συνδεδεμένη ενίσχυση”. Υπενθύμισε ότι πέρυσι οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας πληρώθηκαν 80 ευρώ/στρέμμα συνδεδεμένη, 87 ευρώ/στρέμμα deminimis και 280 ευρώ/στρέμμα παραγωγή, ήτοι 40 ευρώ/τόνο”.

DSC01344

Σύμφωνα με τον κ Μπογιαννίδη “το 80% της φετινής παραγωγής βρίσκεται στα χωράφια και σημείωσε ότι συστήνονται ομάδες παραγωγών στις κατά τόπους περιοχές , ώστε μαζί με τον επικεφαλής της Royal Sugar ABEE να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στα εργοστάσια βιοαερίου…”

Προηγούμενο άρθροΓ.Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών: Αγωνιστικές δραστηριότητες Σαββατοκύριακου
Επόμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Λιανοβέργι Ημαθίας – Ατύχημα: Σύγκρουση μηχανής τρένου με τρακτέρ