Πλατύ – Λιανοβέργι: “Φωνή βοώντος εν τη ερήμω” οι διαμαρτυρίες για τον ορυζώνα

Κανονικά προχωράει όπως όλα δείχνουν η οργάνωση της καλλιέργειας του ορυζώνα που βρίσκεται ενδιάμεσα σε Πλατύ και Λιανοβέργι, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των δύο γειτονικών οικισμών. 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Πριν δυόμισι μήνες και προ της πανδημίας του covid-19, αξίζει να θυμίσουμε ότι οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες, όπως και οι ανάλογες κινητοποιήσεις, απέναντι στο ενδεχόμενο της καλλιέργειας ρυζιού δίπλα σε κατοικημένη περιοχή (η απόσταση είναι 200 μέτρα από τα σπίτια). Στις 28 του Φλεβάρη, τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι των δύο χωριών προέβησαν σε συνάντηση με τον καλλιεργητή και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την πληθυσμιακή έξαρση των κουνουπιών στην περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε μεγαλύτερου εύρους συνάντηση και συζήτηση στην Αλεξάνδρεια, μεταξύ εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, τοπικών ΤΟΕΒ, αλλά και αρκετών πολιτών.

Την αρμόζουσα προβολή του θέματος ανέδειξε το emvolos.gr αναδεικνύοντας αυτό πανελλαδικά, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Ακραία Φαινόμενα” την 1η Μαρτίου 2020. Φτάνοντας στο σήμερα, διαπιστώνεται ότι όλες οι παραπάνω αντιδράσεις και διαμαρτυρίες αποδείχθηκαν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Ο ορυζώνας έχει γεμίσει νερό, με την καλλιέργεια να συνεχίζεται απερίσπαστα. Το σοβαρό είναι και αξίζει να σημειωθεί, ότι σε επικοινωνία των κατοίκων με την υγειονομική υπηρεσία Βέροιας, έλαβαν την απάντηση ότι είναι αδύνατοι οι ψεκασμοί κουνουπιών σε ορυζώνα όπως ο συγκεκριμένος. Και αυτό διότι βρίσκεται σε αρκετά κοντινή απόσταση από κατοικημένο μέρος.

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες: