Πλατύ: Κατάληψη τευτλοπαραγωγών στο εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ. – 3 βίντεο – φωτό

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Σε ειρηνική κατάληψη του εργοστασίου  Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας, προέβησαν σήμερα τευτλοπαραγωγοί προερχόμενοι από πολλά μέρη της Βορείου Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ζητώντας να εξοφληθούν για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στο εργοστάσιο το 2017. Παράλληλα είναι από αδύνατο έως εξαιρετικά απίθανο αυτή τη χρονική στιγμή οι καλλιεργητές να προλάβουν τη σπορά, ώστε να μη χαθεί η νέα καλλιεργητική περίοδος των τεύτλων. Οι αγανακτισμένοι αγρότες δήλωσαν ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί μία άμεση λύση, το επόμενο βήμα τους θα είναι να εισέλθουν στο χώρο της ΕΒΖ και να πάρουν το παραγόμενο προϊόν (ζάχαρη) για να το διαθέσουν ατομικά για να μπορέσουν να βιοποριστούν, όπως τονίζουν οι ίδιοι χαρακτηριστικά.

Οι τευτλοκαλλιεργητές εισήλθαν ειρηνικά στο εσωτερικό του εργοστασίου λίγο μετά τις 10 το πρωί με ολιγάριθμα γεωργικά οχήματα, προχωρώντας σε συμβολική δέσμευση ποσότητας ζάχαρης. Παρόντες και αρκετοί επικεφαλής και εκπρόσωποι συλλόγων τευτλοπαραγωγών, άνθρωποι του πολιτικού βίου και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλευρό των καλλιεργητών τέθηκαν ανοικτά και οι εργαζόμενοι υπάλληλοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. “Είμαστε σε απόγνωση. Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε: Καλλιέργησαμε, φέραμε το προϊόν στο εργοστάσιο, το οποίο έγινε ζάχαρη. Είχαμε διαβεβαιώσεις από το Νοέμβριο και του ίδιου του πρωθυπουργού, του υπουργού κου Καρίτση και του αρμόδιου υπουργού κου Αποστόλου, ότι μέχρι 31-12-17 θα είχαμε αποπληρωθεί.

Το Δεκέμβριο μας ζητήθηκε να ξεκινήσουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Μας υποσχέθηκαν γλυκά Χριστούγεννα.. Ούτε όμως Χριστούγεννα, ούτε Πρωτοχρονιά, αλλά από ότι φαίνεται ούτε γλυκό Πάσχα θα κάνουμε. Δεν γνωρίζουμε αν θα παράξουμε τη νέα σεζόν. Αν δεν έχουμε σήμερα μία απάντηση για την αποπληρωμή μας, θα πάρουμε το προϊόν γιατί είναι δικό μας..” δήλωσε ο κ. Θανάσης Πίππας, πρόεδρος τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας.

“Χρωστάμε παντού! Ενοίκια χωραφιών, σε πιστωτές, σε εφορία κλπ. Δεν πάει άλλο..” δήλωσε ο κ. Ιωάννης Σαμαράς, γραμματέας τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας.

Χριστόδουλος Βαρκάκης (πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΕΒΖ): “Η βιομηχανία χρειάζεται άμεσα αποφάσεις. Πρωτίστως πρέπει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης ώστε να σωθεί η χρονιά. Οι παραγωγοί πρέπει να εξοφληθούν άμεσα τη σοδειά του 2017. Υπάρχουν οφειλόμενα και σε εμάς, σε καμία όμως περίπτωση δεν αγγίζουν τα οφειλόμενα των παραγωγών. Στηρίζουμε τον αγώνα τους και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει μία λύση άμεσα, μέσω της διυπουργικής σύσκεψης που γίνεται σε λίγο.” Γιουτίκας Κωνσταντίνος (Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κ. Μακεδονίας): “Οι παραγωγοί βρίσκονται σε πλήρη αδιέξοδο. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν τη γη τους και να παράγουν τα προϊόντα τους.”

Θανάσης Βαρδαλής (βουλευτής ΚΚΕ, Β’ Θεσσαλονίκης): “Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των τευτλοπαραγωγών, αλλά και των εργαζομένων της ΕΒΖ. Στόχος μας είναι να αποπληρωθούν οι παραγωγοί και να συνεχίσει τη λειτουργία της η βιομηχανία.”

Γερακίνα Μπισμπινά (Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κ. Μακεδονίας): “Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των τευτλοπαραγωγών, είναι οι μόνοι άνθρωποι που δεν φταίνε σε τίποτα. Η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει την υποχρέωση που έχει απέναντί τους.”

Δείτε το 1ο Βίντεο – Περιέχει και δηλώσεις:

Δείτε το 2ο Βίντεο – Περιέχει και δηλώσεις:

Δείτε το 3ο Βίντεο – Περιέχει και δηλώσεις:

Φώτο: