ΠΚΜ: Εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού

Εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  για το έτος 2024

(Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024)

 

Με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ν. 2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/08-04-1999) η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού. Για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του ελληνικού λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων Κατοχής, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, σε ολόκληρη τη διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι εξής εκδηλώσεις:

Α) Γενικός Σημαιοστολισμός από τις 8 π.μ. έως τη δύση του ήλιου στις 9 Μαΐου 2024.

Β) Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ήλιου της 9ης Μαΐου έως τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη:

α) Ώρα 9.30΄: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Σερβικό Μνημείο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων Ζέιτενλικ και Ομιλία από εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

β) Ώρα 10.00΄: Κατάθεση Στεφάνων στο Σερβικό Μνημείο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων Ζέιτενλικ.

γ) Ώρα 10.30΄: Κατάθεση Στεφάνων στο Ελληνικό Μνημείο των Συμμαχικών κοιμητηρίων Ζέιτενλικ.

          Συγκεκριμένα, καταθέσεις  στα μνημεία θα πραγματοποιηθούν από τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Προξένους, τον Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, τον  Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β.Ελλάδος, τον Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Γενικό Επιθεωρητή Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδος, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Λιμενάρχη Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους Αντιστασιακών και λοιπών Οργανώσεων που έλαβαν μέρος ενεργά στον αγώνα και την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής καθώς και εκπροσώπους Νομικών Προσώπων.

Εκδηλώσεις για τον Εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού θα πραγματοποιηθούν την 9η Μαΐου 2024 και στις έδρες των λοιπών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν δοξολογία, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη  και κατάθεση στεφάνων.

Προηγούμενο άρθροΒέροια: Πρόσκληση σε εκδήλωση της ΚΟ Ημαθίας του ΚΚΕ
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM