“Δεν πρέπει να χάσουμε την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται εκ νέου να την κρατήσει όρθια”, επισήμανε στη δευτερολογία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως είπε, για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική κυβέρνηση έχει “τεντώσει” τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δίνει το ΥΠΑΑΤ και διαμορφώνεται σε 72 ευρώ/στρέμμα» και σημείωσε ότι η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών, για την ποσότητα που έδωσαν το 2017, με το ποσό να ανέρχεται στα 6,2 εκατ. ευρώ “είναι θέμα ημερών”.
Ο κ. Αποστόλου, απαντώντας σε ερωτήσεις ροδακινοπαραγωγών (διεκδικούν ενίσχυση του εισοδήματός τους για τις απώλειες που υπέστησαν το 2017, λόγω του ρωσικού εμπάργκο ο κ. Αποστόλου, είπε, ότι κατανοεί την αγωνία τους και δεσμεύτηκε ότι “θα κάνει ότι μπορεί”. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαική χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα με το ρωσικό εμπάργκο.
Είπε, ακόμα, ότι ο αγροτικός κλάδος στην Ελλάδα απολαμβάνει κοινοτικές ενισχύσεις 2,7 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή δεν απορροφά κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό και υπογραμμίζοντας ότι το 55% των κανονισμών της ΕΕ αφορούν την ΚΑΠ, με τη διαχείριση των κονδυλίων να γίνεται με βάση τις κανονιστικές διατάξεις, ο κ. Αποστόλου είπε: “βρήκα πρόστιμα 1,6 δισ. ευρώ προς την ΕΕ. Με υπερπροσπάθεια που κάναμε και κάνουμε, είμαστε κανονιστικά εντάξει. Δεν προτίθεμαι να τις παραβιάσω. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής απέναντι στην ΕΕ και τους Έλληνες φορολογούμενους”.
Στο μεταξύ, απευθυνόμενος σε όσους διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, συνέστησε σε αγρότες και κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν ισχυρές ομάδες παραγωγών, για να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Σχετικά με το ΑΤΑΚ και την υποχρεωτική αναγραφή του στις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών , προκειμένου να λαμβάνουν επιδοτήσεις, μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι “εάν δεν το κάνουμε, υπάρχει ο κίνδυνος αμελλητί να χαρακτηριστούμε ότι βλάπτουμε το δημόσιο συμφέρον”. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι για φέτος οι αγρότες έχουν την υποχρέωση να τον προσκομίσουν μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, με ταυτόχρονη προσκόμιση συμβολαίου μίσθωσης τετραετούς διάρκεια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ