ΠαΣοΚ: Το δεύτερο Τσέρνομπιλ της μεταπολίτευσης – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Γενέθλια της ίδρυσης του ΠαΣοΚ προχθές κι αρκετοί θυμήθηκαν τον Ανδρέα Παπανδρέου και το δημιούργημά του.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πολλοί θυμήθηκαν και κάτι άλλο. Τα λόγια του πατέρα του Γεωργίου. Που έλεγε ότι ο Ανδρέας προσθέτει λίγους στην Ένωση Κέντρου, αφαιρεί πολλούς, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και διαιρεί το κόμμα…

Αυτός, λοιπόν, ο μάγος του παραμυθιού, ο χαρισματικός στην επικοινωνία λογοπλάνος κι ο ειδήμονας των τεσσάρων αριθμητικών πράξεων κατά πως τον βόλευαν, αφού σιγουρεύτηκε ότι ο Καραμανλής «καθάρισε» την χούντα, εμφανίστηκε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά για ν’ ασκήσει το… δημοκρατικό του καθήκον! Είχε προηγηθεί η απελευθέρωσή του από την χούντα με παρέμβαση των Αμερικανών κι έκτοτε εκ του ασφαλούς αντίσταση στο εξωτερικό. Όταν όλοι οι άλλοι πολιτικοί στέναζαν στα μπουντρούμια της ή σε κατ’ οίκον περιορισμό ή στην εξορία… Προλαβαίνοντας μάλιστα,  κατά τη διάρκεια της αντίστασής του στη χούντα, ανάμεσα σε Καναδά κι Ευρώπη, να σκαρώσει μια κόρη εκτός γάμου στην Σουηδία…

Επέστρεψε, λοιπόν ο Ανδρέας Παπανδρέου κι ίδρυσε το ΠαΣοΚ. Το μεγαλύτερο εκμαυλιστήριο της ελληνικής κοινωνίας. Πιο μεγάλο και από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ΠαΣοΚ και χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε, ούτε θα έπαιρνε την εξουσία.

Τι έκανε το ΠαΣοΚ; Παρήγαγε ατέλειωτες στρατιές κρατικοκηφήνων, θολοκουλτουριάρηδων του φραπέ, μαρξιστών του Κολωνακίου, συνδικαλιστών της πλάκας, της λούφας και των εκβιασμών στην κοινωνία, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών κι  εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ; Δημιούργησε τον νέο, παρακμιακό Έλληνα, ως πρότυπο: κρατικοδίαιτο, εθισμένο στην ήσσονα προσπάθεια, εφετζή, βολεψάκια, φιλοτομαριστή, κοσμοφοβικό, αμόρφωτο, ανήθικο.

Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ; Ανήγαγε την απραξία σε ιδανικό, την αργομισθία σε μαγκιά, την εξαπάτηση σε ιδεολογία, την κλοπή (των Ελλήνων και των Ευρωπαίων φορολογουμένων) σε πολιτική πεμπτουσία.

Τι έκανε το ΠαΣοΚ; Οδήγησε σε λουκέτο τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (izola, pitsos, elinda, ή τις ανάγκασε να φύγουν από την Ελλάδα, όπως pirelli) μέσω των πιέσεων των συνδικαλιστών, των διπλασιασμών μισθών και εισφορών! Χωρίς όμως να ελαφρύνει φορολογικά τις εταιρείες για να υπάρξει ισορροπία. Αυτό είχε σαν λογικό αποτέλεσμα η Ελλάδα πλέον να μην παράγει οπότε και να μην εξάγει τίποτα κλείνοντας την κάνουλα των κρατικών εσόδων (η οποία έκτοτε δεν άνοιξε ποτέ). Εκτός αυτών, αύξησε κατά 1000% τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν παράγουν έσοδα για το κράτος όπως οι βιομηχανίες που είχε κλείσει, αύξησε κατ’ επέκταση την γραφειοκρατία και την διαφθορά … Αποτέλεσμα λόγω μη εσόδων και πολλών εξόδων να πάει σε ΔΑΝΕΙΣΜΟ. Η Ελλάδα μετά το 1981 για πρώτη φορά φτάνει στο σημείο να καταναλώνει περισσότερα από αυτά που παράγει. Το χρέος από 8 ΔΙΣ που παρέλαβε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή εκτοξεύεται στα 100+ δις…

Τι έκανε το ΠαΣοΚ;  Ακόμη κι αν δεν το ψήφισες ποτέ, σ’ έκανε ν’ αναζητάς τους… ΠαΣόΚους για να λύσεις κάθε πρόβλημα, για να να βολευτείς ή να βολέψεις!

Ναι, το ΠαΣοΚ ήταν το δεύτερο Τσέρνομπιλ της εποχής της μεταπολίτευσης. Εξ ίσου τοξικό και μολυσματικό με το πρωτογενές. Δημιούργησε χιλιάδες τερατογενέσεις! Σε σημείο που τελικά να θεωρείται φυσιολογική η τερατομορφία και αφύσικη η πολιτική υγεία.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο ηγέτης που ενώ είχε την ευκαιρία ν’ αλλάξει την Ελλάδα, έγινε ο φυσικός κι ηθικός αυτουργός όσων ζούμε εδώ και δέκα χρόνια. Την πολιτική του διαδρομή ακολούθησαν οι θαυμαστές κι οι μίμοι του! Είτε από Δεξιά είτε από Αριστερά!

Δημιούργησε κομματικές στρατιές πρασινοφρουρών! Διέλυσε τους θεσμούς, «Δεν υπάρχουν Θεσμοί, υπάρχει Λαός»! Κρατικοποίησε όλες τις προβληματικές επιχειρήσεις, με τεράστιο οικονομικό κόστος!  Διόγκωσε το Κράτος και ανακήρυξε τον Κρατισμό ως την κυρίαρχη επιχειρηματική δύναμη!  Δημιούργησε ένα πρωτοφανές κι ασύδοτο συνδικαλιστικό κατεστημένο που κατέστρεψε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις!  Διέλυσε την παιδεία, από την στοιχειώδη μέχρι τα Πανεπιστήμια! Διόγκωσε το χρέος της χώρας, κάτι που ακόμη κι ο ίδιος αναγνώρισε! Έμαθε τους Έλληνες ότι οι Δημόσιοι άνδρες μπορούν να δίνουν και κάποιο δωράκι στον εαυτόν τους!  Εκμαύλισε την κοινωνία στην ελάσσονα προσπάθεια και το εύκολο κέρδος, στα παραμύθια και τα ψέματα!

Μόνον αυτά για να μην σας κουράσω…

Θα πει κάποιος: Μα καλά δεν προσέφερε τίποτα ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ; Κι αν δεν προσέφεραν τίποτα, πώς κυβέρνησαν σχεδόν 25 χρόνια;

Ναι προσέφερε το ΠαΣοΚ. Σε ζητήματα εκσυγχρονισμού της κοινωνίας. Με τον πολιτικό γάμο, το αυτόματο διαζύγιο και άλλα ζητήματα που είχαν δικαιωματικά χαρακτηριστικά.

Προσέφερε και σε κάτι ακόμη: Ένωσε την κοινωνία από τους διαχωρισμούς του εμφυλίου. Έδωσε υπόσταση στο κομμάτι της κοινωνίας που περιέγραψε ο Δημήτρης Ψαθάς στην Μαντάμ Σουσού!  Που όσα χρήματα και να έβγαζε, δεν θα γινόταν ποτέ από Μπύθουλας, Κολωνάκι. Σε αυτό το εκλογικό κομμάτι απευθύνθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Κι επειδή η πολιτική απεχθάνεται το κενό, το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 κάλυψε ένα πολιτικό κενό που είχε αφήσει ο Καραμανλής κι η Νέα Δημοκρατία.  Όπως το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη αργότερα, κάλυψε την γενιά της μεσημεριανής τηλεόρασης του Κουρή με το crawl των τιμών του χρηματιστηρίου.

3 του Σεπτέμβρη με μπόλικα πράσινα άλογα…