ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ημαθίας: 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 συμπληρώνονται 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και 30 χρόνια από την επίσημη αναγνώρισή της από την Ελληνική Βουλή με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Σε αυτή την ιερή ημέρα μνήμης, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τιμά την ιστορική μνήμη των αδερφών μας από τον Πόντο και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για τον συνεχή αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι σφαγές και οι εκτοπίσεις του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου είχαν ως αποτέλεσμα 353.000 αθώα θύματα, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία του Έθνους μας.

Το 1994, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου, προώθησε στη Βουλή των Ελλήνων την πρόταση νόμου για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα. Αυτή η ενέργεια αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας που είχε ξεκινήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 1991, αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα των Ποντίων αδερφών μας.

Σε μια εποχή όπου ο ιστορικός αναθεωρητισμός και η περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενισχύονται διεθνώς, η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της μνήμης είναι πιο απαραίτητες από ποτέ. Η διατήρηση της εθνικής μας μνήμης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι ανάλογα εγκλήματα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με πατριωτική ευθύνη και αίσθημα δικαιοσύνης, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και να τιμά τη μνήμη των θυμάτων, διασφαλίζοντας ότι οι θυσίες τους δεν θα λησμονηθούν.

Genoside

Προηγούμενο άρθροΘεατρική παράσταση από τους Κα. Συ.Θε. Δρυάδες και Θεατρομπόμπιρες
Επόμενο άρθροΔηλώσεις ζημίας σε καλλιέργειες από την βροχόπτωση της 15ης και 16ης Μαΐου, στους Ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Αλεξάνδρειας