Παρουσίαση του Β’ τόμου της δίγλωσσης Ανθολογίας Ποντιακής Ποίησης του Ηλία Τσέχου

Παρουσιάστηκε ο Β’ τόμος της Ανθολογίας Ποντιακής ποίησης

Το περασμένο Σάββατο 23/9/23 έγινε στην Νάουσα η παρουσίαση του Β’ τόμου της δίγλωσσης Ανθολογίας Ποντιακής Ποίησης του Ηλία Τσέχου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ανάλεκτο.

Για τον Ηλία Τσέχο και το βιβλίο του μίλησαν ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής, Άρχων Μαΐστωρ Μ.τ.Χ.Ε. κ. Γεώργιος Ορδουλίδης και ο διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. κ. Σίμος Ανδρονίδης. Τους ομιλητές προλόγισε ο εκδότης κ. Άκις Θωμαΐδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας.

Οι ομιλητές έθιξαν τον σύνθετο χαρακτήρα του πονήματος του Ηλία Τσέχου από έποψη ιστορική, πολιτισμική, λαογραφική, μουσικολογική, εθνολογική, λογοτεχνική και γλωσσολογική. Μεταξύ άλλων ο κ. Ορδουλίδης αναφέρθηκε στο ευρύτερο ποιητικό έργο και την κοινωνική προσφορά του Ηλία Τσέχου και κατέδειξε την σχέση της ποντιακής ποίησης με την μουσική ψάλλοντας ένα σύντομο παράδειγμα που εξέπληξε ευχάριστα τους παρισταμένους.  Ο κ. Ανδρονίδης αναφερόμενος στην έννοια της «μετατόπισης του γλωσσικού ορίζοντα», παρουσίασε μία θεωρητική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο η γλωσσική μεταφορά της ποντιακής ποίησης στην νεοελληνική κινητοποιεί τον αναγνώστη στην κατεύθυνση μιας διανοητικής και συναισθηματικής διέγερσης.

Την παρουσίαση έκλεισε ο Ηλίας Τσέχος, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του και αναφέρθηκε στην προσπάθεια καλλιέργειας και διάσωσης της διαλέκτου του Πόντου, ενώ ανακοίνωσε ότι εργάζεται ήδη, σε συνεργασία με την φιλόλογο και διδασκάλισσα της ποντιακής, κ. Γιώτα Ιωακειμίδου, πάνω στον τρίτο τόμο της Ανθολογίας Ποντιακής Ποίησης, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το προσεχές έτος.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΕθνικό Δίκτυο 17 Μονάδων Εγκεφαλικών και Σχέδιο Δράσης για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια από το υπ.Υγείας