Παρουσίαση έρευνας. Τι καριέρα επιλέγουν οι φοιτητές: 4 στους 100 προτιμούν δημόσιοι υπάλληλοι, έναντι 28 στους 100

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η καριέρα δημοσίου υπαλλήλου δεν έλκει πια τους νέους, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα μεταξύ 649 φοιτητών, από 11 διαφορετικά πανεπιστήμια της Ελλάδας, που παρουσιάζει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ποσοστό 6,8% των  ερωτηθέντων δηλώνει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών «βλέπει» στον Δημόσιο Τομέα προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, όταν το ποσοστό σε αντίστοιχη έρευνα το 2013 ήταν στο 7,6%, το 2011 στο 10,1% και το 2008 στο 20,8 %. Σε βάθος πενταετίας μετά την αποφοίτηση, ο δημόσιος τομέας αποτελεί επιλογή μόλις για το 4,3% του ίδιου δείγματος, με τα ποσοστά στις αντίστοιχες έρευνες του 2013 να είναι στο 7,2%, του 2011 στο 11% και του 2008% στο 27,5%!

Η ταυτότητα της έρευνας

Η σχετική έρευνα εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας για το επιχειρηματικό πνεύμα των φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα σε περισσότερες από 50 χώρες και πάνω από 1.000 πανεπιστήμια, με συμμετέχοντες 122.000 φοιτητές. Για την Ελλάδα, την έρευνα συντόνισε το Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου Μακεδονίας και η καθηγήτρια Κατερίνα Σαρρή. Το ελληνικό δείγμα αποτελείται από 649 άτομα (384 γυναίκες, 265 άνδρες), εκ των οποίων οι 524 είναι σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών.

Η έρευνα έγινε μεταξύ φοιτητών του πανεπιστημίου Αιγαίου, του Οικονοµικού πανεπιστημίου Αθηνών, του Δηµοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Πάντειου πανεπιστημίου, του πανεπιστημίου Κρήτης, του πανεπιστημίου Μακεδονίας, του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του πανεπιστημίου Πειραιώς και του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το γενικό συμπέρασμα

Γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα, εκτός από το ότι ο δημόσιος τοµέας δεν αποτελεί πλέον ελκυστική επιλογή, είναι ότι η επιχειρηµατικότητα, ως επιλογή καριέρας, πέντε χρόνια µετά την αποφοίτηση αποτελεί την πρώτη επιλογή, άλλα όχι αµέσως µετά την αποφοίτηση.

«Η ελληνική τάση να απασχοληθούν ως υπάλληλοι πρώτα, αντανακλά και μία διεθνή τάση, όπως επίσης και η στροφή προς την επιχειρηματικότητα, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών. Πρόκειται για μία στάση, που είναι σημάδι ωριμότητας, αφού οι φοιτητές επιθυμούν να αποκτήσουν κάποια εργασιακή εμπειρία, πριν ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση. Πάντα ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην ασφάλεια του βέβαιου εισοδήματος και να μην τολμήσουν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο ενός αβέβαιου εισοδήματος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Σαρρή.

Επιλογή Καριέρας

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επιλογή καριέρας:

-Το 23,7% των ερωτηθέντων επιθυμούν να εργαστούν μετά το τέλος των σπουδών τους σε μικρή επιχείρηση που απασχολεί μέχρι 49 υπαλλήλους. Το ποσοστό υποχωρεί στο 2,2% ως επιλογή, πέντε χρόνια μετά την αποφοίτηση

-Το 22% των ερωτηθέντων επιθυμεί να εργαστεί σε μεσαία επιχείρηση (50-249 υπάλληλοι), ενώ το ποσοστό διαμορφώνεται στο 5,7% ως επιλογή πέντε χρόνια μετά.

-Σε μεγάλη επιχείρηση (250 και άνω υπαλλήλων) επιθυμεί να εργαστεί το 17,6%  των ερωτηθέντων, ποσοστό που αυξάνεται στο 23,4% πέντε χρόνια αργότερα.

-Σε ΜΚΟ επιθυμεί να εργαστεί το 6,6%  (3,1% 5 χρόνια μετά)

-Ακαδημαϊκή καριέρα επιθυμεί να ακολουθήσει το 5,7% ποσοστό που αυξάνεται ως προοπτική πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο 11,9%.

-Υπάλληλος στον δημόσιο τομέα επιλέγει ως καριέρα το 6,8% και 4,3% πέντε χρόνια μετά.

-Ιδρυτής επιχείρησης δηλώνει ως επιλογή αμέσως μετά τις σπουδές, μόλις το 4% και 32,7% πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

-Διάδοχος οικογενειακής επιχείρησης επιλέγει το 3,7% και 2,2%  5 χρόνια μετά.

Πιο επιφυλακτικές απέναντι στην επιχειρηματικότητα οι γυναίκες

Οι φοιτητές έχουν σηµαντικά µεγαλύτερη επιχειρηµατική πρόθεση σε σχέση µε τις φοιτήτριες και συγκεκριμένα:

Άνδρες: Αμέσως μετά τις σπουδές, το 76,9% επιθυμούν να εργαστούν ως υπάλληλοι, 5,3% επιχειρηματίες, 8,3% διάδοχοι σε επιχειρήσεις. Πέντε χρόνια μετά την αποφοίτηση επιλέγουν κατά 48,5% υπάλληλοι, 34,5% επιχειρηματίες και 8,3% διάδοχοι επιχειρήσεων.

Αντίστοιχα οι γυναίκες σε ποσοστό 86,4% επιλέγουν μία καριέρα υπαλλήλου αμέσως μετά τις σπουδές, 3,1% επιχειρηματίες και 8,7% διάδοχοι επιχειρήσεων. Πέντε χρόνια αργότερα 51,7% εξακολουθούν να βλέπουν ένα εργασιακό μέλλον ως υπάλληλοι, 31,8 επιχειρηματίες και 8,4% διάδοχοι επιχειρήσεων.

Η πλειονότητα των φοιτητών πιστεύει ότι οι γνώσεις που πήραν στο πανεπιστήµιο ενίσχυσε την ικανότητά τους να εντοπίσουν επιχειρηµατικές ευκαιρίες, ενώ λίγο παραπάνω από το 1/3 των φοιτητών θεωρούν ότι υπάρχει ευνοϊκό κλίµα στο πανεπιστήµιό τους για να γίνει κάποιος επιχειρηµατίας. Οι πιο συνήθεις πηγές για την επιχειρηµατική ιδέα, είναι οι σπουδές στο πανεπιστήµιο και τα χόµπυ. Θετική είναι η στάση του κοινωνικού περίγυρου απέναντι στην προοπτική να γίνει κάποιος επιχειρηµατίας.

Το δείγμα της έρευνας περιελάμβανε και 40 ενεργούς επιχειρηματίες, εκ των οποίων οι 16 γυναίκες. Περισσότεροι από του μισούς  προέρχονται από τον χώρο των Οικονομικών σπουδών και της Νομικής. Ο δείκτης ικανοποίησης των ενεργών επιχειρηματιών από την επιλογή καριέρας είναι 4,81% στην Ελλάδα, έναντι 5,28 σε όλες τις χώρες.

Τα στοιχεία της έρευνας θα παρουσιάσει αύριο, στις 11 το πρωί, στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας (αίθουσα συνεδρίων, 1ος όροφος) η μεταδιδακτορική ερευνήτρια, δρ. Σταυρούλα Λασπίτα, κατά τη διάρκεια ημερίδας, στην οποία ερευνητές και εκπαιδευτικοί θα συζητήσουν για την αξία της κουλτούρας της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση.

 

Προηγούμενο άρθροΧωρίς αλλαγές τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων για το 2017, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών
Επόμενο άρθροΑνέκδοτα: 1 Οι ξανθές στο κυνήγι. – 2 Απάντηση μικρού αδερφού… – 3 Το θερμόμετρο…