Πάρης Παπαχρήστος: Ανάλυση Σύσταση Σώματος – Λιπομέτρηση

Οι έννοιες λιπομέτρηση και λιπώδης ιστός, ίσως, σου είναι γνώριμες.

Το πιο πιθανό είναι να έχεις πραγματοποιήσει λιπομέτρηση κάποια φορά στη ζωή σου. Η μέτρηση του λιπώδους ιστού είναι πολύ σημαντική, το αναφέρω σε όλες μου τις συνεδρίες είτε δια ζώσης στο γραφείο μου στο Παγκράτι, είτε στις διαδικτυακές, γιατί μπορεί να σου δείξει πόσο ποιοτική και αποτελεσματική είναι προσπάθεια που κάνεις για απώλεια βάρους ή και αύξηση μυϊκού ιστού. Το σωματικό βάρος από μόνο του δεν αρκεί, γιατί δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες για τη σύσταση του σώματος.

Η ανάλυση σύστασης σώματος, λοιπόν έρχεται να δώσει παραπάνω πληροφορίες, για την πρόοδο της απώλειας λίπους (και σπλαχνικού λίπους) ή την εκγύμναση ενός ατόμου, και όχι μόνο!

Θα σου αλλάξει τη σύσταση σώματος, το μηχάνημα που θα κάνει τη μέτρηση;

Όχι φυσικά, εσύ και οι αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες και στη διατροφική σου συμπεριφορά, θα κάνουν την αλλαγή.

Σε αυτόν τον οδηγό θα μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λιπομέτρηση, τι μας δείχνει και μπορείς να κάνεις για να μειώσεις αποτελεσματικά το σωματικό σου λίπος.

Μάθε για τη Λιπομέτρηση στο Διαιτολογικό Γραφείο στο Παγκράτι

Lipodis Istos Fat

Ο Λιπώδης Ιστός

O λιπώδης ιστός αποτελείται από λιποκύτταρα. Εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το δέρμα (υποδόριος λιπώδης ιστός) και γύρω από κάποια όργανα -π.χ. στην περιοχή της κοιλιάς (σπλαχνικό λίπος).  Οι φυσιολογικές τιμές του λιπώδους ιστού εξαρτώνται από τους εξής παράγοντες:

  • ηλικία
  • φύλο
  • επίπεδα φυσικής δραστηριότητας
  • γενετική προδιάθεση

Γνώριζες ότι…

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα λίπους σε σχέση με τους άντρες και το ίδιο ισχύει για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τα νεότερα άτομα.

Στη συνέχεια θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω κάποια πράγματα για το λιπώδη ιστό και τα λιποκύτταρα και τον καθοριστικό ρόλο που κατέχουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Λιπώδης Ιστός: Δεν είναι μόνο για Αποθήκευση

Η κύρια λειτουργία του λιπώδους ιστού είναι η αποθήκευση ενέργειας, κυρίως με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, ο λιπώδης ιστός προστατεύει τα οστά και τα εσωτερικά όργανα, ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος (έχει θερμομονωτικό ρόλο). Τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε επίσης ότι ο λιπώδης ιστός έχει και σημαντική ενδοκρινή, παρακρινική και αυτοκρινική δραστηριότητα, καθώς μπορεί να παράγει ορμόνες, όπως η λεπτίνη και προφλεγμονώδεις παράγοντες.

Ο λιπώδης ιστός συμμετέχει, επιπλέον,  στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Όπως σου προανέφερα στον λιπώδη ιστό εκκρίνονται πολλές ορμόνες, εκ των οποίων κάποιες ελέγχουν την όρεξη και την ενεργειακή πρόσληψη, την ενεργειακή δαπάνη και κατ’ επέκταση το σωματικό σου βάρος.

Αύξηση Βάρους και Λιποκύτταρα

Όταν η πρόσληψη θερμίδων είναι συστηματικά υψηλότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός τότε η ποσότητα των τριγλυκεριδίων που θα αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα αυξάνεται και τα λιποκύτταρα αυξάνουν σε μέγεθος και αριθμό.

Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, η αύξηση του βάρους συνδέεται με αύξηση του μεγέθους των λιποκυττάρων (υπερτροφία).

Υπάρχει όριο στο μέγεθος που μπορεί να φτάσει ένα λιποκύτταρο.

Εάν, το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο συνεχιστεί, τότε τα λιποκύτταρα θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται γρήγορα (υπερπλασία). Δεν υπάρχει όριο ως προς τον αριθμό που μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Όσο συνεχίζεται η υπερκατανάλωση τροφής, τόσο θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

Μείωση Βάρους και Λιποκύτταρα

Όταν ξεκινάς μια υποθερμιδική διατροφή, ο οργανισμός σου χρησιμοποιεί  για τις ανάγκες του την ενέργεια που είναι ήδη αποθηκευμένη στα λιποκύτταρα. Έτσι τα λιποκύτταρα συρρικνώνονται.

Δυστυχώς όμως δεν μειώνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων.

Γνώριζες ότι…

Ένα άτομο που υπήρξε υπέρβαρο ή παχύσαρκο θα συνεχίσει να έχει  περισσότερα λιποκύτταρα σε σχέση με ένα άτομο φυσιολογικού βάρους που δεν είχε ποτέ υπερβάλλον βάρος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ταχεία αύξηση του βάρους μετά από μία δίαιτα.

Γιατί, όμως, μας απασχολεί η αύξηση του λιπώδους ιστού;

Υπερβάλλον Λίπος και Υγεία

Ήδη στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης παρατήρησε ότι τα παχύσαρκα άτομα τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα από τα αδύνατα.

Hippokratis

Η υπέρμετρη αύξηση του λιπώδους ιστού στο σώμα, ιδιαίτερα όταν αυτό εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς (σπλαχνικό λίπος) έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πλήθους χρόνιων νοσημάτων, όπως:

  • ο σακχαρώδης διαβήτης
  • τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • διάφοροι τύποι καρκίνου κ.ά.

Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ σημαντικές.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου Λιπομέτρηση – Ανάλυση Σύστασης Σώματος”

Προηγούμενο άρθροΓΕΠΑΔ Κεντρικής Μακεδονίας: Από το Τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς συνελήφθη ένα άτομο σε περιοχή του Κιλκίς για καλλιέργεια κάνναβης
Επόμενο άρθροΕ. Λιακούλη: «Ελλειμματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελλειμματική Δημοκρατία»