Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Με τα περιθώρια να στενεύουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων εντός της προθεσμίας, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει παράταση τουλάχιστον δύο ή τριών εβδομάδων.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταθέσει δύο προτάσεις στην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου προκειμένου να υποβάλλουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες τις δηλώσεις χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα αλλά και για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι φοροτεχνικοί στον μεγάλο όγκο δηλώσεων που δέχονται τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο σενάριο που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί μια επίσημη παράταση δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι την  Παρασκευή 14 Ιουλίου και το δεύτερο σενάριο είναι να δοθεί και μια επιπλέον εβδομάδα «σιωπηρής» παράτασης, μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Δηλαδή, να μείνει ανοιχτό το Taxisnet και να μπορέσουν να κάνουν τις δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση της προθεσμίας, καλώντας τους φορολογούμενους να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν πρόκειται για μια πάγια τακτική του υπουργείου Οικονομικών, να δίνει ολιγοήμερη παράταση στην εκπνοή της κανονικής προθεσμίας προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους όσο το δυνατόν πιο πολλοί φορολογούμενοι γίνεται.

Φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι η παράταση της προθεσμίας κρίνεται επιτακτική καθώς μια εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία δεν έχουν υποβληθεί 2,5 από τις  συνολικά 6,2 εκατομμύρια δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να καταχωρούνται καθημερινά πάνω από 350.000 δηλώσεις. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών μάλιστα, έχει ζητήσει να δοθεί παράταση μέχρι την Τετάρτη 26 Ιουλίου καθώς πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους. Σε κάθε περίπτωση στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν θα πρέπει να επηρεάζει την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου, προκειμένου να μην εκτροχιαστούν τα έσοδα του κράτους.

Παραμένουν τα προβλήματα

Την ίδια στιγμή μια εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία και την στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες να σπεύσουν τα κάνουν τη δήλωσή τους παραμένουν άλυτα τρία σημαντικά προβλήματα:

  • Ακόμη δεν έχουν «ανέβει» στο Taxisnet τα στοιχεία που για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Οπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί η τροπολογία μπορεί να εκδόθηκε ωστόσο τα νέα στοιχεία, δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να μην μπορούν να υποβάλλουν ακόμη τη δήλωσή τους.
  • Οι γιατροί θα πρέπει να απευθύνονται οι ίδιοι στο ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων για να πάρουν τις βεβαιώσεις των ασφαλιστικών τους εισφορών και να τις καταχωρίσουν στο Taxisnet. Κάτι, που σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα.
  • Ο φόρος που έχει παρακρατηθεί από το Δημόσιο στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχει «ανέβει» στο Taxis, με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση να αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των φοροτεχνικών μια εβδομάδα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν κάνει τη δήλωσή τους, που σε αντίθεση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι πιο χρονοβόρα να συμπληρωθεί.

 

Προηγούμενο άρθροΟι …πελάτες συμβασιούχοι κι η αλήθεια… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΔύο θανατηφόρα τροχαία σε Βέροια και Νεάπολη
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ