Παπασταύρου σε ΗΠΑ, Κρις Ράιτ στην Ελλάδα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Στον απόηχο της «γκρίνιας» βουλευτών και ΜΜΕ, για τις δρομολογούμενες αλλαγές στα όρια των οικισμών και τις αλλαγές στους όρους δόμησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, επισκέπτεται τις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού μάλλον είναι εξαιρετικά θετικά για τη χώρα. Πολιτικοί μα και διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη Παπασταύρου στις ΗΠΑ, μάλλον θα λάβει τον χαρακτήρα της πλέον επιτυχημένης Έλληνα υπουργού τα πολλά τελευταία χρόνια κι έχει πολιτική και δημοσιονομική χροιά.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι «κλείδωσε» συνάντηση στην Αθήνα το φθινόπωρο (τέλος Οκτωβρίου ή Νοέμβριο) με τον δισεκατομμυριούχο υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρίς Ράιτ, που σε επιχειρηματικό επίπεδο ασχολείται στους τομείς του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων.  Ταυτοχρόνως, θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η σύνοδος της  «Σύμπραξης των Χωρών για τη διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια και το Κλίμα», γνωστής κι ως P-TECC.

Τι σημαίνει αυτό; Επισημοποίηση της στενής κι εις βάθος στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ αναφορικά με την ενέργεια και ταυτοχρόνως ο σημαντικός ρόλος της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε εντείνεται η παρουσία της Chevron και της ExxonMobil, για έρευνες και εξορύξεις φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης. Μοναδικό «αγκάθι», οι αργοί ρυθμοί του ελληνικού δημοσίου στο μέτωπο των διαγωνισμών για τις δυο εταιρείες, κάτι που αναμένεται να έχει λυθεί μέχρι το φθινόπωρο, στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην Ελλάδα.

Υπάρχει και κάτι ακόμη: Βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικό δρόμο οι συζητήσεις για αύξηση της προμήθειας υγροποιηµένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, ενώ ο Σταύρος Παπασταύρου έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με αμερικανικές εταιρείες ενέργειας, αναφορικά  με επενδύσεις σε πράσινα έργα υποδομών όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για την προμήθεια υγροποιημένου αερίου προς την Ουκρανία μέσω Αλεξανδρούπολης, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκε κι ο αγωγός Εast  Med,  που αποτελεί ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο έργο. Μέσω του συγκεκριμένου αγωγού, στοχεύεται η μεταφορά φυσικού αερίου από τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Πάντως κι ανεξαρτήτως αυτών, η κινητικότητα στον τομέα της Ενέργειας είναι ιδιαιτέρως αυξημένη κι χώρα μας απολαμβάνει τον στρατηγικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, ως διάδρομος ενεργειακής διαμετακόμισης προς την ΕΕ.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 13 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθροΑδικείται ο Μητσοτάκης όταν λένε ότι προηγείται, λόγω ανεπαρκούς αντιπολίτευσης – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.