Παναγιώτης Δουδωνής: «Νέα Δημοκρατία και συμφέροντα υπονομεύουν τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος για να κάνουν τα καπρίτσια του κ. Μητσοτάκη»

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο Γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Δουδωνής.

Σχολιάζοντας τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δουδωνής είπε χαρακτηριστικά: «Στον κοινοβουλευτισμό όταν ένα κόμμα έχει αυτοδυναμία, έχουμε την πλειοψηφική εκδοχή του κοινοβουλευτισμού και ο πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του κόμματος που έχει αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο. Όμως, εδώ πέρα πάμε στη συνεργατική εκδοχή του κοινοβουλευτισμού. Δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία – και αυτό είναι το νέο στοιχείο, η στάση η δική μας είναι παγίως η ίδια: Αναζητείται – διερευνάται η δυνατότητα συνεργασιών. Εμείς, λοιπόν, τι λέμε στους Έλληνες πολίτες: Εμείς θα συνεργαστούμε, θέλουμε να συνεργαστούμε. Θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της χώρας. Σ’ ένα περιβάλλον αστάθειας το ΠΑΣΟΚ είναι ο παράγοντας της σταθερότητας».

«Εμείς όταν θα προσέλθουμε να συνεργαστούμε, έχουμε δύο όρους. Ο πρώτος όρος είναι η συζήτηση και η εφαρμογή του προγράμματός μας. Φυσικά, όταν μιλάμε για συνεργασίες και τον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό, η προγραμματική συμφωνία είναι μια συνισταμένη των δύο προγραμμάτων. Περιμένω λοιπόν να ακούσω τι λέει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έχω ακούσει κάτι μέχρι τώρα, μόνο ότι θέλουν να γίνουν οι αρχηγοί τους πρωθυπουργοί ξέρω. Και το δεύτερο στοιχείο, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργούς δύο πρόσωπα τα οποία έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί κι έχουν αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό. Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι από 7-14 μονάδες κάτω και ο ΣΥΡΙΖΑ 5-6 μονάδες», τόνισε ο Γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τους όρους που θέτει το Κίνημα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονοματολογίας, επισήμανε: «Ο χαρακτήρας του πολιτεύματος είναι κοινοβουλευτικός, δεν είναι προεδρικός. Η επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά βλέπω η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα συμφέροντα να επιδίδονται με ιδιαίτερο ζήλο σε αυτήν – υπονομεύει τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος», υπογραμμίζοντας ότι «την κυβέρνηση την δίνει η πλειοψηφία της Βουλής».

«Τι λέει το Σύνταγμα; Δίνονται διερευνητικές εντολές στους αρχηγούς των τριών κομμάτων για να διερευνήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Δεν λέει ότι δίνονται διερευνητικές εντολές για να διερευνηθεί η δυνατότητά τους να γίνουν πρωθυπουργοί ή να ηγηθούν κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Καλώ, λοιπόν, τους τηλεθεατές μας να γκουγκλάρουν άρθρο 37 του Συντάγματος, για να δουν πού τα λέει αυτά που λένε οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας – και τα συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία υπηρετούν τους σκοπούς του κ. Μητσοτάκη – και βέβαια καλώ οποιονδήποτε να μου πει ένα κείμενο παγκοσμίως που να λέει ότι είναι δεσμευτικός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να γίνεται πρωθυπουργός επί μη αυτοδυναμίας» επισήμανε ο Γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

«Πάνε να υπονομεύσουν τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος για να κάνουν τα καπρίτσια και τις προσωπικές επιδιώξεις ενός ανθρώπου» πρόσθεσε.

«Αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνάται με κανόνες. Αυτό που έχει λείψει από τη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι ο σεβασμός προς τους κανόνες. Έχουν μεγάλη ετοιμότητα και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάζουν τους κανόνες και το Σύνταγμα. Βλέπετε ότι δεν έχουν καν γνώση των σχετικών διατάξεων. Επαναφορά λοιπόν των κανόνων θα γίνει με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα με τους όρους τους οποίους έχουμε θέσει. Σταθερότητα λοιπόν και κανόνες για να πάει η Ελλάδα μπροστά, γιατί οι νέοι άνθρωποι που έχουν φύγει στο εξωτερικό ή είναι εδώ χαμηλά αμειβόμενοι και εξεγέρθηκαν πραγματικά – αγανάκτησαν μετά από αυτά που είδαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών – έχουν ανάγκη τη χώρα που αξίζουν» ανέφερε ο Παναγιώτης Δουδωνής.

Προηγούμενο άρθροΚινητοποίηση – συγκέντρωση για την Υγεία – Τετάρτη 29/3 – 12 το μεσημέρι, έξω από το Νοσοκομείο Βέροιας
Επόμενο άρθροΕλληνική Λύση: Ερώτηση στην Βουλή για την παράταση του χρονικού περιθωρίου λήξης των συμβάσεων εργασίας και η απάντηση του Υπουργού