Αρχική Blog Σελίδα 16932

14 τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών αναζωογονεί τον ψυχικό μας κόσμο και μας κάνει περισσότερο ευδιάθετους και ευτυχισμένους. Αυτό συμβαίνει μέσω διαφόρων βιοχημικών μηχανισμών που επηρεάζουν τη παραγωγή σεροτονίνης, κατεχολαμινών (ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, νορ-αδρεναλίνη) και ενδορφινών, ουσίες που επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή μας.

Γνωρίστε λοιπόν ποιες τροφές φτιάχνουν τη διάθεση και επιλέξτε τις κατάλληλες για κάθε περίσταση.

Άλλωστε για πολλούς το φαγητό είναι από μόνο του… ευτυχία.

Graphic1R6ok

1.Μπανάνα.

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο τη γλυκόζη, σάκχαρο που περιέχεται στην μπανάνα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλα φρούτα. Επομένως, η μπανάνα αποτελεί ένα θαυμάσιο τονωτικό για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, επειδή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης, διατηρεί ανεβασμένα για περισσότερη ώρα τα επίπεδα σεροτονίνης.

2. Σέσκουλα

 Περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικό μέρος των βιοχημικών αντιδράσεων που αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέθηκαν με υψηλότερα σκορ κατάθλιψης.

3. Μοβ πατάτες

 Μπορεί να μην είναι και τόσο συνηθισμένες, ωστόσο έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως ανθοκυανίνες, που παρέχουν νευρο-προστατευτικές ιδιότητες και ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Επίσης περιέχουν ιώδιο που ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ο οποίος με τη σειρά του συντελεί στη ρύθμιση της καλής διάθεσης.

4. Μύδια

 Έχουν μέτρια έως υψηλά ποσοστά βιταμίνης Β12, σελήνιο, ιώδιο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λίπος. Το ιώδιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος βοηθούν τον θυρεοειδή αδένα και η βιταμίνη Β12 βοηθά στην ενίσχυση των κυττάρων του εγκεφάλου, κάτι που συντελεί στην καλύτερη ποιότητα ζωής άρα και διάθεσης.

5. Μαύρη σοκολάτα

Βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και προσφέρει στιγμιαία καλύτερη συγκέντρωση και διάθεση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ενεργητικός και ζωντανός. Ωστόσο, μην το παρακάνετε: Η εφημερίδα «Journal of Psychopharmacology» αναφέρει ότι το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα για να καρπωθείτε τα οφέλη.

6. Καφές: με μέτρο και προσοχή.

Σε μικρές δόσεις, όχι παραπάνω από 2 φλιτζάνια ημερησίως, ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξυπνάει τον οργανισμό και προκαλεί ευεξία. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση δημιουργεί υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, εκνευρισμό και συχνά εριστική διάθεση και υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα την πτώση των επιπέδων ενέργειας.

7. Γιαούρτι

 Πλούσιο σε ασβέστιο βοηθά τον εγκέφαλο να απελευθερώσει περισσότερη ευτυχία ενεργοποιώντας τους νευροδιαβιβαστές. Επίσης έχει περισσότερες πρωτεΐνες από το κανονικό γιαούρτι, το οποίο καθιστά την απώλεια βάρους ευκολότερη.

8. Κρέας άπαχο: απολύτως απαραίτητο.

Τρώγοντας το ψαχνό γαλοπούλας, κοτόπουλου, μοσχαριού ή χοιρινού προσλαμβάνουμε πλήρεις πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες Β, συστατικά απαραίτητα για το νευρικό σύστημα. Τα αμινοξέα των πρωτεϊνών διεγείρουν την παραγωγή ντοπαμίνης και νορ-αδρεναλίνης, που με τη σειρά τους αυξάνουν την ετοιμότητα και την ενεργητικότητα.

9. Σπαράγγια

 Έχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και τρυπτοφάνης. Τα χαμηλά επίπεδα του φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται επίσης από τον εγκέφαλο για να δημιουργηθεί σεροτονίνη, που είναι ένα από τα βασικά σταθεροποιητικά της διάθεσης.

10. Μέλι

 Σε ό, τι αφορά στην υγεία, το μέλι είναι πολύ καλύτερο από την κανονική ζάχαρη. Επιπλέον βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης μειώνοντας τις φλεγμονές στον εγκέφαλο.

11. Ντοματίνια

Όλες οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο που είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο καταπολεμά τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και γενικά τον προστατεύει. Για καλύτερα αποτελέσματα, να τα φάτε με ελαιόλαδο, το οποίο συντελεί στην καλύτερη απορρόφηση του λυκοπένιου.

12. Αυγά

Τα αυγά που περιέχουν μέτριες έως μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, βιταμινών Β, ιώδιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες. Όχι μόνο μπορούν να σας κρατήσουν ενεργούς, αλλά και με καλύτερη διάθεση, ενώ συντελούν σημαντικά στη μείωση του σωματικού βάρους. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Obesity» αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αυγά για πρωινό έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κουλούρια.

13. Καρύδες

 Παρά το γεγονός ότι οι καρύδες θεωρούνται ανθυγιεινά επιδόρπια, περιέχουν τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία είναι ειδικά λίπη που τροφοδοτούν την καλύτερη διάθεση και ενισχύουν τη γενική υγεία του εγκεφάλου.

14. Πιπεριές και πιπερόριζα (τζίντζερ): προσθέστε τα σε κάθε γεύμα.

Τόσο οι πιπεριές (όλων των χρωμάτων) όσο και η πιπερόριζα (τζίντζερ) είναι ισχυρά αντικαταθλιπτικά και βελτιωτικά της διάθεσης. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητά τους να ανεβάζουν τη σωματική θερμοκρασία και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον επηρεάζουν την παραγωγή σεροτονίνης και κατεχολαμινών.

10 αποτελεσματικές θεραπείες για τον πόνο της μέσης

Ο πόνος στη μέση είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε είναι να ξεκουραστούμε για τουλάχιστον μία ημέρα στο κρεβάτι. Οι υποχρεώσεις όμως δεν επιτρέπουν και πολύ την ξάπλα. Τότε…

Τι πρέπει να ξέρετε

› Η συνήθης αιτία  της οσφυαλγίας είναι το μυϊκό πιάσιμο (σπασμός) εξαιτίας μιας απότομης κίνησης ή της κακής στάσης του σώματος. Τα αίτια του πόνου στη μέση μπορεί να είναι, όμως, και πιο σοβαρά (π.χ. δισκο­κήλη, σπονδυλοαρθρίτιδα, ρευματοει­δής αρθρίτιδα).

Η καλύτερη συμβουλή όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πόνου της μέσης είναι να μην πανικοβάλλεστε και να δίνετε το χρόνο που χρειάζεται το σώμα σας για να ανακάμψει από τον τραυματισμό ή οποιαδήποτε άλλη αιτία που έχει προκαλέσει το πρόβλημα.

untitled2

Μέχρι τότε και πριν φτάσετε στο αμήν από τον πόνο και τη δυσφορία, δοκιμάστε μια από τις παρακάτω αποτελεσματικές θεραπείες, που θα σας ανακουφίσουν από την ταλαιπωρία:

Πάρτε ένα χάπι

Όσο εξασκείτε την υπομονή και τις αντοχές σας, μπορείτε να πάρετε ένα χαπάκι μυοχαλαρωτικό ή αντιφλεγμονώδες και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να τα βγάλει πέρα με τις καθημερινές εργασίες. Δεδομένων όμως των παρενεργειών αυτών των φαρμάκων μην υπερβείτε τις 10 μέρες λήψης τους και ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για τυχόν απορίες ή επιπλοκές.

Κρύο και ζέστη

Τις πρώτες 48 ώρες βάζετε στην περιοχή που έχετε το πρόβλημα για διάστημα 20 λεπτών, παγοκύστη, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για πολλές φορές μέσα στη μέρα. Μετά από αυτές τις 2 ημέρες, αλλάξτε τακτική και αντικαταστήστε την παγοκύστη με ζεστές κομπρέσες.

Το κρύο της παγοκύστης περιορίζει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή, κάτι που βοηθάει στην αντιμετώπιση του πρηξίματος και απενεργοποιεί την ικανότητα των νεύρων να μεταδώσουν τον πόνο στον εγκέφαλο. Η ζέστη από την άλλη, χαλαρώνει τους μυς και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας έτσι στη θεραπεία της περιοχής.

Ζώνη οσφύος, για σταθερότητα

 Όταν ο πόνος στη μέση είναι οξύς και δεν σας επιτρέπει να κινηθείτε, η ζώνη οσφύος μπορεί να σας ανακουφίσει. Κι αυτό γιατί η ζώνη σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και μειώνει την κινητικότητά της. Ωστόσο, σε χρόνια χρήση η ζώνη προκαλεί τη χαλάρωση των κοιλιακών μυών, γεγονός που τελικά είναι επιζήμιο για τη σπονδυλική στήλη, δεδομένου ότι οι γεροί κοιλιακοί και ραχιαίοι μύες είναι απαραίτητοι για τη στήριξή της. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε τη ζώνη οσφύος μόνο στην οξεία φάση του πόνου ή όταν κάνετε βαριές δουλειές.

Αλλάξτε στρώμα

Οι έρευνες προτείνουν τα στρώματα μέτριας σκληρότητας, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσης, και όχι τα πολύ σκληρά στρώματα, εν αντιθέσει με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Όσον αφορά στο τι στρώμα χρειάζεστε εσείς, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας, πέρα του όταν αρχίσει να βουλιάζει και έχουν περάσει 6-8 χρόνια από τότε που το αγοράσατε, τότε είναι μια καλή στιγμή να το αλλάξετε. Φροντίστε τα πόδια σας

Πολλές φορές η αιτία του προβλήματος της μέσης είναι η κακή στήριξη που προσφέρεται σε αυτή από τα πόδια. Ορθοπεδικά προβλήματα στα πόδια, είναι συχνά το κέντρο των υποψιών για τους πόνους της μέσης, ενώ ειδικά ανατομικά παπούτσια, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Κρέμες

Αντιφλεγμονώδεις Έχουν τοπική δράση και ο ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης τους είναι οι μαλάξεις στην πάσχουσα περιοχή έως ότου η κρέμα απορροφηθεί από το δέρμα. Θα μπορούσαν να συνδυαστούν και με απλά παυσίπονα -ακόμη και με τα αντιφλεγμονώδη- εάν ο πόνος είναι ισχυρός. Μετά τις μαλάξεις, φροντίστε να κρατήσετε την περιοχή της μέσης ζεστή.

Θερμαντικές  Ανακουφίζουν από τους δυνατούς μυϊκούς πόνους. Χρησιμοποιούνται συχνά από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, προκειμένου να ζεσταθούν και να χαλαρώσουν οι μύες και να αποφευχθεί ο τραυματισμός τους στην προπόνηση. Συνήθως περιέχουν καψαϊκίνη, μια καυστική ουσία με ισχυρή θερμαντική δράση (την ίδια ουσία περιέχουν και τα έμπλαστρα).

Σηκωθείτε όρθιοι

Εν αντιθέσει με την κοινή πεποίθηση που θέλει τα προβλήματα στη μέση, να αντιμετωπίζονται με την παραμονή στο κρεβάτι, τα ήπια τεντώματα και τα διαλείμματα από την παραμονή σας στην καρέκλα του γραφείου βοηθούν περισσότερο τη σταθερότητα και την ευθυγραμμισμένη στάση της σπονδυλικής σας στήλης. Στα προβλήματα πλάτης ακόμα σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι ασκήσεις γιόγκα.

Κάντε μασάζ

Το μοναδικό ίσως καλό με τους πόνους της μέσης, είναι ότι έχετε μια μοναδική ευκαιρία να απολαμβάνετε κάθε εβδομάδα θεραπευτικό μασάζ πλάτης. Το μασάζ, οι συνεδρίες σε οστεοπαθητικό ή χειροπράκτη, βοηθούν στους μυς και τους συνδέσμου να τεντωθούν και να μπουν στη σωστή τους θέση, με εμφανή και άμεσα αποτελέσματα στη δυσφορία που προκαλούν οι μυικοί πόνοι της μέσης. Βοηθήστε πρακτικά την πλάτη σας να επανέλθει με το σωστό τρόπο χωρίς τη χρήση φαρμάκων, που συχνά συνοδεύονται από παρανέργειες, καθώς είναι αρκετά δυνατά. Κάντε βελονισμό

Μπορεί να μην το έχετε ξανακάνει και το πιθανότερο είναι να διστάζετε, αλλά οι στατιστικές λένε, πως ο βελονισμός παρέχει ανακούφιση του επιπέδου παυσίπονων χαπιών. Η κινέζικη ιατρική μπορεί αποδεδειγμένα να κάνει θαύματα και να έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη συμβατική δυτική ιατρική. Οι βελόνες αλλάζουν τον τρόπο που αντιδρούν τα νεύρα και καταφέρνουν να μειώσουν τη φλεγμονή στην περιοχή και τους συνδέσμους.

Μην αφήνετε τη διάθεσή σας να πέσει γιατί θα πονάτε περισσότερο...
Μην αφήνετε τη διάθεσή σας να πέσει γιατί θα πονάτε περισσότερο…

Μην αφήνετε τη διάθεσή σας να πέσει

Μπορεί ο πόνος να μην είναι στη φαντασία σας και να είναι απολύτως υπαρκτός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι αρνητικές σκέψεις δεν επηρεάζουν την έντασή του. Τα εγκεφαλικά δίκτυα που επεξεργάζονται τον πόνο, συνδέονται με εκείνα που αφορούν τα συναισθήματα, με αποτέλεσμα, ο πανικός και η φοβία ότι δεν θα γίνετε καλύτερα, να μεταφράζονται σε ακόμα περισσότερο πόνο. Ελέγξτε τις σκέψεις σας, πάρτε βαθιές ανάσες, αποδεχτείτε το γεγονός ότι πονάτε και βεβαιώστε τον εαυτό για το αυτονόητο, που είναι ότι ο πόνος θα είναι –αργά ή γρήγορα- περαστικός.

 

Ένα σούπερ λαχανικό που καταπολεμάει πίεση, άνοια, διαβήτη και άλλα πολλά!

Αυτό το λαχανικό αποτελεί ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.

Για τους περισσότερους είναι συνώνυμο του κόκκινου χρώματος, με το οποίο λεκιάζει συχνά τα ρούχα μας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι είναι μία από τις πιο ευεργετικές τροφές για τον άνθρωπο με τους διατροφολόγους να την εντάσουν πλέον στις “σούπερ-τροφές”.

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Ο λόγος γίνεται για το παντζάρι. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα παντζάρια και ο χυμός τους μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν τη ροής του αίματος στις φλέβες.

Τα παντζάρια είναι συγγενικά με τα ζαχαρότευτλα, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Τα ζαχαρότευτλα είναι λευκά και συνήθως χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή ζάχαρης και για την επιπλέον γλύκανση σε άλλες μεταποιημένες τροφές. Η ζάχαρη δεν μπορεί να ληφθεί από παντζάρια, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε ποικιλίες κόκκινου και χρυσού χρώματος.

Θρεπτικά συστατικά

Μία κούπα ωμών παντζαριών περιέχει 58 θερμίδες, 13 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γραμμαρίων ζάχαρης και 4 γραμμαρίων ινών) και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Παρέχει το 1% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε βιταμίνη Α, το 2% σε ασβέστιο, το 11% σε βιταμίνη C και το 6% σε σίδηρο.

Το παντζάρι είναι μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος και μαγγανίου και επίσης περιέχει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β-6, παντοθενικό οξύ, χολίνη, βεταΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο.

Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικό νιτρικό άλας, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία.

Γενικά τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

Παντζάρια

 Οφέλη για την υγεία

Καρδιακή υγεία και καλή αρτηριακή πίεση

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Hypertension εξέτασε τις επιπτώσεις κατανάλωσης 500ml χυμού παντζαριών σε υγιείς εθελοντές και έδειξε ότι η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε σημαντικά. Οι ερευνητές υπέθεσαν αυτό ήταν πιθανό να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που περιέχονται στο χυμό παντζαριών και ότι αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και της αρτηριακής πίεσης.

Αποτρέπουν την οστεοπόρωση

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Άνοια

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wake Forest διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και να επιβραδύνει την ανάπτυξη της άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες. Σύμφωνα με τον Daniel Kim-Shapiro, επικεφαλής της έρευνας, η ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και οδηγεί σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας και πιθανώς συμβάλλει στην άνοια. Η κατανάλωση χυμού παντζαριών, ως μέρος μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικό άλας μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση σε αυτούς τους τομείς του εγκεφάλου.

Διαβήτης

Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και μειώνει τις ορμονικές μεταβολές που προκαλούνται από καταστάσεις στρες σε ασθενείς με διαβήτη. Μελέτες για το άλφα-λιποϊκό οξύ έχουν επίσης δείξει ότι μειώνει την περιφερική νευροπάθεια στους διαβητικούς.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων

Μερικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βηταΐνης, έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών κλπ.

Ενίσχυση της αντοχής

Καλά νέα για τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή προβλήματα στο μεταβολισμό. Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε 16% περισσότερο. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.

Μείωση της χοληστερίνης

Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Άλλες ιδιότητες

Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.

Τα παντζάρια τρώγονται και ωμά και βρασμένα και πίνεται ο χυμός τους. Ο χυμός είναι καλλίτερα να συνδυάζεται με μήλο και καρότο, γιατί γίνεται πιο εύγεστος και έχει ακόμα περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες.

Καλόν είναι να επισημάνουμε ότι τα ούρα, αλλά και τα κόπρανα, γίνονται κόκκινα σε όσους καταναλώνουν παντζάρια , γι αυτό να μην ανησυχήσουν και νομίσουν ότι είναι αίμα.

Αδηφάγος «τεθωρακισμένη» μέλισσα σφήκα στην Λήμνο (φώτο και βίντεο)

00

Τρώει με εκπληκτική λαιμαργία το κερί, την πρόπολη, το μέλι, ενώ αιφνίδια αποκεφαλίζει τις εργάτριες μέλισσες, τις καταβροχθίζει και αυτές ή τις μεταφέρει στην φωλιά της. Είναι ανθεκτική στα ισχυρά χτυπήματα με αποτέλεσμα να μη θανατώνεται εύκολα.

      Στις αρχές Αυγούστου επισκέφθηκα την Λήμνο για την εύρεση και μελέτη άγριων αρωματικών και μελισσοτροφικών  φυτών που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν  στην πεδιάδα της Μακεδονίας. Στα Τσιμάνδρια όπου έχω την βάση μου και καλούς φίλους συναντήθηκα με τον καλό φίλο και συνεργάτη Γιώργο Ποριάζη από το Πορτιανό της Λήμνου.

Ο Γιώργος Ποριάζης από το Πορτιανό Λήμνου
Ο Γιώργος Ποριάζης από το Πορτιανό Λήμνου
Νεκρό ενήλικο άτομο
Νεκρό ενήλικο άτομο

      Ο Γιώργος Ποριάζης είναι ένας άκρα φιλεργατικός, καλοσυνάτος, φιλότιμος  και ακούραστος άνθρωπος. Ένα βασικό του προσόν είναι η παρατηρητικότητα. Ζώντας και δουλεύοντας από παιδί μέσα στην φύση δεν του ξεφεύγει τίποτα σχετιζόμενο με αυτή. Ασχολείται εδώ και τριάντα χρόνια με την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία. Αμέσως με ενημέρωσε τι είχε παρατηρήσει στο μελισσοκομείο του:

       Σε κηρήθρες που είχε αφήσει έξω από τις κυψέλες του παρατήρησε κάποιο είδος μέλισσας σφήκας που δεν είχε ξαναδεί ποτέ να τρώει ταχύτατα και λαίμαργα το κερί. Σε άλλη περίπτωση είδε αυτή την άγρια μέλισσα να τρώει μέλι και πρόπολη. Κατά τον μήνα του περασμένου Οκτωβρίου είδε το σκληρό αυτό έντομο να αποκεφαλίζει και να τρώει εργάτριες μέλισσες στις κυψέλες του ή να τις μεταφέρει σκοτωμένες πιθανών στην φωλιά του.

Περιοχή της Λήμνου που εντοπίσαμε την άγρια τεθωρακισμένη σφήκα μέλισσα
Περιοχή της Λήμνου που εντοπίσαμε την άγρια τεθωρακισμένη σφήκα μέλισσα

0094

Μου ανέφερε επίσης ότι είναι η δεύτερη χρονιά που βλέπει αυτό το είδος της σφήκας και εξέφρασε την έκπληξή του για την αντοχή της στα χτυπήματα. Είπε ότι την χτύπησε δυνατά με ξύλο και αυτή συνέχιζε να πετάει και να ανιχνεύει.

Καταβροχθίζοντας πρόπολη
Καταβροχθίζοντας πρόπολη

009

       Όπως ήταν φυσικό η περιέργειά μου απογειώθηκε. Την επομένη μαζί με τον Γιώργο και έχοντας μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή επισκεφθήκαμε το μελισσοκομείο του για να διαπιστώσω  ιδίοις όμμασι τα περιγραφέντα του.

       Πράγματι συνάντησα την «τεθωρακισμένη» σφήκα να καταβροχθίζει από τα ανοιχτά καπάκια την πρόπολη. Χτύπησα μία δυνατά με ένα μεγάλο κατσαβίδι και σχεδόν δεν κατάλαβε τίποτα… Γι αυτό την ονόμασα «τεθωρακισμένη». Συνέχισε να πετάει και κατόπιν  άρχισε να τρώει πρόπολη.

008

0091

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

  • ΠΟΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ : Ο κος Γιώργος Ποριάζης την είδε για πρώτη φορά στην Λήμνο τον Απρίλιο του 2013.
  • ΚΕΝΤΡΙ : Έχει κεντρί.
  • ΜΗΚΟΣ : Μέχρι 2cm.
  • ΠΛΑΤΟΣ : Εως 8mm
  • ΤΑΚΤΙΚΗ : Παρατηρήθηκε να κινείται κατά μόνας και ορισμένες φορές ανά δύο.
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Μέλισσες apismellifera, κερί, πρόπολη, μέλι. Ίσως να έχουν και άλλα στην διατροφική τους συνήθεια.

 

Νεκρό ενήλικο άτομο
Νεκρό ενήλικο άτομο

                                                                

003

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

      α. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι κερί μέλισσας έτρωγε μόνο ο κηρόσκορος  (Galleria melonella) και συγκεκριμένα οι κάμπιες κηρόσκορου πριν γίνουν πεταλούδες, προξενώντας μεγάλες καταστροφές στις κηρήθρες και στον γόνο. Τώρα παρατηρήθηκε ότι κερί τρώνε και τα ενήλικα άτομα της «τεθωρακισμένης» σφήκας.

Πεταλούδα κηρόσκορος
Πεταλούδα κηρόσκορος
Κάμπια κηρόσκορου και ενήλικο άτομο
Κάμπια κηρόσκορου και ενήλικο άτομο

β. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι καταβροχθίζει με μανία και την πρόπολη. Δεν γνωρίζω αν κάποιο άλλο ον να έχει αυτήν την διατροφική συνήθεια και να τρώει πρόπολη.

     γ. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα χτυπήματα και αν την βυθίσουμε στο νερό δεν πνίγεται εύκολα.

     δ. Είναι γρήγορο έντομο και δεν καταπονείται εύκολα.

Μαζί με τον φίλο Γιώργο Ποριάζη
Μαζί με τον φίλο Γιώργο Ποριάζη

Δείτε το βίντεο με την τεθωρακισμένη άγρια σφήκα μέλισσα:

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

        Στην περιοχή της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης δεν έχω δει αυτό το είδος της μέλισσας σφήκας. Δεν γνωρίζω αν κάποιος φίλος μελισσοκόμος την έχει συναντήσει, αλλά αν την έχει δει καλό θα ήταν να μας ενημερώσει.

     Οι πρώτες υποψίες μου είναι ότι ίσως να προέρχεται από κάποια διασταύρωση ή να αποτελεί μετάλλαξη του είδους της.

   Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα είναι φανερό ότι αν αυξηθεί ο πληθυσμός της θα προξενήσει τεράστιες ζημίες στην μελισσοκομία.

Άρθρο του Πέτρου Κεφαλά

Τι είναι αυτό που κοστίζει 1,6 εκατομμύρια ζωές το χρόνο και το έχουμε όλοι σπίτι μας

Το αλάτι που υπάρχει σε κάθε κουζίνα και το καταναλώνουμε όλοι καθημερινά ευθύνεται για περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω επακόλουθων καρδιαγγειακών επιπλοκών. Δίνει νοστιμιά  στα φαγητά και κατ’ επέκταση στη ζωή μας. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν γύρω από αυτό χάρη στην αξία του ως αντισηπτικού και ως συντηρητικού για τα τρόφιμα, αλλά και επειδή χρησιμοποιήθηκε και ως νόμισμα. Σήμερα το αλάτι εξακολουθεί να είναι σημαντικό τόσο για την οικονομία των χωρών που το παράγουν όσο και για τη μαγειρική μας, αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων, που το χρησιμοποιεί για να κάνει τα προϊόντα της ακαταμάχητα και κατ’ επέκταση εθιστικά. Άλλωστε, έρευνες δείχνουν ότι πιο εύκολα κόβει κανείς τη ζάχαρη παρά το αλάτι. Για την υγεία μας όμως είναι πολύτιμο ή μήπως αντίθετα επικίνδυνο;

b427dea429f97b8a983a02faeaaf43fd_XL

Οι υπερβολές και οι καταχρήσεις μπορούν να αποβούν καταστροφικές ή ακόμη και μοιραίες και μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Αναλύοντας 205 μελέτες που αφορούν στην κατανάλωση αλατιού σε δεκάδες χώρες του κόσμου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη στον ενήλικο πληθυσμό είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας και στον πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine αφορούσε σχεδόν στα τρία τέταρτα του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίκτυπος του αλατιού στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας καθορίστηκε σε μεμονωμένη μελέτη, με βάση πληθώρα δεδομένων από επιμέρους κλινικές δοκιμές.

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η μέση κατανάλωση νατρίου μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού το 2010 ήταν 3,95 γραμμάρια την ημέρα – ποσότητα σχεδόν διπλάσια των 2 γραμμαρίων που συνιστά ο ΠΟΥ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 1,65 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού. Οι θάνατοι αυτοί αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% των συνολικών θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια σε όλο τον κόσμο.

 Υπάρχουν όμως και καλά

•Το αλάτι -το χλωριούχο νάτριο δηλαδή- είναι μαζί με το κάλιο ηλεκτρολύτες ουσιαστικής σημασίας για τη ζωή, ενώ είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνα και για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και του pH του οργανισμού μας.

•Το νάτριο διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων.

•Το αλάτι ανεβάζει τη διάθεση και ίσως γι’ αυτό κάνουμε συχνά κατάχρησή του, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που στερούνταν το χλωριούχο νάτριο (δηλαδή το αλάτι) απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση, όπως το να πίνουν μια γλυκιά ουσία.

•Το αλάτι δεν παχαίνει, δεν μας δίνει δηλαδή θερμίδες. Προκαλεί όμως κατακρατήσεις, που μας φουσκώνουν και μας κάνουν να δείχνουμε τελικά βαρύτεροι

 Κρύβεται σε πολλά τρόφιμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι αν δεν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας δεν καταναλώνουμε σχεδόν καθόλου. Δυστυχώς, όσοι από εμάς θέλουμε να γνωρίζουμε πόσο αλάτι παίρνουμε ή πρέπει να το ελαττώσουμε για άλλους λόγους, π.χ. ιατρικούς, θα πρέπει να μάθουμε ότι το πολύ αλάτι της διατροφής μας είναι το κρυμμένο σε έτοιμα ή συσκευασμένα τρόφιμα, ακόμα και σε κάποια που έχουν γλυκιά γεύση (π.χ. μπισκότα, κρουασάν, ντόνατς), όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται αυτό. Και για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, αρκεί ίσως να αναφέρουμε ότι στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι το 75-80% του αλατιού καταναλώνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου.

Καταναλώνετε με μέτρο πάντα φυσικό θαλασσινό αλάτι

Το ραφιναρισμένο αλάτι δεν ωφελεί σε τίποτα τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χολόλιθων. Το μοναδικό αλάτι που μπορεί να αφομοιώσει το σώμα μας, είναι το ανεπεξέργαστο θαλασσινό και το ορυκτό αλάτι. Για να είναι το αλάτι χρήσιμο στον οργανισμό, πρέπει να διεισδύει στις τροφές.

Η υγρασία των φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων πρέπει να διαλύει το αλάτι. Αν το αλάτι χρησιμοποιείται στην ξηρή του μορφή και εισέρχεται στο σώμα σε μη ιονισμένη μορφή, προκαλεί δίψα (ένδειξη δηλητηρίασης). Προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα όταν δεν αφομοιώνεται .

Μπορείτε να διαλύσετε μία πρέζα αλάτι σε λίγο νερό και να προσθέσετε φρούτα ή άλλες τροφές που γενικά δεν μαγειρεύονται. Αυτό βοηθά την πέψη αυτών των τροφών και την επαναφορά του αλκαλικού pΗ. Η προσθήκη μίας πρέζας αλατιού στο πόσιμο νερό αποκαθιστά τις αλκαλικές του ιδιότητες και παρέχει σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το φαγητό πρέπει να είναι νόστιμο αλλά όχι αλμυρό.

Ο κίνδυνος που διατρέχετε μετά το μπάνιο στη θάλασσα και δεν το ξέρατε

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν μετά από μια βουτιά στη θάλασσα να παραμένουν για αρκετές ώρες φορώντας το βρεγμένο μαγιό μέχρι που αυτό στεγνώνει επάνω τους. Αυτό όμως κρύβει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία.

Πρόκειται για την καντιντίαση, η οποία είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συνήθως εμφανίζεται στο δέρμα, τα γεννητικά όργανα, τον λαιμό και το στόμα. Στην περίπτωση που φοράμε για πολλές ώρες βρεγμένα ρούχα (όπως το μαγιό μετά την βουτιά στη θάλασσα) κινδυνεύουμε να πάθουμε καντιντίαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

P1010675

Μυκητιασική κολπίτιδα – Καντιντίαση

Το καλοκαίρι έφτασε… όμως μαζί με την ζέστη και τις συχνές επισκέψεις στη θάλασσα και στις πισίνες, πολύ συχνά κάνουν την εμφάνισή τους και οι μυκητιασικές κολπίτιδες που ταλαιπωρούν τις περισσότερες  γυναίκες, συνηθέστερα την περίοδο του καλοκαιριού, με την εμφάνιση χαρακτηριστικών παχύρευστων λευκωπών εκκριμάτων που συνοδεύονται από  κνησμό, καύσο & ερεθισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του C.D.C. (Center for Disease Control) των Η.Π.Α., έως και το 90% όλων των γυναικών θα παρουσιάσει το λιγότερο μία φορά στη ζωή τους μυκητιασική κολπίτιδα, ενώ το 40-50% δύο ή περισσότερα επεισόδια, το 15-25% υποτροπιάζουσα λοίμωξη καθώς και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εμφανίζει ασυμπτωματική κολπίτιδα (έως 25%).

Κατά κύριο λόγο, οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται στην υπερανάπτυξη ενός είδους μύκητα, της Candida albicans, ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο και συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους μικροοργανισμούς (κυρίως γαλακτοβάκιλοι) που βρίσκονται εκεί, αποτελώντας έτσι την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, προστατευτικό φραγμό και γραμμή άμυνας για την διατήρηση της υγείας του κόλπου.

Η μεταβολή του πληθυσμού  των γαλακτοβάκιλων έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του pH (της οξύτητας δηλαδή του κόλπου) προς λιγότερο όξινες ή ακόμα και αλκαλικές τιμές, τη μείωση της παραγωγής υπεροξειδίου του υδρογόνου που δρα ανασταλτικά της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και τη δημιουργία συνθηκών, κατάλληλων για τον πολλαπλασιασμό αναερόβιων μικροοργανισμών και ειδών Candida.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν των πληθυσμό των γαλακτοβάκιλων και να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία που υπάρχει μεταξύ των μικροοργανισμών της κολπικής χλωρίδας οδηγώντας σε υπέρμετρη ανάπτυξη των μυκήτων.

Οι κυριότεροι είναι οι αυξημένες θερμοκρασίες και η υγρασία που παρατηρούνται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των τακτικών επισκέψεων στη θάλασσα και τις πισίνες, η παραμονή με βρεγμένο μαγιό, τα στενά συνθετικά εσώρουχα & τζιν, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, η λήψη αντιβιοτικών, η χρήση αντισυλληπτικών κ.α. ακόμα και το καθημερινό stress.

Ορθή πρακτική αποτελεί η φροντίδα για τη διατήρηση των γαλακτοβάκιλων σε επαρκείς πληθυσμούς με τη χρήση προβιοτικών προϊόντων που αποκαθιστούν άμεσα αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μειώνουν τη πιθανότητα δημιουργίας  ευνοϊκού για την ανάπτυξη των μυκήτων περιβάλλοντος.

12 τρόποι για να καις γρηγορότερα το λίπος

Βρισκόμαστε  στα μέσα του Αυγούστου και οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε τις διακοπές μας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε και για τα κιλά μας (τα οποία μεταξύ μας, πάντα μας ταλαιπωρούν!)

 Αποφεύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες και απολαύστε τις καλοκαιρινές λιχουδιές. Με το που γυρίσετε όμως από τις διακοπές σας, φροντίστε να μπείτε σύντομα ξανά σε πρόγραμμα.

Πάμε να δούμε 12 τέλειους τρόπους για να καίτε γρηγορότερα λίπος:

1. 10 λεπτά την ημέρα: Μπορεί να σιχαίνεστε τα πολύωρα και απαιτητικά workouts, παρόλα αυτά δέκα λεπτά γυμναστικής την ημέρα είναι κάτι εφικτό, που μπορείτε όλες να βγάλετε σε πέρας. Βγείτε για ποδήλατο ή ακολουθήστε δεκάλεπτα προγραμματάκια που θα βρείτε στο Youtube

2. Brazil nuts τα θαυματουργά: Αν θέλετε να χάνετε βάρος με πιο γρήγορους ρυθμούς, τότε μην ξεχνάτε να τρώτε 1-2 καρύδια Βραζιλίας τη μέρα (εμ, μικρή ποσότητα το γνωρίζουμε, οι έρευνες όμως αυτό προτείνουν)

3. Νερό, νερό, νερό: Πολλές φορές μπερδεύουμε την πείνα με την δίψα. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας

4. Συχνά και μικρά γεύματα: Το κλειδί της επιτυχίας. Αν τρώτε συχνά και υγιεινά γεύματα θα ξεγελάτε την πείνα σας και φυσικά θα βοηθήσετε το μεταβολισμό σας να δουλεύει ρολόι

5. Μικρές αλλαγές: Kι όμως, αλλάζοντας μικρές-απλές συνήθειές σας θα δείτε αμέσως διαφορά στο σώμα σας. Για παράδειγμα φροντίστε να βγαίνετε καθημερινά για περπάτημα. Μισή ώρα τη μέρα αρκεί για να αλλάξετε το σώμα σας

6. Φάτε… λιπαρά: Μην αποκλείετε τα λίπη από τη διατροφή σας. Και μιλώντας για λίπη εννοούμε τα καλά. Εντάξτε στη διατροφή σας τις ακόλουθες τροφές: ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμύγδαλα, ελιές και chia seeds

7. Ναι στις πολυβιταμίνες: Κάνετε εξετάσεις και ελεγξτε την υγεία σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και αν έχετε κάποια έλλειψη, φροντίστε να λάβετε σύντομα τις απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας βιταμίνες

8. Ναι στα βιολογικά: Προτιμήστε τα βιολογικά προιόντα και ακόμα καλύτερα τα ωμά. Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, sushi… ιδανικές τροφές με πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες

9. Smoothies: Κι όταν μιλάμε για smoothies εννοούμε πράσινα και φυσικά με λίγα και άπαχα συστατικά. Αφήστε τη σοκολάτα και την καραμέλα στην άκρη!

10. Σπιτικό φαγητό-εγγύηση: Σταματήστε να παραγγέλνετε απ’έξω και ετοιμάστε μόνες σας το φαγητό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε θερμίδες και φυσικά περιττά έξοδα.

11. Μισή ώρα ποδήλατο τη μέρα θα σας κάψει αρκετές θερμίδες.

12.Πίνεται ένα ποτήρι νερό τη μέρα με χυμό λεμονιού. Χυμός μισού λεμονιού σας αρκεί.

Κοσμοσυροή στις Παναγίες όλης της χώρας, όπου γιορτάστηκε με κατάνυξη η Κοίμηση της Θεοτόκου (φωτο)

Κέντρο του προσκυνήματος των Ελλήνων η Τήνος, που βούλιαξε από τους πιστούς και η Παναγία Σουμελά των Ποντίων

Η χθεσινή γιορτή είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ορθοδοξία.

Γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου σ” ολόκληρη την Ελλάδα και οι πιστοί πραγματοποιούν εκδηλώσεις εορτασμού με ιδιαίτερη λαμπρότητα για την Υπεραγία Θεοτόκο. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια σφύζουν από ζωή σήμερα, που πλήθος κόσμου έρχεται να προσκυνήσει και να ακολουθήσει την περιφορά των εικόνων της Μεγαλόχαρης.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία και μια θαυματουργή εικόνα της να προσφέρει ελπίδα και παρηγοριά σε όλους.

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν την πίστη τους στο πρόσωπό της.

Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.

Ας δούμε τις πιο γνωστές εκκλησίες στην Ελλάδα αφιερωμένες στην Παναγία

 

Η Παναγία της Τήνου

thnos

Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι.

Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.

Στην Τήνο παράλληλα με την εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν, όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την «Έλλη» μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς.

 

Παναγία Σουμελά

soumela

Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.

Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μ.Χ.), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.

Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με…».

Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».

Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.

Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.

Η Παναγία Σουμελά διοργανώνει στην Καστανιά Ημαθίας, την Τετάρτη και την Πέμπτη την 1601η Πανηγυρική Γιορτή του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικο-θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον Πόντο.

Χιλιάδες προσκυνητές καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Χοζοβιώτισσα της Αμοργού

amorgos

Στην Αμοργό, πάνω σε έναν γκρεμό 300 μέτρων δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στις 15 Αυγούστου.

Κτίστηκε το 1088 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α” Κομνηνό σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής.

Για τον τρόπο άφιξης της εικόνας στην Αμοργό υπάρχουν δύο παραδόσεις: Η πρώτη λέει ότι η εικόνα βρέθηκε μέσα σε μια βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το σημερινό μοναστήρι. Λέγεται ότι την εικόνα τοποθέτησε μια ευσεβής κυρία μέσα σε βάρκα από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στην θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.

Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι τη θαυματουργική εικόνα έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης, που βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ, οι οποίοι έφυγαν λόγω των διωγμών από τους εικονομάχους.

Περνώντας από την Κύπρο οι μοναχοί έπεσαν πάνω σε ληστές που βεβήλωσαν, έσχισαν στα δύο και έριξαν στη θάλασσα την εικόνα. Τα δύο τεμάχια ήρθαν με θαυματουργικό τρόπο κάτω από το βράχο της Αμοργού κι ενώθηκαν μόνα τους χωρίς να διακρίνεται τίποτε.

Άλλοι λένε ότι συγκολλήθηκαν από τους μοναχούς που συνέχισαν το ταξίδι τους, έφτασαν στην Αμοργό και έκτισαν το μοναστήρι στον τόπο που τους υπέδειξε η Παναγία. Μάρτυρας για τον τόπο αυτό ήταν η σμίλη, που για αιώνες βρισκόταν σφηνωμένη στο βράχο και έπεσε το 1952.

Άνδρος – Παναγία Φανερωμένη

andros

Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.

Παναγία Αγιασώτισσα

agiasos

Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην Αγιάσο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.

 Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα από τη Λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

 

Η Παναγία Χρυσολεόντισσα στην Αίγινα

xrisoleon000

Προστάτιδα του νησιού της Αίγινας θεωρείται από τους κατοίκους του νησιού η Παναγία η Χρυσολεόντισσα και το ομώνυμο μοναστήρι της κτισμένο στο κέντρο του νησιού, περί το ένα χιλιόμετρο από την μονή του Αγίου Νεκταρίου.

Προέλευση: exedra.g

Ποιο «θαυματουργό» φρούτο μπορείς να τρως μετά τα λιπαρά φαγητά για να μην παχαίνεις;

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας θα θέλαμε να τρώμε σε καθημερινή βάση σουβλάκια, μπριζόλες, τηγανητές πατάτες, πίτσες και σοκολάτες και να μην παίρνουμε ούτε γραμμάριο, όμως αυτό είναι δυνατόν να γίνει;  Ο λόγος για το κόκκινο μύρτιλλο ή αλλιώς θαμνόμουρο, που βρίσκεται συνηθέστερα στις σκανδιναβικές χώρες.

MURTILO

Κι όμως ερευνητές από το Lund University της Σουηδίας βρήκαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα ή αλλιώς cranberries είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που διασπούν το λίπος των τροφών και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους. Επίσης τα «θαυματουργά» αυτά εξωτικά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα cranberries έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 46 θερμίδες τα 100 γρ. γεγονός που τα κάνει εξαιρετικό σύμμαχο στην υγιεινή διατροφή και στο αδυνάτισμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης που πραγματοποιήθηκε η ερευνητική ομάδα έδωσε στα ποντίκια οκτώ διαφορετικά είδη μούρων: lingonberry, bilberry, βατόμουρο, crowberry, blackberry, δαμάσκηνο, blackcurrant και acai berry.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι μετά από τρεις μήνες, η ομάδα του κόκκινου μύρτιλλου είχε τα καλύτερα αποτελέσματα με σημαντική διαφορά.

Όπως προέκυψε τα ποντίκια δεν είχαν πάρει περισσότερο βάρος από τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφές με λιπαρά.

Το κόκκινο μύρτιλλο αποδεικνύεται πως μειώνει την χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές τα οφέλη του κόκκινου μύρτιλλου πιθανότατα οφείλονται στις πολυφαινόλες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για να μην προσέχουμε τη διατροφή μας.