Αρχική Blog Σελίδα 16850

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΒΟΛΕΪ (ΦΙΛΙΚΟ) ΓΑΣ Αλεξάνδρεια – Άδενδρο 3-1 σετ

ΓΑΣ ΑλΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ -ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΑΔΕΝΔΡΟΥ 3-1 πολυ δυνατό παιχνίδι με καλές φάσεις και νικητή τον ΓΑΣ Αλεξάνδρεια.

z5

Σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, το οποίο πρόσφερε υψηλό θέαμα κατά διαστήματα, τα κορίτσια της Αλεξάνδρειας νίκησαν σε ακόμη ένα φιλικό. «Θύμα» της η ομάδα του Άδενδρου, την οποία νίκησε με χαρακτηριστική ευκολία και συνολικό σκορ 3-1 σετ.

z4 z3 z2 z1

ΑΣ. ΑΘΛΟΣ: Αγιασμός και Έναρξη με «guest star» τον διεθνή Βασίλη Χρηστίδη (φωτό-βίντεο)

Bill223
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Το πρωινό της Κυριακής 26 του Σεπτέμβρη, στο κλειστό του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου, η ακαδημία μπάσκετ ΑΘΛΟΣ Αλεξάνδρειας καλωσόρισε τη νέα χρονιά. Η ημέρα άνοιξε με τον καθιερωμένο αγιασμό, όπου τη δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Ράπτης, ενώ στην κερκίδα γινόταν το αδιαχώρητο από γονείς και παιδιά.

Το happening της πρεμιέρας αποτέλεσε η παρουσία του νεαρού διεθνούς power forward Βασίλη Χρηστίδη, που στέφθηκε πρόσφατα πρωταθλητής Ευρώπης και μοίρασε αυτόγραφα σε όλα τα παιδιά της ακαδημίας.

Ένα κορίτσι (!!) της ακαδημίας είχε την τύχη να κερδίσει μία φανέλα του διεθνούς άσσου, υπογεγραμμένη από τον ίδιο.

Δείτε παρακάτω το πλήρες ρεπορτάζ, μέσα από εικόνες και βίντεο.

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες:

DSC06874 DSC06875 DSC06876 DSC06877 DSC06878 DSC06879 DSC06880 DSC06881 DSC06882 DSC06883 DSC06884 DSC06885 DSC06889 DSC06891 DSC06892 DSC06893 DSC06894 DSC06895 DSC06902 DSC06903 DSC06904 DSC06911 DSC06912 DSC06915 DSC06918 DSC06919 DSC06920 DSC06923 DSC06927 DSC06930 DSC06931 DSC06932 DSC06933 DSC06944 DSC06951 DSC06955 DSC06957 DSC06960 DSC06963 DSC06966 DSC06971 DSC06974 DSC06981 DSC06983 DSC06984 DSC06987 DSC06993 DSC06996 DSC06999 DSC07001 DSC07003 DSC07005 DSC07009 DSC07011 DSC07018 DSC07021 DSC07022 DSC07025

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας υποψήφιος για την προεδρία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε δια μέσου του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το κείμενο που δημοσίευσε ο κος Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ως εξης:

«Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εκφράζεται σήμερα από κανέναν.

Προσέρχεται στα διλήμματα που θέτει η πραγματικότητα και διατυπώνει το πολιτικό σύστημα, με μισή καρδιά και με την αίσθηση ότι εκ των προτέρων θα είναι χαμένη υπόθεση η αξιοκρατία και η δημιουργικότητα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, χωρίς δηλαδή τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας που εγγυάται μια καλά οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς που λειτουργούν.

Tzitzikostas334Για αυτούς τους ανθρώπους, τους πολλούς, που περιμένουν μια ουσιαστική ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες και μια νικηφόρα σύγκρουση με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος, οφείλουμε να αλλάξουμε πρώτοι.

Για τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες που θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση πρέπει να υπερβούμε τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών που μικραίνουν τον ορίζοντα της παράταξης.

Για την κοινωνία που είναι θυμωμένη από όσα περνάει, αλλά και από το αίσθημα ότι δεν έχει επιλογή, ότι δεν υπάρχει λύση που θα την περιέχει, ότι απέχουν τα πρόσωπα που ξέρουν τι σημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζητάει αλήθεια χωρίς κολακεία, αλλά και χωρίς να της κουνάνε διαρκώς το δάχτυλο, οφείλουμε μια δημοκρατία Νέα και ισχυρή.

Πιστεύω ότι η διαδρομή μου, η πίστη μου ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με ανοιχτούς ορίζοντες, με συμμετοχή και έμπνευση των πολλών, μου επιτρέπει να σταθώ μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Θέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Παράταξης και καλώ όλους να συμμετέχουν στην εκλογή από τη βάση. Όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Για να πετύχουμε το στόχο αυτό χρειάζεται παράταξη όλων των δυνάμεων.

Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα».

Απόστολος Τζιτζικώστας

Α1 ΕΠΣ Ημαθίας (2η αγων.): Αποτελέσματα-Βαθμολογία

Του Βασίλη Σιμόπουλου

Α1 ΕΠΣ Ημαθίας (2η αγων.): Αποτελέσματα-Βαθμολογία

apoteles batmolog epo agon

 

AE Αλεξάνδρειας – Φίλιππος Μελίκης: 2-1 «Φτωχό το σκορ, πολύ καλύτεροι οι πράσινοι» (Δηλώσεις Κυριάκου Καρασαββίδη)

Bill223
Γράφει ο Βασίλης Σιμόπουλος

AE Αλεξάνδρειας – Φίλιππος Μελίκης: 2-1 «Φτωχό το σκορ, πολύ καλύτεροι οι πράσινοι» (Δηλώσεις Κυριάκου Καρασαββίδη)

ALEXANDRIA
ΑΕ Αλεξάνδρειας

Πολύ καλύτερη η ΑΕ Αλεξάνδρειας απέναντι στη φιλότιμη ομάδα του Φιλίππου Μελίκης, επιβήθηκε τελικά με το «φτωχό» 2-1, παρά το γεγονός ότι έχασε σωρεία ευκαιριών για να διευρύνει ακόμη περισσότερο το σκορ. Ήταν η πρώτη νίκη στο νέο πρωτάθλημα της Α1 για τους νεοφώτιστους, έπειτα από την ισοπαλία της πρεμιέρας στον Κοπανό.

MELIKI
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Μελίκης

Ο προπονητής των γηπεδούχων, Κυριάκος Καρασαββίδης, μας κατέθεσε την άποψή του για το παιχνίδι:

KARASAVIDIS
Κυριάκος Καρασαββίδης – Προπονητής ΑΕ Αλεξάνδρειας

«Ο αγωνιστικός χώρος παρά τη συνεχή βροχόπτωση ήταν πάρα πολύ καλός, όπως πολύ ανώτεροι σταθήκαμε και εμείς σε όλο το παιχνίδι απέναντι στον Φίλιππο, έχοντας την καθολική υπεροχή. Στο πρώτο ημίχρονο, αν και προσωπικά μέτρησα 20(!!) τελικές προσπάθειες, δεν ευτυχήσαμε να προηγηθούμε. Αντί αυτού παραχωρήσαμε στους αντιπάλους ένα πέναλτι έπειτα από αμυντικό μας λάθος, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προηγηθούν. Με τον ίδιο τρόπο (πέναλτι) καταφέραμε να ισοφαρίσουμε. Να σημειώσω ότι κατά την άποψή μου και τα δύο πέναλτι δόθηκαν δίκαια. Συνεχίσαμε να υπερέχουμε και στο δεύτερο ημίχρονο, αν και μείναμε με παίκτη λιγότερο, ύστερα από την αδικαιολόγητη αποβολή του Δήμου Πέτκου, που δέχτηκε δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε διάστημα 10 λεπτών. Συνεχίσαμε να δημιουργούμε και να χάνουμε ευκαιρίες αν και υστερούσαμε αριθμητικά, με αποτέλεσμα μία από αυτές να εκμεταλλευτεί ο υψηλόσωμος φορ μας, Μίμης Μπενίσκος και με κεφαλιά να μας δώσει το προβάδισμα. Στον μετέπειτα χρόνο, δίνοντας ελαφρώς χώρο στους φιλοξενούμενους, απειλήσαμε με αντεπιθέσεις, χάνοντας και άλλες ευκαιρίες. Δεν κινδυνέψαμε καθόλου, παίρνοντας στο φινάλε, μία επαγγελματική και προπάντων δίκαιη νίκη».

Περισσότερο ρεπορτάζ στο http://sportsup.gr/2015/09/27/ae-alexandrias-filippos-melikis-2-1-photos/

 

Επισκοπή- Άραχος: 2-2. -«Ματς ..γκραν γκινιόλ!!»- Τραυματισμός Νουσιόπουλου, τέλος καλό όλα καλά!- -Δηλώσεις Π. Πετρίδη –

Bill223
Γράφει ο Βασίλης Σιμόπουλος

Επισκοπή- Άραχος: 2-2. -«Ματς ..γκραν γκινιόλ!!»- Τραυματισμός Νουσιόπουλου, τέλος καλό όλα καλά!- -Δηλώσεις Π. Πετρίδη

Γκολ και θέαμα χάρισαν δύο από τις ποιοτικότερες ομάδες της Α1 κατηγορίας χθες το απόγευμα στην Επισκοπή Νάουσας. Αν και νεοφώτιστοι, Κεραυνός Επισκοπής και Ποντιακή Νεολαία Αράχου, σε ένα παιχνίδι που έλεγες «να μην τελειώσει ποτέ..», αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2, σκορ που διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις!

Episkopi_Naousas_2014-15
Επισκοπή Νάουσας

   Σε ένα βαρύ τερέν οι δύο μονομάχοι μπήκαν δυνατά, προσπαθώντας να κυριαρχήσει ο καθένας από τη μεριά του απέναντι στον αντίπαλο και παρά τις φάσεις που δημιουργήθηκαν, το α΄ ημίχρονο έληξε χωρίς τέρματα.

Η επανάληψη ήταν όλα τα λεφτά.. Με το «καλημέρα», η φιλοξενούμενη Ποντιακή Νεολαία άνοιξε το σκορ με τον Ε. Κίτσα, ο οποίος έπειτα από κόρνερ του Αραμπατζή, με πολύ όμορφο πλασέ έγραψε το 0-1 στο 50΄. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και με όπλο τους τις στημένες φάσεις όπου έδειξαν αρκετά δυνατοί, κατάφεραν αρχικά να ισοφαρίσουν με τον Παραστατίδη πέντε λεπτά αργότερα στο 55΄και να γυρίσουν το ματς στο 65΄ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ντέλλα. Ακολούθησε άμεση αντίδραση από τον Άραχο που άρχισε να δημιουργεί και να χάνει ευκαιρίες, χάνοντας μάλιστα και τη μεγαλύτερή του ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 75΄, αστοχώντας σε εκτέλεση πέναλτι. Ο Πιπιλιάρης ανατράπηκε από τον γκολκήπερ της Επισκοπής Λίκα, ο οποίος όμως διόρθωσε το λάθος του αποκρούοντας το πέναλτι του Ε. Κίτσα!

Arachos_2015-16
Ποντιακή Νεολαία Αράχου

Τελικά η λύτρωση για τους Πόντιους, αλλά και η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη (αφού σίγουρα οι φιλοξενούμενοι δεν άξιζαν την ήττα) απόκαταστάθηκε στις καθυστερήσεις (93΄), όπου ο Λ. Κίτσας με άπιαστο πλασέ στο «γάμα» της εστίας των γηπεδούχων διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

Διαιτητής ο κ. Μαρόπουλος και βοηθοί οι κκ. Κωστούλης, Χρυσάνης.

Κεραυνός Επισκοπής : Λίκα, Ιωαννίδης Ζ, Ορδουλίδης, Ιωαννίδης Θ, Λέσκας, Τσεχελίδης (90′ Τσεχελίδης), Μπάμπος (68′ Λύτης), Τουμαράς (88′ Δημητρίου), Καρυπίδης, Παραστατίδης, Ντέλλας.

Ποντιακή Νεολαία Αράχου : Βρεττός, Κίτσας Λ, Αραμπατζής, Νουσιόπουλος, Μαγγανάρης, Τόζογλου, Κίτσας Ε, Μερόκης (75′ Σκούρα), Κίτσας Κ. (66′ Παπαδόπουλος), Πιπιλιάρης, Τζέπης (87′ Κουλουμπριτσίδης).

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ:

Νουσιοπουλος(ο τραυματιας)
Ο τραυματίας Α. Νουσιόπουλος

-Τραυματισμός Νουσιόπουλου – Δηλώσεις Π. Πετρίδη (Εκπρόσωπου Τύπου Π.Ν. Αράχου): Σχετικά με το γεγονός του τραυματισμού του αμυντικού της Π.Ν. Αράχου, Αλέξανδρου Νουσιόπουλου, σε επικοινωνία που είχε μαζί μας ο κ. Παντελής Πετρίδης περιέγραψε το γεγονός: « Ήταν ένα εκπληκτικό παιχνίδι με πάθος και δύναμη, πάντα όμως μέσα σε αθλητικά πλαίσια.. Δέκα λεπτά περίπου πριν τη λήξη, ο παίκτης μας Α. Νουσιόπουλος τραυματίστηκε στο κεφάλι και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον ιατρό της ομάδας της Επισκοπής, επανήλθε στο παιχνίδι, παραμένοντας σ’ αυτό μέχρι το τέλος. Με το σφύριγμα της λήξης, ίσως έπειτα από την ένταση και το άγχος του παιχνιδιού, ο παίκτης ένιωσε ζάλη και έχασε τις αισθήσεις του, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της Επισκοπής-τους οποίους ευχαριστούμε πολύ-, να αναλάβουν τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Νάουσας. Εκεί έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και θέλοντας να ενημερώσω τον κόσμο, να τονίσω ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του Αλέξανδρου και ότι η παραμονή του για μία ημέρα στο Νοσοκομείο έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους. Κλείνοντας, να σταθώ στην άψογη φιλοξενία που απολαύσαμε σήμερα από την ομάδα της Επισκοπής και επιπλέον στο γεγονός της παρουσίας γιατρού στο γήπεδο, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα τον τραυματία παίκτη μας».

Με λεωφορείο που ναύλωσε η ομάδα του Αράχου μετέβηκαν οι περίπου 30 οπαδοί των Ποντίων στην Επισκοπή Νάουσας, ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια της ομάδας τους. Αυτό αποτελεί την αρχή απ’ ότι μάθαμε, μιας και η πρωτοποριακή διοίκηση των «μπλαουγκράνα» πρόκειται να οργανώνει εκδρομές των φιλάθλων με λεωφορείο σε όλα τα γήπεδα, όποτε αγωνίζεται εκτός έδρας η αγαπημένη τους ομάδα.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!: Πως κάνουμε κόκκινο μπρούσκο κρασί – Μέρος 2ο

ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ! Απλά και κατανοητά!
ΚΡΑΣΙ – ΡΑΚΙ – ΤΣΙΠΟΥΡΟ – ΡΕΤΣΙΝΑ
Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για να τα απολαμβάνετε!

Οι δυνάμεις που αποκαλύπτουν τα μυστικά είναι η παρατήρηση, η έρευνα, η θέληση, η επιμονή, το μεράκι και η αγάπη γι αυτό που κάνεις, γι αυτόν τον λόγο μυστικά μετά από λίγο καιρό δεν υπάρχουν.
Πέτρος Κεφαλάς

ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΑΣΙ
Μέρος δεύτερο
Δείτε εδώ το πρώτο μέρος

Ας πάρουμε λίγο κρασί…. (διαχωρισμός γλεύκους από στέμφυλα)

Pet
Γράφει ο Πέτρος Μ. Κεφαλάς

   Αφού όλα πάνε καλά και η αλκοολική ζύμωση είναι σε εξέλιξη ήρθε η ώρα να τραβήξουμε το κρασί μας. Το ονομάζω κρασί για λόγους παιδείας, διότι στην πραγματικότητα είναι γλεύκος σε ζύμωση ακόμα. Κρασί θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι μιλάμε πάντα για κόκκινα κρασιά (ερυθρά οινοποίηση). Για τα λευκά κρασιά ισχύουν τα ίδια με την μόνη διαφορά ότι έχουμε την διαδικασία “πάτα – τράβα”. Δηλαδή μόλις πατήσουμε τα λευκά σταφύλια, αμέσως διαχωρίζουμε τον μούστο από τα στέμφυλα. Έτσι για να πάρουμε λευκό κρασί η αλκοολική ζύμωση αρχίζει και γίνεται χωρίς την παρουσία στέμφυλων. Δεν σας κρύβω όμως ότι πειραματικά άφησα για δύο μέρες τα λευκά στέμφυλα με τον μούστο και ενώ είχε ξεκινήσει η ζύμωση, τράβηξα τον μούστο. Η ρετσίνα που έκανα ήταν άριστης ποιότητας.

   Ας υποθέσουμε ότι σήμερα είναι Δευτέρα 1 του μηνός και στις εννέα περίπου η ώρα το πρωί ξεκίνησε η αλκοολική μας ζύμωση. Την τρίτη μέρα δηλαδή την Τετάρτη 3 του μηνός θα τραβήξουμε από τα βαρέλια ζύμωσης την ποσότητα κρασιού που θέλουμε. Με μια αντλία τραβάμε τον μούστο που ζυμώνει από τα στέμφυλα και τον μεταγγίζουμε σε πεντακάθαρα βαρέλια μέσα στα οποία θα συνεχιστεί η αλκοολική ζύμωση. Σε αυτή την ενέργεια προβαίνουμε στην περίπτωση που θα καταναλώσουμε το κρασί νέο μας χωρίς να το παλαιώσουμε. Αν όμως επιθυμούμε να παλαιώσουμε το κρασί μας, τότε καλό είναι να παραμείνει με τα στέμφυλα οκτώ με δώδεκα μέρες, ώστε να παραληφθούν όσο το δυνατό περισσότερα συστατικά από τα στέμφυλα (εκχύλιση).

   Για να τραβήξουμε το κρασί (η αλκοολική ζύμωση του γλεύκους είναι σε εξέλιξη) που βρίσκεται μαζί με τα στέμφυλα, χρειαζόμαστε μια καλή αντλία. Για κάποιον όμως που θέλει να παραλάβει πενήντα με εκατό κιλά κρασί η αντλία δεν τον συμφέρει γιατί κοστίζει λίγο ακριβά. Τι θα κάνουμε όμως για να παραλάβουμε το κρασί χωρίς πολύ κόπο; Σε δύο με τρία βαρέλια μας τοποθετούμε κάνουλες μελιού. Φροντίζουμε αυτά τα βαρέλια να είναι πενήντα πόντους πάνω από το έδαφος για να μπορούμε να βάζουμε άνετα κάτω από την κάνουλα έναν πλαστικό κουβά δέκα με δώδεκα λίτρων.

Προσαρμογή της κάνουλας στο βαρέλι
                                  Κάνουλα μελιού                                  Προσαρμογή της κάνουλας στο βαρέλι

   Τις κάνουλες μελιού θα τις βρείτε στα καταστήματα μελισσοκομικών εφοδίων. Προσωπικά μελισσοκομικά είδη προμηθεύομαι από δύο καταστήματα: 1. Σουάνη Βασιλική – Μενελάου 10 Θεσσαλονίκη – τηλ.: 2310 230025 & 2310 223916. Το δεύτερο κατάστημα: Νίκος Αθανασιάδης – Αγίας Παρασκευής 37 Κατερίνη και το τηλ. είναι: 23510 73202 & 6976992188 – website: http://www.melissoefodia.gr. Η δημοσίευση των στοιχείων των διαφόρων καταστημάτων που αναφέρω εδώ, γίνεται καθαρά για να διευκολύνω την προμήθεια διαφόρων υλικών και όχι για να τα προωθήσω διαφημιστικά.

   Την κάνουλα την τοποθετούμε στο κάτω μέρος του βαρελιού τρείς με πέντε πόντους απόσταση από τον πάτο. προσέχουμε να σφίξουμε καλά μέσα έξω τα παξιμάδια χωρίς να αφαιρέσουμε τα λαστιχάκια στεγανοποίησης. Είναι αυτονόητο ότι οι κάνουλες μελιού θα τοποθετηθούν στα βαρέλια μας πριν τα γεμίσουμε με γλεύκος και στέμφυλα. Οι πλαστικές κάνουλες κρασιού που πολλές φορές πωλούνται τοποθετημένες στα βαρέλια βουλώνουν γρήγορα και ξεβουλώνουν δύσκολα, γι αυτό τον λόγο προτείνω εδώ τις πλαστικές κάνουλες μελιού.

   Οι κάνουλες μελιού τοποθετούνται με την ίδια ευκολία και σε ανοξείδωτα βαρέλια. Στην ίδια βέβαια απόσταση από τον πάτο τοποθετούμε την κάνουλα και στα ανοξείδωτα βαρέλια. Η απόσταση αυτή δεν αφήνει να παραλαμβάνουμε τις οινολάσπες που συσσωρεύονται στον πάτο των βαρελιών.

   Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες κάνουλες μελιού έχουν διάμετρο μιάμισης ίντσας περίπου. Έτσι μας διευκολύνει στην παραλαβή του γλεύκους χωρίς πολλά βουλώματα και λοιπές ταλαιπωρίες. Όταν θέλουμε να πάρουμε κρασί την κάνουλα δεν την ανοίγουμε τέρμα αλλά στο μισό περίπου.

Το βαρέλι με το γλεύκος και τα στέμφυλα
Το βαρέλι με το γλεύκος και τα στέμφυλα που υπόκεινται σε αλκοολική ζύμωση και από κάτω ο κουβάς με ένα σουρωτήρι λίγο μεγάλο και το οποίο θα επιτρέπει μόνο το γλεύκος να διέρχεται, ενώ θα συγκρατεί τα στέμφυλα και τα κουκούτσια. Όταν γεμίζει το σουρωτήρι με στέμφυλα και κουκούτσια το αδειάζουμε πάλι πίσω στο βαρέλι.

Παίρνουμε λοιπόν την ποσότητα του γλεύκους που θέλουμε και την αδειάζουμε σε ένα καθαρό βαρέλι μέσα στο οποίο θα συνεχιστεί η αλκοολική ζύμωση μέχρι να γίνει κρασί. Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην τραβήξουμε όλο το γλεύκος, αλλά να αφήσουμε κάποια ποσότητα αν θέλουμε να κάνουμε ρακί ή τσίπουρο. Επίσης χρειάζεται προσοχή ώστε να μην τραβήξουμε οινολάσπες από τους πάτους των βαρελιών.

Κανόνας 5ος: Όταν θέλουμε να καταναλώσουμε το κρασί μας νέο, τότε αφήνουμε το γλεύκος μαζί με τα στέμφυλα τρείς με τέσσερις μέρες αφού βέβαια πρώτα έχει ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση. Στην περίπτωση που επιθυμούμε να παλαιώσουμε το κρασί μας, τότε αφήνουμε το γλεύκος μαζί με τα στέμφυλα οκτώ με δώδεκα μέρες και έπειτα τραβάμε το γλεύκος σε άλλο σκεύος όπου συνεχίζεται η αλκοολική ζύμωση.

   Αν η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να έχετε τεταμένη την προσοχή σας για τον εξής λόγο: Κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης ελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα το οποίο συγκεντρώνεται γενικά στον περιβάλλοντα κλειστό χώρο. Εάν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα υπερβεί τα όρια, τότε μπορεί για κάποιον να επέλθει το μοιραίο εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου. Καλό είναι σε κλειστούς χώρους να υπάρχει επαρκής εξαερισμός. Αν όμως έχετε υποψία παρουσίας διοξειδίου του άνθρακα ελέγξτε με αναμμένο κερί ή αναπτήρα με φούλ την φλόγα. Το διοξείδιο του άνθρακα θα σβήσει την φλόγα του κεριού ή του αναπτήρα. τότε απομακρυνθείτε, αερίστε τον χώρο καλά και μετά να εισέλθετε.

   Όλα καλά μέχρι εδώ. Σε αυτό το σημείο ακριβώς τίθεται ένα ουσιαστικό ερώτημα: Πότε θα καταλάβουμε ότι ολοκληρώθηκε η αλκοολική ζύμωση; Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η μέτρηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα του γλεύκους με ένα πυκνόμετρο Baume. Παράλληλα χρειαζόμαστε ένα θερμόμετρο ακριβείας και έναν γυάλινο ή πλαστικό σωλήνα μέσα στον οποίο θα βάζουμε το γλεύκος και κατόπιν βυθίζουμε το πυκνόμετρο Baume για να μετρήσουμε.

πυκνόμετρο Baume
Το πυκνόμετρο Baume, η κλίμακα για την μέτρηση της περιεκτικότητα σε σάκχαρα του γλεύκους έχει κίτρινο χρώμα.

   Σε μια κανάτα παίρνουμε μια ποσότητα γλεύκους από το βαρέλι ζύμωσης. Περνάμε το γλεύκος από ένα σουρωτήρι για να συγκρατήσουμε τυχόν στερεά. Κατόπιν ρίχνουμε το γλεύκος στο γυάλινο ή πλαστικό σωλήνα και αμέσως μετά βυθίζουμε το πυκνόμετρο Baume. Αν το πυκνόμετρο βυθιστεί μέχρι την ένδειξη “0” μηδέν, τότε η αλκοολική ζύμωση τελείωσε.

Μέτρηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα
Ο γυάλινος ή πλαστικός σωλήνας μέσα στον οποίο βάζουμε το γλεύκος και βυθίζουμε το πυκνόμετρο Baume.
mpome26
Όταν ένδειξη στο πυκνόμετρο Baume είναι “0” μηδέν, η αλκοολική ζύμωση έχει ολοκληρωθεί.

Εάν η ένδειξη του πυκνόμετρου μας δεν δείχνει καθαρά την ένδειξη “0” μηδέν, τότε θα πρέπει να περιμένουμε γιατί η αλκοολική ζύμωση δεν έχει ολοκληρωθεί και υπάρχουν αζύμωτα σάκχαρα. Πολλοί που ασχολούνται με την οικιακή οινοποιία συνήθως βιάζονται να απολαύσουν το κρασί τους με μια καλή συντροφιά και πολλές φορές εμφιαλώνουν το κρασί τους το οποίο περιέχει αζύμωτα σάκχαρα. Μάλιστα τοποθετούν τα εμφιαλωμένα μπουκάλια μέσα στο σπίτι τους καμαρώνοντας για την παραγωγή τους. Αυτή η ενέργειά τους όμως έχει διπλό κόστος…..

   Όπως είπαμε το κρασί πάντα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Κάποια στιγμή εντός του σπιτιού δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες και μέσα στα εμφιαλωμένα μπουκάλια αρχίζει μια δεύτερη αλκοολική ζύμωση των σακχάρων που δεν ζυμώθηκαν. Αποτέλεσμα; ακολουθεί έκρηξη των μπουκαλιών, λερώνεται ο χώρος πολλές φορές ανεπανόρθωτα και δεύτερον αρχίζει η γκρίνια των γυναικών, δίκαια βέβαια…… Γι αυτό δεν χρειάζεται βιασύνη αλλά επιμέλεια και προσοχή.

Το πυκνόμετρο Baume βυθισμένο στο γλεύκος.
Το πυκνόμετρο Baume βυθισμένο στο γλεύκος.

   Ένας άλλος τρόπος μόνο ενδεικτικός, μη ασφαλής για μέτρηση, αλλά μόνο για να βλέπουμε αν γίνεται αλκοολική ζύμωση είναι η χρήση του αναπτήρα. Κρατώντας αναμμένο τον αναπτήρα πλησιάζουμε σιγά – σιγά στο γλεύκος με τα στέμφυλα. Αν ο αναπτήρας σβήσει (παρουσία διοξειδίου του άνθρακα και έλλειψη οξυγόνου) τότε η αλκοολική ζύμωση είναι σε εξέλιξη. Αν ο αναπτήρας δεν σβήσει τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η αλκοολική ζύμωση τελείωσε. Σε αυτή την περίπτωση η μέτρηση με το πυκνόμετρο Baume επιβάλλεται.

   Όπως προανέφερα η αλκοολική ζύμωση μπορεί να έχει διάρκεια από πέντε μέχρι είκοσι δύο μέρες περίπου. Η διαπίστωση αν έχει λήξει η αλκοολική ζύμωση είναι η μέτρηση με το πυκνόμετρο Baume (Μπωμέ).

Το test του αναπτήρα για την διαπίστωση αν υπάρχει αλκοολική ζύμωση.
Το test του αναπτήρα για την διαπίστωση αν υπάρχει αλκοολική ζύμωση.

Να γνωρίζεται ότι όσο πιο αργή είναι η αλκοολική ζύμωση τόσο περισσότερο αρωματικό κρασί θα έχετε.

ΔΙΑΥΓΑΣΗ (ΞΕΘΟΛΩΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ)

        Τρυγήσαμε, πατήσαμε, διαχωρίσαμε  και η αλκοολική ζύμωση ολοκληρώθηκε. Τι γίνεται λοιπόν από εδώ και πέρα; Αφήνουμε τα στέμφυλα και συνεχίζουμε με το κρασί που τραβήξαμε και χωρίσαμε από τα στέμφυλα. Εξ  άλλου τα στέμφυλα προορίζονται για ρακί ή τσίπουρο. Μετράμε με το πυκνόμετρο  Baume το οποίο μας δείχνει την ένδειξη “0” μηδέν. Η αλκοολική ζύμωση τελείωσε. Γεμάτοι χαρά και ικανοποίηση παίρνουμε ένα ποτήρι για να δοκιμάσουμε το κρασί μας. Το γεμίζουμε και το σηκώνουμε για να δούμε το χρώμα του. Τότε διαπιστώνουμε ότι το πολυπόθητο κρασάκι μας είναι θολό. Πήγε κάτι στραβά λοιπόν; Γιατί το κρασί μας είναι θολό; Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της θολότητας ή πήγε χαμένος ο κόπος μας;

      Γιατί όμως είναι θολό το κρασί μετά την αλκοολική ζύμωση; Σαν πρώτη αιτία σκεφτείτε μόνο ότι σε κάθε κυβικό εκατοστό κρασιού υπάρχουν 1.000.000.000 ένα δισεκατομμύριο ζύμες (σακχαρομύκητες, ζυμομύκητες) που έχουν πολύ μικρές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι αόρατες από την ανθρώπινη όραση. Αυτοί ακριβώς οι μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί δημιουργούν το θόλωμα του κρασιού.

       Άλλη αιτία θολώματος είναι η μικροβιακή μόλυνση, αλλά και οι διάφορες φυσικές ή χημικές αντιδράσεις που συντελούνται στο κρασί μας. Από την αρχή τόνισα ότι η καθαριότητα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παράγοντες για να πάρουμε καλής ποιότητας κρασί. Αν η καθαριότητα δεν είναι σχολαστική τότε τα μικρόβια κάνουν ζημία.

        Θόλωση στο κρασί μας δημιουργούν και τα τρυγικά άλατα. Τα τρυγικά άλατα είναι φυσικά συστατικά του κρασιού που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης.

         Επίσης  η παρουσία περίσσειας σιδήρου μπορεί να προκαλέσει θόλωση  στο κρασί μας. Για να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο της περίσσειας  σιδήρου πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σε όλα τα στάδια της οινοποίησης σιδερένια σκεύη. Χρησιμοποιούμε μόνο πλαστικά και ανοξείδωτα.

Διαύγαση (ξεθόλωμα) με ασπράδι αυγού

Χτυπάμε 2 με 3 ασπράδια αυγού για ποσότητα 100 κιλών ερυθρού  κρασιού. Αφού χτυπήσουμε πολύ καλά το ασπράδι προσθέτουμε ένα λίτρο κρασί και ξαναανακατεύουμε για λίγο. Αμέσως μετά ρίχνουμε το μίγμα στο κρασί μας ανακατεύοντας αργά και καλά. Μετά από πάροδο 8 οκτώ ημερών μπορούμε να μεταγγίσουμε το κρασί μας και να το εμφιαλώσουμε.

Διαύγαση (ξεθόλωμα) με άμεσο φιλτράρισμα

Υπάρχουν στην αγορά διάφορα φίλτρα οικιακής χρήσης που φιλτράρουν τέλεια το κρασί. Αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σας και θέλετε να εμφιαλώσετε το κρασί σας καλό είναι να έχετε ένα φίλτρο στη διάθεσή σας.

               Α7

Δείτε δύο βίντεο με θέμα το φιλτράρισμα:https://www.youtube.com/watch?v=hV5Z1aMb3Vo

2 https://www.youtube.com/watch?v=mzVG-QynHAo

Αφού κάνετε όλα τα προαναφερόμενα μπορείτε να απολαύσετε το κρασάκι σας. Στην υγειά σας και του χρόνου πάλι.

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ – Εκδήλωση για την ηλικιωμένους στην Μελίκη

Ο Σύλλογος Γυναικών Μελίκης σας προσκαλεί σε μια μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία, με την ορχήστρα της Κατερίνας Σωτηρίου!

Διασκέδαση, με ΔΩΡΕΑΝ άφθονο κρασί και πλούσια εδέσματα για όλους!

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Μελίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την οικονομική και υλική συμπαράσταση της Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης.

afis-melik-ilik

Προσκοπισμός: Αναπτύσσοντας ικανότητες επιβίωσης εν μέσω κρίσης

Στην κορύφωση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας με δραματικές επιπτώσεις για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι έντονα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της στενοχώριας και της απελπισίας.

Αγιασμός-2015

Η ιδιαίτερα δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται η Πατρίδα μας, αντιμέτωπη με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, έχει ανορθώσει γύρω μας ποικίλα εμπόδια που καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να τα υπερβούμε μέσω δραστικών μειώσεων του εισοδήματός μας, επιβολής περισσότερων φόρων και περιορισμού των συναλλακτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων μας. Τα εμπόδια αυτά περιορίζουν τον ορίζοντα των προσδοκιών μας και κλονίζουν τις ελπίδες μας, καθώς και κάθε ενδεχόμενο για καλύτερες μέρες. Φθάνοντας μία ανάσα πριν την εθνική χρεοκοπία, αντιληφθήκαμε ότι οφείλουμε να αναδιατάξουμε τη σκέψη και τις αντιλήψεις μας και να αναζητήσουμε νέους τρόπους ατομικής, αλλά και συλλογικής επιβίωσης και δράσης, στηριζόμενοι κυρίως στις δυνάμεις και τις ικανότητές μας. Σε αυτή την πολύ δύσκολη αναμφίβολα κατάσταση, είμαστε όλοι εκτεθειμένοι, ως άτομα, οικογένειες, επιχειρήσεις αλλά και Οργανισμοί. Για τους νέους ανθρώπους που ξεκινούν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, η αδιαμφισβήτητα υψηλή ανεργία μειώνει τις ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας, οδηγώντας πολύ νωρίς στην απογοήτευση. Για όσους βρίσκονται ήδη αρκετά χρόνια στην παραγωγική διαδικασία, οι μεγάλες μειώσεις των αμοιβών, η ασφαλιστική αβεβαιότητα αλλά και η εύθραυστη λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων, ενισχύουν την ανασφάλεια της επόμενης μέρας με ή χωρίς δουλειά. Τέλος, οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται μαζί με τους κόπους μιας ζωής, ενώ ταυτόχρονα

Σε αυτήν τη διάχυτη έλλειψη αισιοδοξίας και προοπτικής, όπου είναι πλέον επιβεβαιωμένο όχι αναζητείται εκ νέου το μέτρο και η αίσθηση των ορίων, η σοβαρότητα και η λογική, καθώς και η συνέπεια, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια, οφείλουμε να αντιτάξουμε ατομικές και ομαδικές ικανότητες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και αντιξοότητες αλλά και να ανταπεξέλθουμε στις όποιες νέες. Να αυξήσουμε την υπομονή μας και να ασκήσουμε περισσότερο την αντοχή μας. Κυριότερο δε απ’ όλα θα είναι να μάθουμε να κάνουμε όσα κάναμε χθες με μεγαλύτερη ευρηματικότητα αλλά και με δραστικά λιγότερα οικονομικά και υλικά μέσα.

proskopos-eks

Σε αυτήν τη δύσκολη εποχή που ζούμε και θα συνεχίσουμε – ανυπολόγιστο για πόσο – να ζούμε, ο Πρόσκοπος μαθαίνει και αποκτά ικανότητες, που κυρίως μέσα από τη δράση, αλλά και με την εν πολλοίς “ασκητικού τύπου” διαβίωση στη φύση και όχι μόνο, καλλιεργεί και μπορεί να τις κάνει πράξη, ώστε να αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα και να υπερπηδά κάθε δυσκολία. Μαθαίνει να είναι πάντα έτοιμος!

Οι ικανότητες αυτές που σήμερα μπορούν να φανούν περισσότερο χρήσιμες από ποτέ είναι οι ακόλουθες: Η αισιοδοξία. Βλέπουμε τη φωτεινή όψη των πραγμάτων και μέσα από τις δυσκολίες αναδεικνύουμε την ελπίδα και το θετικό, στοιχεία που μας βοηθούν να ενδυναμώνουμε την αυτοπεποίθησή μας και μας δίνουν δύναμη να υπερπηδούμε κάθε εμπόδιο δίνοντας αισιοδοξία στους γύρω μας.

Η συλλογικότητα. Εκεί που οι άνθρωποι γύρω μας λόγω των δυσκολιών γίνονται περισσότερο εσωστρεφείς, εμείς ως πρόσκοποι προτάσσουμε τη δύναμη της ομάδας, της φιλίας και τη συνέργεια γιατί αυτές είναι πολλαπλάσιες κάθε ατομικής δύναμης και κατ’ επέκταση μας βοηθούν να πάμε τα πράγματα μακρύτερα μαζί με τους άλλους παρά μόνοι μας.

Η Εργατικότητα. Με πρόγραμμα, διαρκή αξιολόγηση, σταθερά βήματα και ορθολογική αξιοποίηση πόρων και μέσων εξασφαλίζουμε και κατακτούμε κάθε μέρα το καλύτερο, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, διαρκές ζητούμενο κάθε κοινωνίας και οικονομίας που θέλει να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να επιστρέψει όσο ταχύτερα γίνεται στην ευημερία και την πρόοδο.

Η Ειλικρίνεια. Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους και προτάσσοντας την αλήθεια μπορούμε καλύτερα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά, τη σκέψη και τη δράση μας στα πραγματικά προβλήματα, να είμαστε περισσότερο δεκτικοί στα δεδομένα και τη διαφορετικότητα, ώστε να κάνουμε τα «σωστά πράγματα σωστά».

Η Αποφασιστικότητα. Ξεπερνάμε τις δυσκολίες με τόλμη και λογική και με αντικειμενικότητα, κάνοντας τις επιλογές εκείνες οι οποίες δεν εξυπηρετούν απλά το βραχυχρόνιο ατομικό συμφέρον, αλλά υπηρετούν τη μακροχρόνια προσωπική και συλλογική ευημερία και πρόοδο.

Η Αξιοπιστία. Ο λόγος μας αποτελεί εγγύηση έναντι των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε και οι πράξεις μας εμπνέουν εμπιστοσύνη σε όσους συνεργασθούν μαζί μας, αφού μένουμε πάντα πιστοί στις επιταγές του Νόμου του Προσκόπου.

Οι προαναφερόμενες αυτές ικανότητες εν μέσω της σημερινής κρίσης έχει αποδεδειγμένα στα 105 χρόνια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων επιβεβαιωθεί ότι αποτελούν χρήσιμες βασικές ικανότητες επιβίωσης. Τα ενήλικα στελέχη της Προσκοπικής Κίνησης μαθαίνουν να δουλεύουν συστηματικά για την ανάπτυξη τόσο των ατομικών, όσο και των συλλογικών ικανοτήτων. Τούτο το επιτυγχάνουν κυρίως μέσω του προσωπικού παραδείγματος, ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τους νέους εντός και εκτός Προσκοπισμού να κάνουν το ίδιο, δουλεύοντας όλοι μαζί καθόσον είναι βέβαιο ότι μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε τους γύρω μας να αισθανθούν καλύτερα και την καταφέρουμε να κάνουμε τους γύρω μας να αισθανθούν καλύτερα και την Ελλάδα να σταθεί δυνατή στο ύψος των σημερινών περιστάσεων και επιταγών για έναν κόσμο καλύτερο.

Πρόσκοποι Αλεξάνδρειας

ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!: Πως κάνουμε κόκκινο μπρούσκο κρασί – Μέρος 1ο

ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!: Πως κάνουμε κόκκινο μπρούσκο κρασί

       ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ! Απλά και κατανοητά!
ΚΡΑΣΙ – ΡΑΚΙ – ΤΣΙΠΟΥΡΟ – ΡΕΤΣΙΝΑ
Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για να τα απολαμβάνετε!

Οι δυνάμεις που αποκαλύπτουν τα μυστικά είναι η παρατήρηση, η έρευνα, η θέληση, η επιμονή, το μεράκι και η αγάπη γι αυτό που κάνεις, γι αυτόν τον λόγο μυστικά μετά από λίγο καιρό δεν υπάρχουν.  
Πέτρος Κεφαλάς

ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΑΣΙ
Μέρος πρώτο

Κεφαλάς Πέτρος
Γράφει ο Πέτρος Μ. Κεφαλάς

Ο τρύγος των σταφυλιών οδεύει προς το τέλος του, τα στέμφυλα μπήκαν στα βαρέλια για να ζυμωθούν, δηλαδή να μετατραπούν τα σάκχαρα σε αλκοόλη (αλκοολική ζύμωση) και αφού τραβήξουμε το κρασί, κατόπιν θα οδηγηθούν στους άμβυκες (ρακοκάζανα), όπου θα υποστούν την διαδικασία της απόσταξης για να παραληφθεί το απόσταγμά τους. Θα παρακολουθήσουμε βήμα – βήμα όλη την διαδικασία από τον τρύγο μέχρι την απόσταξη, ώστε να καταλάβετε όλοι τι είναι το κρασί,η ρακί και το τσίπουρο.

Ο ΤΡΥΓΟΣ

   Χαράς ευαγγέλια!!! Τα σταφύλια ωρίμασαν…. Μετρήσαμε τα σάκχαρα και τα βρήκαμε 13,50 βαθμούς Baume (Μπωμέ). Ο τρύγος αρχίζει, συγκεντρώνουμε τα τσαμπιά μέσα σε καφάσια και σιγά – σιγά ετοιμαζόμαστε για την σύνθλιψή τους για να παραλάβουμε τον μούστο.

aa1
Έτοιμα σταφύλια για τρύγο                                                                            Ώριμα τσαμπιά

   Κατά την διάρκεια του τρύγου προσέχουμε να μην συλλέγουμε αρρωστημένα τσαμπιά αλλά και άγουρα. Αφού λοιπόν συγκεντρώσουμε τα σταφύλια τα μεταφέρουμε στο μέρος που θα τα επεξεργαστούμε. Σε καμία περίπτωση δεν συνθλίβουμε σάπια τσαμπιά, ενώ απομακρύνουμε τα αμπελόφυλλα που βρίσκονται μαζί με τα σταφύλια μας. ΠΡΟΣΟΧΗ, ποτέ δεν κάνουμε τρύγο αν έχουμε ραντίσει τον αμπελώνα μας και δεν έχουν παρέλθει δέκα με δεκαπέντε μέρες. Βέβαια το κάθε φυτοπροστατευτικό σκεύασμα αναφέρει στην συσκευασία του το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μαζεύουμε καρπούς.

aa2
Συγκέντρωση και μεταφορά σταφυλιών                                                              Τα τσαμπιά στα καφάσια

ΕΡΥΘΡΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η ΣΥΝΘΛΙΨΗ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ (ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ)

Τελειώνουμε τον τρύγο και χαρούμενοι για την υπέροχη σοδειά μας ξεκινάμε βιαστικά για την επεξεργασία των σταφυλιών.

Κανόνας 1ος : Σχολαστική καθαριότητα των σκευών και των μέσων που θα χρησιμοποιήσουμε σε όλη την διάρκεια της επεξεργασίας των σταφυλιών.

Σχολαστική καθαριότητα των βαρελιών
Σχολαστική καθαριότητα των βαρελιών                                    Η μηχανή σύνθλιψης των σταφυλιών στα οποία θα                                                                                                                      ο μούστος για ζύμωση.

Κανόνας 2ος : Ποτέ μην αφήνετε τα τσάμπουρα (κοτσάνια) μαζί με το γλεύκος κατά την διάρκεια της ζύμωσης. ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗ γιατί τότε δημιουργείται μεθυλική αλκοόλη ή ξυλόπνευμα η οποία είναι άκρως τοξική και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση.

   Βέβαια οι μηχανές σύνθλιψης που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά για οικιακή ή ημιεπαγγελματική χρήση, διαχωρίζουν αυτόματα τις ρόγες από τα τσάμπουρα. Υπάρχουν όμως μηχανές του εμπορίου αλλά και ιδιοκατασκευές που δεν διαχωρίζουν τις ρόγες από τα τσάμπουρα αλλά τα εξάγουν σούμα. Επιβάλλεται να απομακρύνονται τα τσάμπουρα, διότι εκτός από την τοξικότητα που δημιουργούν υποβαθμίζουν και το παραγόμενο προϊόν είτε είναι κρασί είτε ρακί και τσίπουρο.

Η μηχανή απομακρύνει αυτόματα  τα τσάμπουρα
Η μηχανή απομακρύνει αυτόματα  τα τσάμπουρα                                       Τσάμπουρα

   Πολλοί εραστές της αμιγώς παραδοσιακής οινοποίησης συνθλίβουν τα σταφύλια με το ποδοπάτημα. Αρκετοί από αυτούς απομακρύνουν χειρονακτικά τα τσάμπουρα, μια μεγάλη μερίδα όμως τα αφήνει μέχρι και την απόσταξη.

   Εμείς χρησιμοποιούμε μια μηχανή σύνθλιψης που διαχωρίζει αυτόματα τα τσάμπουρα δυναμικότητας τεσσάρων τόνων ανα ώρα. Η συνθλιμένες ρόγες οδηγούνται από ένα ειδικό λάστιχο τριών ιντζών σε πλαστικά βαρέλια χωρητικότητας διακοσίων λίτρων όπου θα γίνει η αλκοολική ζήμωση. Είναι αυτονόητο ότι τα βαρέλια υποδοχής του γλεύκους πρέπει να είναι καλά πλυμένα και να ελεχθούν για τυχόν διαρροές.

Βαρέλια που αποθηκεύεται ο μούστος με τα στέμφυλα για να γίνει η ζύμωση
Βαρέλια που αποθηκεύεται ο μούστος με τα στέμφυλα για να γίνει η ζύμωση.

Τελειώσαμε και με το πάτημα των σταφυλιών μας…. Μέχρι τώρα όλα καλά!

Η ΖΥΜΩΣΗ (ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ)

   Αφού λοιπόν τοποθετήσαμε τα στέμφυλα με τον μούστο (ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΤΣΑΜΠΟΥΡΑ) στα βαρέλια μας, φροντίζουμε για την καθαριότητα του μέρους που θα τοποθετηθούν αλλά και για την απομάκρυνση τυχόν εστιών δυσάρεστων οσμών. Βέβαια ποτέ δε γεμίζουμε τα βαρέλια μας μέχρι επάνω, αλλά αφήνουμε χώρο 25 με 30 cm εκατοστά κενό. Αυτό το κάνουμε για να μην έχουμε υπερχίλυση του προιόντος μας όταν ξεκινήσει η ζύμωση (βρασμός). Να θυμάστε όταν ξεκινήσει η ζύμωση αυξάνεται ο όγκος του υλικού 15% – 20%  περίπου. Αλλά τι είναι η αλκοολική ζύμωση; Αλκοολική ζύμωση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα ζάχαρα ενός προϊόντος μετατρέπονται σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα, με την δράση των ενζύμων που παράγουν οι ζύμες (ζυμομύκητες).

Κανόνας 3ος: Να γνωρίζετε ότι το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έλκει τις οσμές του περιβάλλοντος οι οποίες δρουν καταλυτικά στην ποιότητά του.

   Ένας καλός τρόπος για να μην έχουμε δυσάρεστες οσμές είναι η χρήση αρρωματικών φυτών. Π.χ. Ο βασιλικός, ο διόσμος και η λεβάντα είναι τρία αρρωματικά φυτά που βοηθούν πολύ στην εύοσμη διατήρηση του χώρου ζύμωσης. Καλό είναι να έχουμε σε μια γωνιά του κήπου μας αυτά τα αρρωματικά φυτά για να μην τα αναζητούμε το τελευταίο λεπτό. Κάνουμε λοιπόν ματσάκια τα φυτά και τα κρεμάμε ανάποδα στον χώρο ζύμωσης. Όποτε κάνουμε επιθεώρηση φροντίζουμε να ταρακουνάμε λίγο τα φυτά για να ελευθερόνονται τα αιθέρια έλαιά τους τα οποία και δημιουργούν τις ευχάριστες οσμές.

aa5
Ματσάκι βασιλικού                                                             Βαρέλια στα οποία γίνεται η αλκοολική ζύμωση

Κανόνας 4ος : Ποτέ δεν σφίγγουμε τα καπάκια των βαρελιών μέσα στα οποία γίνεται η αλκοολική ζύμωση διότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Πρέπει να υπάρχει επαρκής έξοδος των αερίων που δημιουργούνται, αλλα ταυτόχρονα και είσοδος για αερισμό.

   Αφού λοιπόν τακτοποιήσαμε τα βαρέλια μας με τον μούστο και τις πατημένες ρόγιες, παρατηρούμε ότι σε λίγες ώρες ή την επομένη μέρα αρχίζει η διαδικασία της ζύμωσης (βρασμός). Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 18°C βαθμοί κελσίου και άνω είναι ένας πολύ θετικός παράγοντας για την ενεργοποίηση των ζυμομήκητων. Ιδανική θερμοκρασία ζύμωσης των ερυθρών κρασιών είναι 20°C – 28°C βαθμοί Κελσίου. Θα διαπιστώσουμε ότι μέσα σε δύο μέρες περίπου θα έχει αυξηθεί ό όγκος των στεμφύλων μέσα στα βαρέλια μας και θα τείνει να καταλάβει τον ελεύθερο χώρο που σκοπίμως αφήσαμε γι αυτόν τον λόγο.

Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces cerevisiae

   Η αλκοολική ζύμωση είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο κατά την διάρκεια της οποίας γίνονται πολλές ανατροπές και μετατροπές, δίνοντας στο κρασί τα ανάλογα αρρώματα και την ανάλογη γεύση. Ο βασικός ζυμομύκητας του σταφυλιού είναι ο Saccharomyces cerevisiae. Η αλκοολική ζύμωση διαρκεί πέντε έως είκοσι δύο μέρες περίπου.

 

Τι γίνεται αν δε ξεκινάει η αλκοολική ζύμωση (βρασμός)

   Πολλές φορές παρόλες τις φροντίδες μας παρατηρούμε ότι η αλκοολική ζύμωση δεν ξεκινάει, ειδικότερα αν έχουν περάσει τρείς με πέντε μέρες. Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν;

1η αιτία: Χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος 18°C βαθμοί Κελσίου και κάτω. Αποτέλεσμα δεν ενεργοποιούνται οι ζυμομήκητες και έτσι δεν αρχίζει η αλκοολική ζύμωση. Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε κάπου τα βαρέλια μας με καλύτερη θερμοκρασία.

2η αιτία: Τα συγκεντρωμένα σε καφάσια σταφύλια πλύθηκαν με νερό θεληματικά ή έβρεξε με ποτέλεσμα να εκτοπίστηκαν οι ζυμομήκητες σε μεγάλο βαθμό.

3η αιτία: Χαμηλά σάκχαρα στα σταφύλια που τρυγήθηκαν. Σε αυτή την περίπτωση αλλά και στην 2η χρειάζεται επέμβαση:

α. Ανεβάζουμε τα σάκχαρα ρίχνοντας για κάθε είκοσι κιλά στεμφύλων ενάμιση κιλό σταφίδα ή ένα κιλό ζάχαρη και αναδεύουμε καλά. Τώρα θα βρεθούν μερικοί που θα θέλουν να παραστήσουν τους ειδήμονες και θα πούνε: “Μα ζάχαρη βάζεις μέσα στα σταφύλια; Θα σου χτυπάει στο κεφάλι”. Η άποψη αυτή των δήθεν ειδικών είναι λάθος. Από την στιγμή που δεν ξεκίνησε η ζύμωση και βάλουμε ζάχαρη δεν υπάρχει πρόβλημα για τον απλούστατο λόγο: Με την έναρξη της ζύμωσης η προστιθέμενη ζάχαρι θα μετατραπεί σε αλκοόλη. Είναι μεγάλη ανοησία όμως να προστίθεται ζάχαρη με το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης και να βράζει στον άμβυκα (καζάνι) για ρακί ή τσίπουρο. Αυτό λείαν επιεικώς είναι βλακεία και ανευθυνότητα, ενώ υποβαθμίζεται σε εκτεταμένο βαθμό το παραγόμενο προϊόν.

β. Προσθήκη ειδικού ζυμομύκητα (ξηρή ζύμη) δέκα με δώδεκα γραμμάρια στα εκατό κιλά για να ξεκινήσει η ζύμωση. Ζυμομύκητες (ξηρές ζύμες) μπορείτε να βρείτε στα εμπορικά καταστήματα που ασχολούνται με προϊόντα οινοποιίας. Προσωπικά αν χρειαστώ κάτι σχετικό απευθύνομαι στο κατάστημα: «Η Άμπελος» του Σάββα Κύρου, Φράγκων 24 –τηλέφωνο 2310556861 Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ