Στην πρώτη γραμμή επιδημιολογικά, για ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια, βρίσκονται τα Βαλκάνια, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταπολέμησης Κουνουπιών (EMCA), δρ Βιολογίας Σπύρος Μουρελάτος, με αφορμή τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στο Becici του Μαυροβουνίου, από τις 12 έως τις 16 Μαρτίου.
“Επί συνόλου άνω των 2.500 καταγεγραμμένων περιστατικών εγκεφαλίτιδας Ιού του Δυτικού Νείλου, με θανάτους και σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις υγείας, σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ), μετά το 2010 -έτος που σημειώθηκε η μεγαλύτερη επιδημία επί ευρωπαϊκού εδάφους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία- το 95% των σοβαρών αυτών περιστατικών έχει καταγραφεί στα Βαλκάνια ή σε γειτονικές χώρες”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της EMCA και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας “Οικοανάπτυξη”, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού, που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού.
“Αντίστοιχα”, συνεχίζει, “στην περίπτωση της πολύ σοβαρής ασθένειας της ελονοσίας, σχεδόν το σύνολο των καταγεγραμμένων αυτοχθόνων κρουσμάτων ελονοσίας επί ευρωπαϊκού εδάφους, δηλαδή 85 κρούσματα, εντοπίζονται όλα στην Ελλάδα”.
Όπως σημειώνει ο κ. Μουρελάτος, τα Βαλκάνια αποτελούν μια “προνομιακή” γεωγραφική ενότητα σε σχέση με την εμφάνιση, επανεμφάνιση ή και εξάπλωση σημαντικών ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια για τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. “Είναι μια περιοχή που “βολεύει” κλιματολογικά καθώς υπάρχουν πολλοί ζεστοί τόποι και βρίσκεται κοντά στην Μέση Ανατολή”, εξηγεί.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, ένας νέος κίνδυνος έχει εμφανιστεί για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για την πρόσφατη επανεμφάνιση του είδους Aedes aegypti, προνομιακού διαβιβαστή του Ζίκα, στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης.
“Δεν έχουμε θανάτους ακόμα από τον Ζίκα αλλά το συγκεκριμένο είδος ήταν ευρέως διαδεδομένο σε όλη την Βαλκανική χερσόνησο και προκάλεσε μια από τις σημαντικότερες διεθνώς επιδημίες κίτρινου πυρετού, με χιλιάδες θανάτους την περίοδο 1927-1928 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη”, σημείωσε ο κ. Μουρελάτος.
Με δεδομένο ότι για τις ασθένειες αυτές δεν υπάρχει πρόληψη ή θεραπεία παρά μόνον για την ελονοσία, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η καταπολέμηση των διαβιβαστών τους, δηλαδή των κουνουπιών και σ΄αυτή την κατεύθυνση κινείται και η θεματική του 8ου συνεδρίου της EMCA.
“Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναμένεται να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που άπτονται της οικολογίας και καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων διαβιβαστών ασθενειών, από διακεκριμένους επιστήμονες και εξειδικευμένους επαγγελματίες από συνολικά 25 χώρες”, καταλήγει ο κ. Μουρελάτος.
ΣΣ: Επισυνάπτονται φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν από την εταιρία “Οικοανάπτυξη”.
Με ψήφους 57 σε σύνολο 62 ψηφισάντων, η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Μια κοπέλα φέρνει σπίτι το φίλο της να τον γνωρίσει στους γονείς της, μια που αποφάσισαν να παντρευτούν .
– Ποια είναι λοιπόν τα σχέδιά σου ; ρώτησε ο πατέρας της κοπέλας .
– Έχω πάρει υποτροφία για το Πανεπιστήμιο , απάντησε ο νεαρός .
– Υποτροφία …. Χμμμμμ …. Αξιοθαύμαστο , αλλά πως θα μπορέσεις να παράσχεις στην κόρη μου ένα σπίτι για να ζήσει όπως έχει συνηθίσει ;
– Θα μελετήσω σκληρά κι έχει ο θεός .
– Και τι θα κάνεις για να προσφέρεις στην κόρη μου το δαχτυλίδι αρραβώνων που της αξίζει;
– Θα αφοσιωθώ στις σπουδές μου κι έχει ο θεός .
– Και παιδιά ; Πως θα μπορέσεις να συντηρήσεις παιδιά ;
– Μην ανησυχείτε κύριε , έχει ο θεός .
Η όλη συζήτηση συνεχίστηκε έτσι και κάθε φορά που ο πατέρας της κοπέλας ρωτούσε κάτι , ο ιδεαλιστής γαμπρός επέμενε ότι έχει ο θεός . Αργότερα η μητέρα της κοπέλας ρώτησε τον άντρα της:
– Πως πήγε η κουβέντα σας με τον νεαρό ;
– Δεν έχει δουλειά , δεν έχει σχέδια για το μέλλον και το χειρότερο πιστεύει ότι είμαι Θεός…
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ημαθίας, η Επιτροπή Διαιτησίας και ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδόσφαιρου Ημαθίας διοργανώνουν σεμινάριο ενημέρωσης σχετικά με τους νέους Κανονισμούς Διαιτησίας, για τα σωματεία, τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες της περιοχής της ΒΕΡΟΙΑΣ την ΔΕΥΤΕΡΑ 13.3.2017 και ώρα 19.30 στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ».
Στην παραπάνω εκδήλωση καλούνται και όλοι οι αθλητικογράφοι που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τους νέους Κανονισμούς Διαιτησίας.
Από την Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ημαθίας ανακοινώνεται ότι:
σύμφωνα με την ΥΑ 609/16822/14-02-2017(ΦΕΚ 600/24-02-2017) του ΥΠΑΑΤ «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (Ε.Κ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε) αριθ. 2015/560 και (Ε.Ε) αριθ.
2015/561, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις
»,Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης
οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου,υποβάλουν
ηλεκτρονικά,(www.minagric.gr) στις ψηφιακές υπηρεσίες, στις Αιτήσεις Αδειών Φύτευσης αμπέλου, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση μέχρι την 27η Μαρτίου του 2017. Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά σε μορφή pdf όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (Ταυτότητα, εκκαθαριστικό, δικαιολογητικά κατοχής της έκτασης ή ενοικιαστήρια διάρκειας τουλάχιστον για επτά έτη ).Επίσης εάν δηλώνει ότι είναι νεοεισερχόμενος (ηλικίας έως 40 ετών και δεν κατέχει αμπέλια με οινοποιήσιμες ποικιλίες ) πρέπει να επισυνάψει σε μορφή pdf την σχετική βεβαίωση από το ΚΕΠΥΕΛ). Τέλος στην αίτηση προσδιορίζεται το μέγεθος σε στρέμματα, η τοποθεσία της έκτασης καθώς και όλες οι συντεταγμένες των κορυφών του αγροτεμαχίου στο οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Οι άδειες νέας φυτεύσεις ισχύουν για τρία έτη από την ημερομηνία της
χορήγησης τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον αιτούντα
Η ελάχιστη έκταση για τη χορήγηση άδειας φύτευσης ορίζεται το ένα
(1) στρέμμα
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ημαθίας ,Μητροπόλεως 44, 3ος όροφος στα τηλ. 2331350183 και 2331350148, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Τη διαβεβαίωσή του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Eυάγγελο Αποστόλου, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου «να προστατευθεί η μοναδικότητα των δύο αγροτικών προϊόντων που συνδέονται με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ελλάδας, όπως είναι η φέτα και το στραγγισμένο γιαούρτι» έδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρότυπη τυροκομική μονάδα των «αδελφών Κουρέλλα», στα Γρεβενά.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Eυάγγελος Αποστόλου και ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή παρουσία των δύο ελληνικών προϊόντων, ο επίτροπος σημείωσε ότι «έχει υπάρξει πρόοδος», αλλά αναγνώρισε «ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα για τις διεθνείς συμφωνίες». Τόνισε ότι «έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την προβολή της φέτας στην παγκόσμια αγορά» και ότι έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επιτάχυνση των συγκεκριμένων σχεδίων. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανακοίνωσε ότι «σε διάστημα επτά ετών θα δοθούν 19 δισ ευρώ από τον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών ταμείων για την ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας». Σημείωσε: «Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, την Ιρλανδία, που έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα, βασίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά δεν έχει τον ήλιο. Περάσαμε κι εμείς δυσκολίες αντίστοιχες με αυτές που περνάτε εσείς στη χώρα σας […] Ας εργαστούμε όλοι μαζί σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, για να δούμε ό,τι καλύτερο ως αποτέλεσμα στην ελληνική γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως αυτό το παράδειγμα της επιχείρησης «Κουρέλλας».
Ο κ. Αποστόλου, από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι «ο Φίλ Χόγκαν είναι σύμμαχος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», τον ευχαρίστησε για τα πρόσθετα κονδύλια που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θα έρθει και η αναθεώρηση της συμφωνίας που αφορά την ελληνική φέτα».
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Σωκράτης Κουρέλλας, μίλησε για τα παραγόμενα προϊόντα και την παρουσία τους σε σημεία πώλησης σε όλες τις ηπείρους. Όπως έκανε γνωστό, εκτός από τα ράφια των μεγάλων καταστημάτων της Ευρώπης, τα βιολογικά τυριά και το στραγγιστό γιαούρτι της εταιρείας βρίσκονται σε 600 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ και σε 100 στην Αυστραλία. Όπως σημείωσε, «παράγονται 5.000 τόνοι γαλακτοκομικών προϊόντων ετησίως με 25 διαφορετικά τυριά εκ των οποίων τα έξι φέρουν το σήμα ΠΟΠ τοπικής προέλευσης. Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που το 1996 παρήγαγε και προώθησε στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά βιολογικά προϊόντα γάλακτος με το εμπορικό σήμα “BioPan” σύμφωνα με γερμανικές προδιαγραφές, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ακόμη κανονισμοί για ζωικά βιολογικά προϊόντα. Σήμερα είναι μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα με συμβολαιακή συνεργασία με 300 κτηνοτρόφους που προωθούν το γάλα τους στην εταιρεία και με 100 γεωργούς που παράγουν συγκεκριμένη ποιότητα ζωοτροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Eυάγγελος Αποστόλου και ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν
Ο Ευρωπαίος επίτροπος ενημερώθηκε για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη φέτα και το λευκό τυρί, τόσο στην σύνθεση του βασικού υλικού του προϊόντος, όσο και στη διαδικασία της επεξεργασίας και της τελικής παρασκευής του. Στη σύντομη περιήγηση που του έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλα τα στάδια της παραγωγής της φέτας και του στραγγιστού γιαουρτιού. Ακολούθως επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις μονάδας αιγοπροβάτων με τοπικές φυλές στον Αγ. Γεώργιο Γρεβενών, η οποία τροφοδοτεί -μέσω συμβολαιακής συνεργασίας- την πρότυπη τυροκομική μονάδα.
Ζητήματα που απασχολούν τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας συζήτησε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου με τις διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων και τους εκπροσώπους των γιατρών, συνοδευόμενη από τον γραμματέα της Ν.Ε. Τάσο Κωστόπουλο και το μέλος της Ν.Ε. υπεύθυνο σε θέματα υγείας Πέτρο Τσαπαρόπουλο.
Τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τα δυο νοσοκομεία και τέθηκαν από τους εργαζόμενους στη συνάντηση είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και το νέο οργανόγραμμα. Ειδικά στη Νάουσα συζητήθηκε και το θέμα με τον αξονικό τομογράφο καθώς και η δημιουργία μονάδας ΕΚΑΒ.
Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν με προσοχή τα προβλήματα που τέθηκαν και τόνισαν ότι θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την επίλυσή τους.
Σχετικά με το νέο οργανόγραμμα, όπως τόνισε η βουλευτής, ρητή είναι η διαβεβαίωση των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Υγείας ότι στόχος παραμένει η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ενίσχυση των δυο νοσοκομείων.
Εαρινή Ισημερία – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – 21.3.2017- 7.30 μ.μ ” Μαζεύω τις γιορτές Σαν άρματα Τραπεζομάντιλα
Γέμισαν τα τελάρα Με Δευτέρες Κυριακές Κατόπιν εορτές ” η.τ
Την Τρίτη 21.3.2017 στις 7.30 μ.μ , στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων Πλατέος, ” ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ ” οργανώνουν βραδιά προς τιμήν του ποιητή Ηλία Τσέχου, γιορτάζοντας την Εαρινή Ισημερία και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας σε βάρος 28χρονου ημεδαπού για κλοπή, διότι διαπιστώθηκε να κατέχει στο σπίτι του μία τηλεόραση, η οποία αφαιρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από σπίτι ιδιοκτησίας 55χρονου, στον οποίο και αποδόθηκε.
Η μυθολογία αναφέρει, πως ο θεός Ερμής μια μέρα που έκανε δισκοβολία τραυμάτισε θανάσιμα τον αγαπημένο του φίλο Κρόκο.
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη
Έτσι ζήτησε από τον Δία να μεταμορφώσει τον Κρόκο σε ένα λουλούδι για να του χαρίσει με αυτό τον τρόπο την αθανασία.
Ο Δίας το δέχτηκε και έτσι μεταμόρφωσε τον Κρόκο σε ένα όμορφο μοβ λουλούδι που στο κέντρο του είχε τα «στάγματα» του αίματος του Κρόκου.
Οι Έλληνες γοητευμένοι από το όμορφο λουλούδι, το μάζευαν κάθε φορά που αυτό άνθιζε και έκοβαν τα στάγματα του αίματος, για να τιμήσουν έτσι τον Δία αλλά και τον Ερμή.
Τα στάγματα..ή στίγματα του λουλουδιού έλεγαν πως αγαλλίαζαν το πνεύμα τους όταν αυτά τα έπαιρναν σε μικρές δόσεις. Τους πρόσφερε ευεξία και δύναμη. Υγεία.
Και έτσι ο κρόκος έμεινε στην ιστορία ως δώρο Θεών.
Σήμερα το «Δώρο των Θεών» καλλιεργείτε στη Κοζάνη, και συλλέγεται με τον ίδιο τρόπο που συλλέγονταν παλιά..
Κάθε φθινόπωρο, όταν ανθίζει ο κρόκος, οι ξηραμένες ωχρές εκτάσεις μεταβάλλονται σε μία θάλασσα από χρώματα, τα οποία ποικίλουν από πορτοκαλί σε βιολετί, σε λεβάντα. Η γη μεταμορφώνεται σε πορφυρή πεδιάδα. Ακόμη και τα σύννεφα σ’ ένα λαμπρό γαλάζιο ουρανό φαίνεται να επηρεάζουν το χρώμα της έκτασης που βρίσκεται από κάτω τους.
Τα λουλούδια που αρχίζουν να βγαίνουν κατά τα μέσα Οκτώβρη μαζεύονται από συντροφιές, κατά κανόνα γυναικών και μεταφέρονται στα σπίτια με κοφίνια. Η κοπιαστική αυτή εργασία, που χρειάζεται και σχετική δεξιοτεχνία, συνεχίζεται από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου και διαρκεί 20-25 ημέρες.
Ο κρόκος είναι έτοιμος για συγκομιδή μόλις το λουλούδι ανοίξει τελείως. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα για συγκομιδή, διότι τα φυτικά έλαια βρίσκονται στην υψηλότερη δυνατή συγκέντρωση.
Κάθε πρωί με την αυγή οι αγρότες με τις οικογένειές τους, όλοι οι άνθρωποι αυτής της περιοχής, θα πάνε στα χωράφια με τα πόδια, με ποδήλατο, με μηχανάκι, με τρακτέρ ή με αυτοκίνητο. Με ρυθμούς που θυμίζουν μπαλαρίνα, άντρες, γυναίκες και παιδιά γονατίζουν χαμηλά για να αποσπάσουν τα πολύ μικρά άνθη και να τα ρίξουν μέσα σε ποδιές και μικρά καλάθια αποκομμένα πλέον από τον κορμό τους. Αυτή η κουραστική σκηνή επαναλαμβάνεται συνεχώς, μέρα με τη μέρα, γιατί ο κρόκος μαραίνεται και κάθε στίγμα γίνεται χειρότερο αν δεν μαζευτεί μέσα σε λίγες ώρες από το τελείωμα της άνθησής του.
Παρ’ όλη την κούραση και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που πολλές φορές επικρατούν, οι κροκοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν με χιούμορ την όλη κατάσταση, φωνάζοντας ο ένας τον άλλο και χαιρετώντας τον κάθε περαστικό. Αργά το απόγευμα τα χωράφια θα έχουν καθαριστεί, μόνο που θα καλυφθούν με βιολετί χρώμα την άλλη ημέρα το πρωί.
Στο σπίτι άλλο συνεργείο, δύο ατόμων, τοποθετεί τα άνθη λίγα – λίγα πάνω σε ειδικό τραπέζι όπου με τη δημιουργία αέρα από ηλεκτροκίνητους ανεμιστήρες ξεχωρίζει τα πέταλα από τους στήμονες και τα στίγματα.
Σε άλλο χώρο, μία ομάδα από γυναίκες κάθεται γύρω από ένα τραπέζι. Το δωμάτιο είναι ευωδιασμένο με τα εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα κρόκου, που υπάρχουν μέσα. Οι γυναίκες με επιδεξιότητα ανοίγουν τα μοβ πέταλα και αποσπούν από το κάθε λουλούδι τα εναπομείναντα στίγματα από την προηγούμενη διαδικασία, τα οποία τα ρίχνουν σε μικρά πιάτα. Τα άνθη στοιβάζονται κατά το μήκος του τραπεζιού, ενώ οι γυναίκες έχουν θαμμένα τα πόδια τους μέσα στα αποβαλλόμενα λουλούδια. Η διαλογή όπως και το μάζεμα πρέπει να γίνεται αμέσως, πριν μαραθούν τα λουλούδια. Αυτές οι γυναίκες, με τη βοήθεια των ανδρών, θα δουλέψουν αρκετά μέσα στη νύχτα, αποκοιμόμενοι πολλές φορές επάνω στις καρέκλες τους.
Αργά το βράδυ ακολουθεί το στέγνωμα της σοδειάς. Η ξήρανση των στιγμάτων είναι η πιο βασική και λεπτή εργασία και απαιτεί πείρα, μεγάλη προσοχή και τέχνη. Αν ο κρόκος ξεραθεί κανονικά, διατηρεί αναλλοίωτες τις χαρακτηριστικές του ιδιότητες (χρώμα-άρωμα).
Η ξήρανση γίνεται με την τοποθέτηση σε λεπτά στρώματα των νωπών στιγμάτων, πάνω σε τελάρα με δικτυωτή συρμάτινη ή μεταξωτή βάση. Τα τελάρα μεταφέρονται σε θερμαινόμενα, σκοτεινά δωμάτια, που θερμαίνονται με θερμάστρες πετρελαίου, ξύλου ή κάρβουνου. Εκεί με προοδευτικά ανερχόμενη θερμοκρασία μέχρι 40°C, ο κρόκος στεγνώνει σε 8-12 ώρες. Την επόμενη μέρα συσκευάζεται μέσα σε τενεκέδες ή πλαστικές σακούλες.
Τις μέρες που ακολουθούν, τότε που οι νύχτες είναι μεγάλες, υπομονετικά οι γυναίκες σκυμμένες πάνω από ένα ταψί, διαχωρίζουν τους στήμονες από τα στίγματα και απομακρύνουν τις ξένες ύλες. Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η εργασία, που διαρκεί από έναν έως τρεις μήνες, το προϊόν είναι πλέον έτοιμο να παραδοθεί στο συνεταιρισμό.
Παρ’ όλο που τα περισσότερα χωράφια είναι προσεγμένα και παράγουν μεγάλα άνθη, χρειάζονται περίπου 150.000 λουλούδια για να πάρουμε ένα κιλό αποξηραμένα στίγματα Saffron και ακόμη ο πιο γρήγορος εργάτης μπορεί να μαζέψει 30.000 άνθη την ημέρα. Νέοι, γέροι και μεσήλικες σε κάθε οικογένεια πασχίζουν από το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Κουτσομπολεύουν, λένε ιστορίες, πειράζοντας ο ένας τον άλλο και παραπονιούνται για τις πονεμένες μέσες τους και το μουδιασμένο σώμα τους.
Το φύτεμα, το σκάλισμα, η συγκομιδή, η διαλογή και η αποξήρανση, όλα γίνονται με το χέρι. Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων της συγκομιδής, απασχολείται όλη η οικογένεια, όλη η κοινωνία της περιοχής. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα καφενεία στα χωριά μας είναι έρημα.
Την ώρα που η συγκομιδή φτάνει στο τέλος της, η οικογένεια και οι εργάτες είναι εξουθενωμένοι από την κουραστική εργασία των τελευταίων ημερών. Όμως η παραγωγή του κρόκου είναι ένα μέρος της ζωής της τοπικής κοινωνίας και έχει δημιουργήσει ένα δεσμό και μία λογική που κάνει τους νέους να είναι διατεθημένοι να συνεχίσουν να ζουν στα χωριά τους.
Πολλά έχουν συζητηθεί για τα οφέλη του κρόκου Κοζάνης.
Ο κρόκος, μας προστατεύει από το Αλτσχάιμερ, λόγω της περιεκτικότητας του, σε βιταμίνη Β, είναι φάρμακο για τον εγκέφαλο, και συνιστάτε σε όλες τις ηλικίες.
Κάνει καλό στη καρδιά. Ο κρόκος λειτουργεί ως ασπίδα για τη καρδιά, καθώς έρευνες απέδειξαν πως συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
Για το στομάχι είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για την ανακούφιση του στομαχόπονου, και της δυσπεψίας.
Είναι αποτελεσματικό και για τους πνεύμονες, αφού βοηθά τη θεραπεία ασθενειών των πνευμόνων, όπως το άσθμα.
Στο δέρμα, είναι το φυσικό φάρμακο, αφού καταπραΰνει την ακμή και αποβάλει τα βακτηρίδια του δέρματος.
Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και βοηθά στη καταπολέμηση του άγχους, του εκνευρισμού, ακόμα και της κατάθλιψης.
Ο κρόκος…είναι γνωστός από την αρχαιότητα γιατί έχει συνδεθεί με τον έρωτα και τη γονιμότητα. Βοηθά στην αντρική γονιμότητα με λίγη μόνο ποσότητα και στη διάθεση.
Τέλος και πάρα πολύ σημαντικό, ο κρόκος είναι ένα αντικαρκινικό φάρμακο. Η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχει η «κροκετίνη» αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, και βοηθά στην υγεία των υγιή κυττάρων.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.