Αρχική Blog Σελίδα 15752

Ο υδράργυρος στα ψάρια – Τι κίνδυνος υπάρχει για την υγεία – Ποια ψάρια έχουν λιγότερο υδράργυρο – Γράφει ο Πέτρος Κεφαλάς

Ο υδράργυρος στα ψάρια – Τι κίνδυνος υπάρχει για την υγεία – Ποια ψάρια έχουν λιγότερο υδράργυρο

Σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες τα ψάρια συνεχώς συσσωρεύουν τοξικό υδράργυρο στην σάρκα τους ως επακόλουθο της βιομηχανικής ρύπανσης.

ψάρια πίνακας 01
Τα ψάρια συνεχώς συσσωρεύουν τοξικό υδράργυρο στην σάρκα τους ως επακόλουθο της βιομηχανικής ρύπανσης.
Πέτρος Κεφαλάς οκ
Γράφει ο Πέτρος Κεφαλάς

    Βέβαια τα ψάρια και τα οστρακοειδή αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνη, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν τα πολύ ωφέλημα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έτσι μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από ψάρια και οστρακοειδή συντελεί στην διατήρηση μιας υγειούς καρδιάς, ενώ βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας τα θαλασσινά.

     Το δυσάρεστο όμως είναι ότι σχεδόν όλα τα ψάρια περιέχουν ίχνη υδραργύρου. Μερικά όμως είδη ψαριών και οστρακοειδών περιέχουν στους ιστούς τους υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου που αν καταναλωθούν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστεί βλάβες το έμβρυο ή το υπό ανάπτυξη νευρικό σύστημα του μικρού παιδιού. Τώρα ο κίνδυνος από τον υδράργυρο είναι ανάλογος από το τι ψάρια καταναλώνει κάποιος αλλά και από την ποσότητα που καταναλώνει. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μεγαλύτερα ψάρια κρύβουν στους ιστούς τους περισσότερη ποσότητα υδραργύρου.

ψάρια πίνακας 2Ο υδράργυρος αφού πέσει από τον αέρα σε ποταμούς και θάλασσες μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, αυτό το είδος υδραργύρου εισέρχεται στους ιστούς των ψαριών, ενώ σύμφωνα με έρευνες τα μεγαλύτερα ψάρια περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αυτού του υδραργύρου επειδή τρώνε τα μικρότερα ψάρια αφομοιώνοντας έτσι αυτή την τοξίνη στους δικούς τους ιστούς. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται βιομεγένθυση και ισχύει για όλα τα ζώα.

ψάρια πίνακας 3Όταν τρώμε ψάρια, το σώμα μας απορροφά υδράργυρο από την σάρκα τους και υπάρχει κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων υγείας εξαιτίας αυτής της τοξίνης. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι η μόνη πηγή έκθεσης του ανθρώπου σε αυτό το γνωστό δηλητήριο είναι η κατανάλωση ψαριών.

ψάρια πίνακας 4Από την πλευρά τους Ο Οργανισμός Τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) μαζί με τον Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΠΑ) συμβουλεύουν τις έγκυες  ή τις γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες, τις μητέρες που θηλάζουν μωρά, αλλά και τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών, καταναλώνοντας θαλασσινά που περιέχουν τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου.

Τι είναι ο υδράργυρος και τι ο μεθυλυδράργυρος

Ο υδράργυρος βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον αλλά απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης. Ο υδράργυρος κατακάθεται από τον αέρα και συσσωρεύεται σε ρέματα, ποτάμια και θάλασσες. Μόλις έρθει σε επαφή με το νερό μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο. Αυτό το είδος υδραργύρου εισέρχεται στον οργανισμό των ψαριών και των οστρακοειδών για να περάσει κατόπιν στον ανθρώπινο οργανισμό (διατροφική αλυσίδα).

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας: Παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου υγείας και διατροφής της κ. Ελένης Παναγιώτου.

Το απόγευμα της Πέμπτης 27 Απριλίου 2017, στον όμορφο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας το ΚΕ.Π.ΚΑ Νάουσας και η συγγραφέας κ. Ελένη Παναγιώτου παρουσίασαν το βιβλίο υγείας και διατροφής που υπόσχεται να λύσει όλες σας τις απορίες με τίτλο: “Φαγούδια με Bio- λογικές αποπλανήσεις.

Αγαθούλα Γεωργιάδου 1
Ρεπορτάζ: Αγαθούλα Γεωργιάδου

Αρκετός ήταν ο κόσμος που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της οποίας εισηγήτρια ήταν η ψυχολόγος κ.Ευαγγελία Ραφαήλιδου. Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ κ.Νίκος Βαρβέρης καλοσώρισε με την σειρά του το κοινό και αναφέρθηκε στην συνεργασία του Κέντρου με την συγγραφέα. Για το περιεχόμενο του βιβλίου μας μίλησαν η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος κ.Αλεξάνδρα Δούκα και η Συγγραφέας- Τεχν.Γεωπόνος κ.Ελένη Παναγιώτου.

Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές,πληροφορίες για πλούσιες σε ενέργεια και θρεπτική αξία τροφές, συνταγές με τα “δώρα” της φύσης, tips για σωστές αγορές των καταναλωτών, συγκεντρωτικό πίνακα των τροφών με τις επιδράδεις στον οργανισμό και πολλά πολλά ακόμη θα βρείτε σε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο..

 Ο emvolos.gr εύχεται να ‘ναι καλοτάξιδο..!

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στο βίντεο:

Φωτο:

DSC08642DSC08644DSC08645DSC08646DSC08650DSC08652DSC08653DSC08654 1DSC08657DSC08659DSC08660 1DSC08661DSC08662DSC08664DSC08665DSC08666 1DSC08668DSC08672 1DSC08676 1DSC08679DSC08680DSC08682DSC08684 1DSC08687DSC08692DSC08694DSC08700DSC08712DSC08718

Οι μαθητές 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Πετρίδης και Οδυσσέας Σαποζνίκοβ επινόησαν την εφαρμογή διάγνωσης καρκίνου του μαστού – βίντεο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε το 9ο μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, στο κτήριο Noesis, όπως κάθε χρόνο.

Δική μου φωτογραφία για το άρθρο
Ρεπορτάζ: Νίκος Κουβαλακίδης

Μαθητές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξέθεσαν τις ερευνητικές τους εργασίες και εφευρέσεις. Σε αυτό το συνέδριο έλαβαν μέρος σχολεία και από την Αλεξάνδρεια καθώς επίσης και από την  Βέροια και άλλες περιοχές της Ημαθίας.

Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Πετρίδης και Οδυσσέας Σαποζνίκοβ σε συνεργασία με τον καθηγητή τους Σιταρίδη Ιωάννη πήραν μέρος με τη δική τους εργασία η οποία είναι μια εφαρμογή που είναι σε θέση να κάνει διάγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Το χαρακτηριστικό αυτής της εφαρμογής είναι ο πολύ μικρός χρόνος της διάγνωσης σε σχέση με ήδη υπάρχουσες εφαρμογές καθώς και η μεγάλη ακρίβεια των αποτελεσμάτων και συγκεκριμένα 95%. Η εφαρμογή αυτή είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Συγχαρητήρια στους μαθητές Παναγιώτη Πετρίδη και Οδυσσέα Σαποζνίκοβ, στον εξαίρετο καθηγητή τους Σιταρίδη Ιωάννη, αλλά και σε όλο το 1ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας.

Δείτε την παρουσίαση στο βίντεο:

Φωτο:

IMAG2254IMAG2251IMAG2252IMAG2253P4260156 1IMAG2204IMAG2201

Βέροια: Κοινό μέτωπο στη μάχη κατάκτησης νέων αγορών για το ελληνικό ροδάκινο συγκρότησαν οι οργανώσεις παραγωγών στην Ημαθία

Κοινό μέτωπο στη μάχη της κατάκτησης νέων αγορών συγκρότησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι οργανώσεις ροδακινοπαραγωγών στην Ημαθία και η φετινή χρονιά θα αποτελέσει “τεστ αντοχής” για την πορεία του εγχειρήματος, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών τους, Χρήστος Γιαννακάκης, σύμβουλος για θέματα αγροτικής πολιτικής (με εξειδίκευση στα θέματα συνεταιρισμών) του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη και σύμβουλος της επιχείρησης «Venus Growers».

Γιαννακάκης
Ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, σύμβουλος για θέματα αγροτικής πολιτικής

΄Οπως εξήγησε ο ίδιος, το ρώσικο εμπάργκο συνεχίζεται, ενώ η Ουκρανία δεν είναι πλέον σοβαρός πελάτης, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, που συνεχίζουν να την ταλανίζουν και στο πλαίσιο αυτό “έγινε αντιληπτή από όλους, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει το εγχείρημα της συγκρότησης κοινού μετώπου” είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ.Γιαννακάκη, αρχής γενομένης από φέτος κιόλας, θα ξεκινήσει η κοινή εμπορία σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ ορισμένων ξένων αγορών και συγκεκριμένα σε κράτη της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία) και σε σκανδιναβικές.

Η προεργασία έχει ήδη γίνει, όλο το προηγούμενο διάστημα, και οι συζητήσεις με τους ξένους συνεργάτες στις προαναφερόμενες χώρες έχουν ολοκληρωθεί, επισήμανε ο ίδιος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι “η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς τους ίδιους. Οι προοπτικές είναι μεγάλες, αρκεί να επιδείξουμε συνέπεια στις συμφωνίες που έχουμε κάνει, σε επίπεδο παραδόσεων, ποιότητας και όγκου”.

Καλή χρονιά προοιωνίζεται η φετινή για το ροδάκινο, συμπύρηνο και επιτραπέζιο

“Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλή για το ροδάκινο, συμπύρηνο και επιτραπέζιο” σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Οπως εξήγησε ο ίδιος, ο παγετός των προηγούμενων ημερών δεν φαίνεται να προκάλεσε ζημία στις ροδακινιές, ωστόσο εντός των επόμενων ημερών θα φανεί εάν εκδηλωθεί το φαινόμενο της καρπόπτωσης”. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι εφικτό να διατυπωθούν ασφαλείς εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή.

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι ειδικότερα στο συμπύρηνο ροδάκινο “δεν φαίνεται ότι θα παρουσιαστούν προβλήματα απορρόφησης των ποσοτήτων από τις βιομηχανίες. Θέμα θα προκύψει εάν οι ποσότητες σε συμπύρηνο ροδάκινο ξεπεράσουν τους 350.000 τόνους”.

Στο διάστημα 15-18 Ιουνίου το Φεστιβάλ Ροδάκινου στην Βέροια

Στο μεταξύ, στο διάστημα 15-18 Ιουνίου φέτος, πρόκειται να διεξαχθεί για δεύτερη φορά στη Βέροια το Φεστιβάλ Ροδάκινου, με τους διοργανωτές, τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Συνεταιρισμών και το Επιμελητήριο Ημαθίας, να στοχεύουν στη διεθνοποίησή του, πέραν της καθιέρωσής του σε θεσμό.

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, Πατσίκας Ζήσης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «η ομάδα μεγαλώνει και βήμα – βήμα θα φτάσουμε στον στόχο μας, που είναι μια διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση, ένα φεστιβάλ χρήσιμο για τους ανθρώπους της παραγωγής, αλλά και ένας λόγος για όλο τον κόσμο να επισκεφθεί και να δει από κοντά τις ομορφιές της Βέροιας και της Ημαθίας».

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακάκης δήλωσε ότι είναι δεδομένη η στήριξη των παραγωγικών φορέων στο εγχείρημα, καθώς η ευρύτερη περιοχή Ημαθίας και Πέλλας κατέχει σημαντικά μερίδια στην παγκόσμια αγορά νωπού και πολύ μεγαλύτερα στην αγορά της κομπόστας. «Οφείλουμε να αναδείξουμε το Φεστιβάλ σε ένα παγκόσμιο αγροτικό γεγονός, προβεβλημένο, ώστε να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε οικονομικά προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα με την έναρξη του Φεστιβάλ Ροδακίνου, θα διεξαχθεί και το 2ο Διεθνές Συνέδριο για το ροδάκινο, που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών και του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατά την διεξαγωγή του συνεδρίου, θα καλυφθούν όλες οι πτυχές της καλλιέργειας του ροδάκινου, θρέψη – λίπανση και φυτοπροστασία, ενώ και φέτος το επίπεδο των εισηγήσεων θα είναι πολύ υψηλό με καλεσμένους ομιλητές από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και στελέχη της αγοράς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ, που έχουν ελεύθερη συμμετοχή, επεκτείνονται σε όλη την πόλη της Βέροιας και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

*Έκθεση φωτογραφίας και ανακοίνωση νικητών του διαγωνισμού με θέμα τις Ανθισμένες Ροδακινιές.

*Γιορτή γαστρονομίας με καταξιωμένους σεφ, ανοιχτή κουζίνα, εδέσματα, γλυκίσματα, παγωμένες γρανίτες και πολλά – πολλά ροδάκινα.

*Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικές δράσεις, πάντα με επίκεντρο το ροδάκινο.

*Μουσικά events και θεματικές βραδιές με δροσερά cocktail ροδάκινο στα μαγαζιά της πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλεξάνδρεια: Σύλληψη τριών ημεδαπών για ναρκωτικά στην Αλεξάνδρεια

Χειροπέδες - σύλληψη

Συνελήφθη χθες (26-4-2017) το βράδυ σε περιοχή της Αλεξάνδρειας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, 3 ημεδαποί ηλικίας 34, 40 και 46 ετών, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που επέβαιναν διαπιστώθηκε να κατέχουν από κοινού 2 συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους 3,7 γραμμαρίων.

Προανάκριση διενεργείται  από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας.

Αλεξάνδρεια: Άσκηση απεγκλωβισμού με τομή οχήματος, της Π.Υ. Αλεξάνδρειας. – βίντεο-φωτο

Στο πλαίσιο του τριήμερου εκπαιδευτικών ασκήσεων της Πυροσβεστικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Π.Υ. Αλεξάνδρειας άσκηση απεγκλωβισμού τραυματιών, με τομή οχήματος.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τον απεγκλωβισμό από τρακαρισμένο όχημα τεσσάρων τραυματιών, έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων των είκοσι λεπτών.

Ο επικεφαλής της άσκησης Υποδιοικητής της Π.Υ. Αλεξάνδρειας Επιπυραγός κ. Γρηγόρης Γερόπουλος, ανέλυσε την εξέλιξη της άσκησης αξιολογώντας τη ροή της, ενώ ενημέρωσε για την αυριανή που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις των Εκκοκκιστηρίων Ημαθίας.

Δείτε βίντεο και εικόνες στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Δείτε την άσκηση στο βίντεο:

Φωτο:

DSC09334DSC09342DSC09343DSC09344DSC09347DSC09351DSC09355DSC09363DSC09368DSC09371DSC09375DSC09378DSC09383DSC09391DSC09393DSC09397DSC09399DSC09400DSC09403DSC09412DSC09414DSC09418DSC09424DSC09426DSC09435DSC09440DSC09441DSC09442DSC09443DSC09447DSC09452DSC09455DSC09460

Συνταγή: Σουτζουκάκια με σάλτσα – TV “E” – Ο Έμβολος χορηγός (βίντεο)

Και για φέτος ο Έμβολος είναι χορηγός στην εκπομπή μαγειρικής που παρουσιάζεται στη τηλεόραση (Ε)  στα πλαίσια της εκπομπής «ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΦΕ ΝΑ ΣΤΑ ΠΩ» με την θαυμαστή  Κατερίνα Καινούργιου.

Σήμερα ο σεφ Δημήτρης Δράκος μας φτιάχνει: Σουτζουκάκια με σάλτσα

Δείτε την συνταγή στο βίντεο:

Πορτοκαλί κολοκύθα, ένα ξεχασμένο θαύμα της φύσης! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Για εσένα που έχεις ξεχασμένη μια κολοκύθα στην αποθήκη… Ποια κολοκύθα; Αυτή που σου φόρτωσαν από το χωριό και δεν ήξερες τι να την κάνεις; Ναι – ναι αυτή τη μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα λέω… Ναι το βρήκες…. Δες λοιπόν τι χάνεις που την έχεις παραπεταμένη…

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Η πορτοκαλί κολοκύθα είναι γνωστή από την αρχαιότητα στην Ελλάδα περισσότερο από το κλασικό κολοκύθι, ιδιαίτερα χρήσιμη λόγο της δυνατότητας που έχει να φυλάσσεται όλο το χρόνο στην αποθήκη σε εποχές που δεν υπήρχε το ρεύμα και να μπορεί να χρησιμοποιείται τον χειμώνα που δεν υπάρχουν πολλά λαχανικά.

Στην σημερινή σύγχρονη κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, είναι όμως ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας γιατί έχει μεγάλη θρεπτική αξία.

Παρ όλα αυτά θεωρείται gourmet και σερβίρετε στα καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο με διάφορους τρόπους, περίοπτη θέση σε αυτά έχει η βελουτέ κολοκυθόσουπα, ενώ οι παιδίατροι την συνιστούν σαν το πρώτο λαχανικό που μπαίνει στην διατροφή ενός βρέφους.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 mg

Θερμίδες (kcal) 44

Λιπίδιο 0,1 g

Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο 4 mg

Κάλιο 352 mg

Υδατάνθρακες 12 g

Φυτικές ίνες 2 g

Ζάχαρη 2,2 g

Πρωτεΐνη 1 g

Βιταμίνη A 10.630 IU

Βιταμίνη C 21 mg

Ασβέστιο 48 mg

Σίδηρος 0,7 mg

Βιταμίνη D 0 IU

Βιταμίνη B6 0,2 mg

Βιταμίνη B12 0 µg

Μαγνήσιο 34 mg

Πορτοκαλί κολοκύθα ένα ξεχασμένο θαύμα της φύσης 2Το β-καροτένιο που περιέχει η κολοκύθα διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα, λόγω της δράσης του κατά των ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα.

Περιέχει πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην αποβολή της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου ενώ είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα.

Η πορτοκαλί ή κίτρινη κολοκύθα μπορεί να συντηρηθεί από ένα χρόνο έως και 6 μήνες, χωρίς να αφυδατωθεί και μπορείτε να τη βρείτε από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο, ωστόσο η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο.

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί τη θεωρούσαν τόσο θρεπτική, που την έθαβαν μαζί με τους νεκρούς, γιατί πίστευαν ότι θα τους χάριζε δύναμη στο τελευταίο τους ταξίδι

Αν θέλετε να χάσετε βάρος ή απλά θέλετε να είστε υγιείς, τότε βάλτε την στην διατροφή σας και αδυνατίστε τρώγοντας κολοκύθα γιατί είναι εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες, διαθέτει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Η κολοκύθα είναι πολύ νόστιμη σε σχέση με το πράσινο κολοκύθι, μπορεί να γίνει πίτα, ψητή, σούπα ακόμα και γλυκό του κουταλιού, είναι φτωχή σε θερμίδες, και σε κάνει να νιώθεις χορτάτος

Οι σπόροι της οι γνωστοί κολοκυθόσποροι ή πασατέμπος, είναι γεμάτοι από ανόργανα άλατα, υγιή λιπαρά και πρωτεΐνη, είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για τα καλά επίπεδα ενέργειας, τα υγιή οστά και για ισχυρό νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Μετά από όλα όσα σας είπα εσείς θα έχετε την κολοκύθα ακόμα στο … σκοτάδι; Μην ξεχνάτε, «ο θεός τα πάντα εν σοφία εποίησεν» και η πορτοκαλί κολοκύθα δεν είναι μεταλλαγμένο προϊόν αλλά πρωτότυπο, άλλοτε ανοιχτόχρωμη λευκή, άλλοτε σκούρο πορτοκαλί και σε διάφορα σχήματα ανάλογα με την ποικιλία και τον τόπο που αναπτύσσεται!

Με την δική μου ματιά… – Από την Πηγή Περσιάδου

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, παίρνοντας αφορμή από μια φωτογραφία του 1977 με τους ηθοποιούς που έπαιξαν στις ”Τρωάδες” σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη, στο αυτοσχέδιο θέατρο της οδού Καπλανών (δυό μισογκρεμισμένα σπίτια σε παράλληλο δρόμο της Νομικής Αθηνών) καταθέτει μια διηγηματική περιγραφή:

Πηγή Περεσιάδου
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Πηγή Περσιάδου

< Τη νύχτα της 16 Σεπτεμβρίου που έσβησε στο Παρίσι η Κάλλας και η είδηση του θανάτου της συγκλόνισε τον κόσμο, ο Τσαρούχης – που την είχε ντύσει και την περιγράφει σε μιά επιστολή του στον Μόραλη, από το Τέξας, μεγάλη σαν τον Γκρέκο – πριν αρχίσει η παράσταση βγήκε τρεκλίζοντας και είπε στο γεμάτο θέατρο της οδού Καπλανών ”Η Μαρία Κάλλας είναι νεκρή. Οι Έλληνες την βρήκαν μικρή και ανεπαρκή και την έδιωξαν. Και αυτή πήγε στο εξωτερικό και έγινε η Μεγάλη Κάλλας. Ας τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της”

Και άρχισε το λεπτό της που κρατάει έως τώρα >.

Οι ποιητές αφηγούνται υπέροχα……

* Η Μαρία Κάλλας ” εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής ” για τους ελληνάρες της εποχής εκείνης..

 

Η Copa-Cogeca ζητά από την Ε.Ε. την επέκταση της χρήσης της GLYPHOSATE, για επιπλέον 15 χρόνια !!

Η Copa-Cogeca απέστειλε επιστολή αυτή την εβδομάδα στον Jean-Claude Juncker, το πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την άδεια της διάθεσης στην Ευρώπη, για επιπλέον 15 χρόνια της ουσίας glyphosate, επικαλούμενοι μάλιστα  και την έκθεση του ΕFSA ( Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων), που έλεγε πως η ουσία δεν είναι καρκινογόνος.  

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Συγκεκριμένα η δήλωση που εκδόθηκε την Τετάρτη (26-4-17) της Copa-Cogeca  αναφέρει :  

 Σεβαστείτε τη γνώμη των αρμόδιων φορέων

« Η ECHA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων) και  ο EFSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων) έχουν εκδώσει γνωμοδοτήσεις που βασίζονται  σε στέρεες επιστημονικές αποδείξεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ασφάλεια σχετικά με τη χρήση της glyphosate στη φυτική παραγωγή» αναφέρει ο Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να σέβονται οι απόψεις των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσει να  διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και τα υψηλά πρότυπα που πληρούν οι παραγωγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Γι ‘αυτόν το λόγω, το γεγονός της αμφισβήτησης, της ευρωπαϊκής διαδικασίας για τη  λήψη αποφάσεων με βάση την επιστήμη, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία των αρχών της ΕΕ και θα βλάψει τα υψηλά τα πρότυπα της ασφάλειας μας.»

 Η «εμπιστοσύνη» της Glyphosate

«Το glyphosate είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στην ΕΕ, και μπορεί να παράγει ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, σε οικονομικά προσιτές τιμές, δήλωσε ο Pekka Pesonen. Η χρήση του είναι επίσης σημαντική στο πλαίσιο της φυτοκάλυψης, την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου». Και προσθέτει : «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει νόμιμος λόγος της αποχώρησής της ουσίας από την αγορά, καλούμε την ΕΕ να επιτρέψει , εκ νέου τη χρήση της glyphosate  για επιπλέον δεκαπέντε χρόνια, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ».

Η  glyphosate έχει επί του παρόντος άδεια επέκτασης, που ισχύει μέχρι το τέλος του 2017.