Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους 27 παιδιά, σκοτώθηκαν, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε γκρεμό στο κρατίδιο Χιμασάλ Πραντές, στη βόρεια Ινδία, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Το λεωφορείο έπεσε σε γκρεμό βάθους 60 μέτρων παρασύροντας στον θάνατο 27 μαθητές, ηλικίας 10 έως 12 ετών, δύο δασκάλους και τον οδηγό, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Δώδεκα παιδιά νοσηλεύονται και τα περισσότερα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Άρχισε το πρώτο κύμα επιστροφής Θεσσαλονικέων και κατοίκων γειτονικών νομών από τις διακοπές του Πάσχα.
Στα διόδια των Μαλγάρων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κατερίνης σχηματίζονται ήδη μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη όσο περνάει η ώρα. Κατά διαστήματα οι υπεύθυνοι των διοδίων σηκώνουν τις μπάρες και επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση για να μειώνονται οι ουρές των αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας από τη Μεγάλη Δευτέρα πέρασαν 250.000 αυτοκίνητα από τα διόδια Μαλγάρων.
Με αργούς ρυθμούς πραγματοποιείται μέχρι και αυτή την ώρα η επιστροφή των Αθηναίων που είχαν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα για τις εορτές του Πάσχα.
Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, από το μεσημέρι αυξάνεται σταδιακά η κίνηση και στα δύο εθνικά δίκτυα, Αθηνών- Κορίνθου και Αθηνών- Λαμίας, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων να γίνεται «μετ’ εμποδίων», κυρίως στην εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου.
Ειδικότερα, παρατηρείται αυξημένη κίνηση στο ρεύμα προς Αθήνα, από την Κόρινθο μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται μέχρι την Κινέττα. Σύμφωνα με το κέντρο της Τροχαίας, δεν υπάρχει ακινητοποίηση, αλλά τα οχήματα κινούνται με αργούς ρυθμούς.
Στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, είναι επίσης αυξημένη η κίνηση, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, έχουν παραχωρηθεί περισσότερες θυρίδες στα διόδια, προς Αθήνα, ενώ γίνονται παρεμβάσεις από τους τροχονόμους όπου χρειάζεται.
Σημειώνεται ότι η φετινή έξοδος ήταν αυξημένη από την περσινή, κατά 50.000 αυτοκίνητα.
Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, που υπολογίζεται ότι αρχίζει συνήθως σταδιακά η έξοδος, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, πέρασαν από τις δύο εθνικές οδούς, 678.000 αυτοκίνητα, ενώ πέρσι, το ίδιο διάστημα είχαν φύγει από την Αθήνα, 628.572 αυτοκίνητα.
Η Σαϊτα, θεωρείται και είναι το πιο γρήγορο φίδι της Ελλάδας. Το δεύτερο συνθετικό του επιστημονικού της ονόματος (najadum) παραπέμπει στο γένος ιοβόλων φιδιών κόμπρας (Naja) των οποίων η ταχύτητα εκτίναξης του κεφαλιού είναι πολύ μεγάλη, όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση στην επικινδυνότητα και την ταχύτητα μεταξύ των ειδών κόμπρας και της δικής μας σαΐτας.
Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα αναβίωσε στην Καλαμάτα το έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο κρατά από τους αγώνες των κατοίκων της Καλαμάτας κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις σαΐτες για να απομακρύνουν το ιππικό των Τούρκων.
Για ακόμη μια χρονιά μετά τη λειτουργία της «Αγάπης» πραγματοποιήθηκε στο Τολό του Δήμου Ναυπλιέων το κάψιμο του Ιούδα, μέσα στη θάλασσα από τους αλιείς του γνωστού θέρετρου της Αργολίδας, Κυριακή 8 Απριλίου 2018.Εκατοντάδες ντόπιοι, ξένοι τουρίστες και επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Τολού και παρακολουθήσαν την πυρπόληση του Ιούδα. Το ομοίωμα του Ιούδα είχε τοποθετηθεί σε ειδική εξέδρα μέσα στην θάλασσα και βάρκες με βεγγαλικά ξεκίνησαν από το λιμάνι του Τολού και πυρπόλησαν τον στόχο τους. Με αυτό τον τρόπο οι Τολιανοί καταδίκασαν τον Ιούδα για την προδοσία του, ενώ οι επισκέπτες της περιοχής εντυπωσιάστηκαν από το έθιμο και την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι ψαρόβαρκες με τα βεγγαλικά και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Mε δεκάδες καραμπίνες εκτέλεσαν τον προδότη Ιούδα στο Ναύπλιο
Δεκάδες κάτοικοι από το χωριό της Ασίνης στο Ναύπλιο συμμετείχαν ανήμερα του Πάσχα στο έθιμο της “έκτέλεσης”, πυροβολώντας με κυνηγετικά όπλα (καραμπίνες και δίκαννα), το ομοίωμα του Ιούδα, Κυριακή 8 Απριλίου 2108. Πρόκειται για ένα έθιμο που κρατά από πάρα πολύ παλιά και οι νέοι της Ασίνης το αναβιώνουν κάθε χρόνο, με την συμμετοχή ακόμα και γυναικών. Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα περιφέρουν το ομοίωμα του Ιούδα και μετά την ακολουθία της Αγάπης που τελεί ο ιερέας του χωριού, τον κρεμάνε σε ένα ικρίωμα και τον πυροβολούν μέχρι να διαλυθεί. Το έθιμο συγκεντρώνει εκατοντάδες κόσμου που το παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας.
Σε πρόσφατη απόδρασή μου στην Αιτωλοακαρνανία των νερών, των υδρότοπων, της ομορφιάς και των γεύσεων συνάντησα την Γιώτα στο Κρυονέρι. Ενθουσιασμένη από τα φωτογραφικά μου λάφυρα, μια που η περιοχή ενδείκνυται για φωτογραφικά σαφάρι και αφού πήρα μια ανάσα από την Βαράσοβα των αναρριχήσεων… μην φανταστείτε ότι έκανα αναρρίχηση απλά τους έβλεπα και τους φωτογράφιζα έτσι για να λέμε την αλήθεια, η φιλόξενη και ταλαντούχα μαγείρισσα Γιώτα έφτιαξε στο φτερό μια απίθανη μακαρονόπιτα και για επιδόρπιο γλυκά του κουταλιού από τα δικά της… το νερατζάκι με ξετρέλανε επίσης.
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Βεβαίως από το ταψί δεν έμεινε ούτε κομματάκι… με κρασί ντόπιο… σε ένα κήπο με κρίνους που εδώ τους ονοματίζουν κάλες… Γιώτα θα ξαναπεράσουμε για να δοκιμάσουμε τις ξακουστές πίτες σου.
Η συνταγή δική σας…
Μακαρονόπιτα της Γιώτας
Υλικά
1/3 κιλού μακαρόνια Νο 5
1 λίτρο φρέσκο γάλα
6 αυγά
500 γρ. φέτα σκληρή
Λίγο ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Τρόπος Παρασκευής
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο.
Σε ότι αφορά τον χρόνο ακολουθούμε τις υποδείξεις της συσκευασίας. Τα μακαρόνια πρέπει να είναι «αλ ντέντε», να τα νοιώθουμε στο δόντι όπως λένε και οι Ιταλοί.
Τα σουρώνουμε και όπως είναι ζεστά τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Σπάμε την φέτα με το χέρι μας και χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και πασπαλίζουμε με πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα μας στο μπολ με τα μακαρόνια για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο χωριάτικο, μπορεί να είναι και χειροποίητο. Ρίχνουμε την γέμιση των μακαρονιών και στρώνουμε την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε την πίτα μας με ένα ακόμα φύλλο και περνάμε την επιφάνειά με ελαιόλαδο ή γάλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο για 1 ώρα.
Αρώματα και χρώματα.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε προσθέτουμε και το αγαπημένο δικό μας μείγμα τυριών γραβιέρα, κεφαλοτύρι.
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε λουκάνικα ή κάποιο αλλαντικό.
Μετά τον οβελία και τα κοκορετσάκια που απολαύσαμε έχουμε ένα φούσκωμα, ένα βάρος, ή και μερικά κιλάκια παραπάνω. Πως θα τα χάσουμε;
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Πρώτα από όλα πρέπει να μάθουμε πώς η κάθε τροφή που λαμβάνουμε, απορροφάται και μεταβολίζεται διαφορετικά στο σώμα μας, μας κάνει να νοιώθουμε λιγότερη ή περισσότερη πείνα.
Τα αυγά που γλύτωσαν από το τσούγκρισμα
Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος τα αυγά είναι ότι πρέπει, έχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, καλά λιπαρά με αποτέλεσμα να μας κρατούν χορτασμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα και το σημαντικότερο είναι έτοιμα βρασμένα από το Πάσχα και αν τα έχουμε στο ψυγείο μπορούμε να τα βάλουμε στην διατροφή μας πιο εύκολα.
Λαχανικά πράσινα, κόκκινα και κίτρινα
Ευκαιρία για αποτοξίνωση από τα κρεατικά. Με την κατανάλωσή τους αυξάνουμε τον όγκο που έχουμε στο στομάχι, χωρίς να αυξήσουμε τις θερμίδες.
Επιθυμητά λαχανικά, σπανάκι, μαρούλι, καρότα, ντομάτες, αγγούρι, πιπεριές που είναι χαμηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά γεμάτα ίνες.
Φρουτάκια πολλά και διάφορα
Τρώμε φρούτα και πίνουμε χυμούς πολλούς, δεν έχουμε προτίμηση αρκεί να είναι διαφορετικά φρούτα και από ένα ανάμεσα σε κάθε γεύμα, στους χυμούς βάζουμε λίγο από κάθε φρούτο και λαμβάνουμε πολλές φυτικές ίνες ενώ νοιώθουμε χορτάτοι.
Ψαράκι και ω3 λιπαρά
Ο Σολομός ανήκει στα λιπαρά ψάρια που περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών ω3 λιπαρά και ιώδιο, που βοηθά στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Σαρδέλες, ρέγγες και πέστροφες έχουν – σχεδόν – την ίδια αξία με τον σολομό.
Πατάτες, πλούσιες σε κάλιο
Ιδιαίτερα πλούσιες σε Κάλιο, μας κάνουν να νοιώθουμε χορτάτοι αλλά μόνο αν είναι βραστές και κρύες.
Όσπρια, τα δυναμωτικά
Αποτελούν κορυφαίες πηγές φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών ινών, χορταίνουμε με μικρές ποσότητες και νοιώθουμε γεμάτοι για πολλές ώρες.
Η αλήθεια είναι πως για όσους από εμάς έκαναν νηστεία 40 μέρες γα το Πάσχα, έπεσε βαρύτερο το φαγοπότι της Ανάστασης σε σχέση με όλους τους άλλους που δεν νήστεψαν όμως η καλή διατροφή και η αποτοξίνωση είναι απαραίτητη για κάθε οργανισμό.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.