Ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το όραμα του υποψηφίου για το κεντρικό ΔΣ Θ. Ρόζενμπεργκ

Σε εκλογές οδηγείται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), καθώς στις 31 Μαρτίου πραγματοποιείται γενική συνέλευση, ταυτόχρονα στην Αθήνα και στα περιφερειακά τμήματα του ανά την επικράτεια, με  θέμα: Ορισμός Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια αρχαιρεσιών ανάδειξης 21 Τακτικών Μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ και 7 Αναπληρωματικών Μελών, 5μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής και 3μελούς Επιτροπής Δεοντολογίας.

Την  ανάγκη για μία ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ώστε να μπορέσει να πάρει ξανά τη θέση που του αρμόζει, τονίζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ χειρουργός, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και υποψήφιος  για το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.

«Οι εκλογές για νέα διοίκηση βρίσκουν τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε μία κρίσιμη συγκυρία. Από τη μία πλευρά, οι ανάγκες αρωγής στα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας που έχουν πληγεί από την κρίση, η υποχρέωση περίθαλψης των χιλιάδων προσφύγων και η ετοιμότητα για παρέμβαση σε μεγάλες φυσικές καταστροφές σαν αυτές που έπληξαν τη χώρα μας το περσινό καλοκαίρι, και  από την άλλη πλευρά, η διαχρονική ανεπάρκεια προηγούμενων διοικήσεων που απαξίωσε το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του και απαλλοτρίωσε την πολύτιμη περιουσία του καθιστώντας τον ανυπόληπτο στα μάτια της κοινωνίας, αλλά και των ξένων με απειλή την αποπομπή του από την μεγάλη Οικογένεια της Ομοσπονδίας του Διεθνούς Ερυθροσταυρικού Κινήματος», αναφέρει ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Τονίζει ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο παλαιότερος  Οργανισμός αρωγής στη χώρα μας με λαμπρή ιστορία και παράδοση στην περίθαλψη τραυματιών, αναπήρων, αστέγων και προσφύγων, με πολλές αποστολές βοήθειας σε γειτονικές χώρες και δράσεις σε όλες τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων εκατό ετών. «Οι χιλιάδες αληθινοί εθελοντές του, έχουν να επιδείξουν ένα ανεπανάληπτο εθνικό έργο ανθρωπιστικής αρωγής και προστασίας με βάση τις πανανθρώπινες αρχές του Ιδρυτή του, Ερρίκου Ντυνάν».

Ο Ρόζενμπεργκ εξηγεί ότι με την ιδιότητά του προέδρου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το μέγεθος της συνεισφοράς των μελών και εθελοντών του ΕΕΣ στην προσφυγική κρίση που, σε συνεργασία με τα εθνικά τμήματα άλλων χωρών, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό δίκτυο προστασίας και περίθαλψης των κατατρεγμένων, που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας. «Είχα άλλωστε, από πολλά χρόνια, την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τους εθελοντές του ΕΕΣ και να συνεργαστώ μαζί τους από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού τμήματος των «Γιατρών του Κόσμου» σε πολλά μέτωπα: Στην περίθαλψη των αστέγων του σεισμού στην Αττική, στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στις δραματικές στιγμές υποδοχής χιλιάδων μεταναστών από τα Βαλκάνια και τον Πόντο, στους σεισμούς του Ιράν, της Αϊτής… Κι ακόμα πιο πρόσφατα, είχα την χαρά να υποδεχτώ διακεκριμένους συνεργάτες του ΕΕΣ στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και να μοιραστώ μαζί τους την αγωνία μου, αλλά και τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού στελεχών εκπαιδευμένων στην ιατρική καταστροφών, στην ιατρική ελαχίστων πόρων και στα προγράμματα ιατρικής ευπαθών ομάδων … Μέσα από τις συνεργασίες αυτές, διαπίστωσα την ανάγκη για μία ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ώστε να μπορέσει να πάρει ξανά τη θέση που του αρμόζει: Ο ΕΕΣ πρέπει να αναδειχθεί και πάλι εκφραστής ενός αληθινού, μαζικού ερυθροσταυρικού πνεύματος στη χώρα μας, αλλά και αξιοσέβαστο μέλος στη μεγάλη οικογένεια της Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου ο πόλεμος και η προσφυγιά κηλιδώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Είναι πεπεισμένος ότι το όραμά του αυτό συμμερίζονται πολλοί διακεκριμένοι συνάδελφοι του και συνοδοιπόροι του στο δρόμο της ανθρωπιστικής ιατρικής και της κοινωνικής προσφοράς. «Είμαστε πολλοί εκείνοι που επιθυμούμε να στηρίξουμε την προσπάθεια για μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση και ριζική εξυγίανση του ΕΕΣ με αλλαγή προσώπων και δομών, καθώς και με απαλλαγή από τα νομικά και οικονομικά βαρίδια προηγούμενης κακοδιαχείρισης. Ανάμεσά στους σημαντικούς ανθρώπους, που έχουν θέσει υποψηφιότητα, θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιους: Τον χειρουργό πολέμου,  Χρήστο Γιάννου, με τον παραδειγματικό για όλους μας βίο του, και τη δράση του σαν αρχίατρου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αποστολή στην εμπόλεμη Συρία,  την καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου  Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα, η οποία έχει υπερασπιστεί σθεναρά τα δικαιώματα των προσφύγων, τον Δημήτρη Πύρρο πρωτοστάτη στην επείγουσα ιατρική του ΕΚΑΒ, τον πατέρα Νικόλαο Φαρμάκη με την απαράμιλλη ανθρωπιστική του δράση, και βεβαίως τον καταξιωμένο Πρόεδρο του Κεντρικού ΔΣ του ΕΕΣ, Ανδρέα Μαμαντόπουλο. Όλους αυτούς τους τιμώ και δηλώνω πρόθυμος για κάθε συνεργασία» .

Ο κ.Ρόζενμπεργκ καταλήγει ότι «μόνο με μία πρωτοβουλία που θα στηρίζεται στην δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, στη δύναμη των μελών και εθελοντών, θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένας Νέος Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, βασισμένος στις αληθινές αρχές του πνεύματος του ιδρυτή του, που θα συσπειρώσει όλα τα μέλη και τους εθελοντές του και θα ανταποκριθεί, όπως αρμόζει στις παραδόσεις του, στις απαιτήσεις των καιρών. Υποβάλλοντας την υποψηφιότητά μου επιθυμώ να συμβάλω με την πολυετή εμπειρία μου στην πρωτοβουλία ουσιαστικής ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του μεγάλου αλλά τόσο αδικημένου αυτού οργανισμού».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Συνεχίζει να διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό το θέμα των εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία
Επόμενο άρθροΤαινίες Πρώτης Προβολής: Καταιγισμός ταινιών και η επιστροφή του «Ντάμπο»