Οργανώσεις από 28 ευρωπαϊκές χώρες συμμαχούν ενάντια στο κάρβουνο

Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των καταστροφικών επιπτώσεών τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον συνασπίζονται οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από 28 ευρωπαϊκά κράτη, σε μία συμμαχία για μια «Ευρώπη χωρίς Κάρβουνο» (Europe Beyond Coal). Η πανευρωπαϊκή συμμαχία θέτει ως στόχο την επίσπευση της απεξάρτησης από το κάρβουνο και τη στροφή προς καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων Greenpeace και WWF, «η επιτακτική ανάγκη για αλλαγή υπογραμμίζεται και από την επικαιροποίηση της  έρευνας Dark Cloud για τις επιπτώσεις του κάρβουνου στην ανθρώπινη υγεία, η οποία δείχνει ότι μόνο για το 2015 η καύση κάρβουνου στην Ευρώπη ευθύνεται για 19.500 πρόωρους θανάτους, 10.000 υποθέσεις χρόνιας βρογχίτιδας ενηλίκων και 458.000 κρίσεις άσθματος σε παιδιά».

«Το δε αντίστοιχο κόστος από τις επιπτώσεις του κάρβουνου στη δημόσια υγεία εκτοξεύεται στα 54 δισεκατομμύρια ευρώ για την ίδια χρονιά. Συγκεκριμένα σχέδια απεξάρτησης από το κάρβουνο είναι ιδιαιτέρως αναγκαία για χώρες όπως η Γερμανία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη. Οι σταθμοί κάρβουνου της Γερμανίας ήταν μάλιστα υπεύθυνοι για περίπου 3.800 πρόωρους θανάτους και 10.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικό κόστος για την υγεία μέσα και έξω από τα σύνορά της. Αλλά και η Ελλάδα δεν πάει πίσω. Ο μαύρος λογαριασμός από την καύση λιγνίτη είναι 550 πρόωροι θάνατοι και 1,5 δισεκ. ευρώ επιπλέον δαπάνες υγείας, κάθε χρόνο».

«Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν περιθώρια αμφισβήτησης: χρειαζόμαστε ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού άνθρακα και 100% ΑΠΕ το αργότερο ως τα μέσα του αιώνα. Τα χρονικά περιθώρια για να αποτρέψουμε μία άνευ προηγουμένου κλιματική κρίση είναι πλέον ασφυκτικά και ο μόνος τρόπος για να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών.

Εκ μέρους του WWF Ελλάς ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της οργάνωσης αναφέρει: «Καθώς η μία μετά την άλλη χώρες στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο δεσμεύονται για απεξάρτηση από το κάρβουνο με ορίζοντα το 2025 και το 2030, υπάρχουν ακόμα ισχυρές δυνάμεις που θέλουν τη χώρα μας καθηλωμένη στο λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής για τα επόμενα 40-50 χρόνια μέσω της κατασκευής νέων λιγνιτικών μονάδων. Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό, από σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με οργανώσεις από 28 χώρες της Ευρώπης για να συμβάλλουμε με βάση τις πραγματικές μας δυνατότητες, στην υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού, και για να εξασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής που αξίζουν τα παιδιά μας».

Οι οργανώσεις που συνασπίζονται και διαμορφώνουν την εκστρατεία «Ευρώπη χωρίς Κάρβουνο» καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το κάρβουνο για την παραγωγή ενέργειας να σταματήσουν να το προωθούν, να δεσμευτούν για απεξάρτηση με μια δίκαιη μετάβαση για όσους εργαζόμενους και περιοχές επηρεάζονται και να υποστηρίξουν τη στροφή σε ένα σύστημα που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τελικός στόχος της πανευρωπαϊκής συμμαχίας είναι οι εξαγγελίες των κυβερνήσεων για απεξάρτηση να γίνουν πράξη και να επισπευστεί το κλείσιμο των 293 σταθμών που απομένουν στην Ευρώπη. Όπως υπογραμμίζουν καταλήγοντας: «Η αντίστροφή μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει».

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ