Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για τα Πνευματικά Δικαιώματα (3η Συνεδρίαση)

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Καθορισμός κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες επιγραμμικές μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, με τη διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή ενιαία αγορά και με το δικαίωμα του δημοσίου δανεισμού και την αναπαραγωγή πρόσθετου αντιτύπου από μη κερδοσκοπικές βιβλιοθήκες ή αρχεία- Τροποποίηση ν. 2121/1993 και ν. 4481/2017 – Ενσωμάτωση των Οδηγιών (ΕΕ) 2019/789, (ΕΕ) 2019/790 και 2006/115/ΕΚ». (3η Συνεδρίαση)

 

 

Με όλα αυτά τα οποία θα τα τεκμηριώσουμε και στην Ολομέλεια, κύριε Πρόεδρε, με επιχειρήματα και γιατί πρέπει να ακουστούν κάποια πράγματα να γνωρίζει και ο κόσμος, αλλά πρέπει να γίνει μία έρευνα σε παλιές αμαρτίες σε ό,τι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα – να το πω έτσι απλά – γέρνουμε προς την αρνητική ψήφο, αλλά κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις μέχρι την Ολομέλεια.

Τώρα σε ό,τι αφορά όλα αυτά τα οποία συζητάμε, επίμαχα άρθρα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το 9, το 11, το 12, το 18 και το 21, αλλά μέσα από αυτήν όλη τη διαδικασία δεν λείπουν διατάξεις που προωθούν αυτό το ανεύθυνο και το ακαταδίωκτο των παρόχων επί γραμμικών υπηρεσιών για μη αδειοδοτούμενες πράξεις παρουσίασης και διάθεσης στο κοινό έργο που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων αντικειμένων προστασίας.

Δεν λείπουν επίσης και οι φωτογραφικές διατάξεις οι οποίες προωθούν την έλλειψη αδειοδότησης σε νέες παρόχουςεπί γραμμικών υπηρεσιών, ανταλλαγής, διαμοιρασμού περιεχομένου, υπηρεσίες των οποίων έχουν καταστεί διαθέσιμες στο κοινό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λιγότερο από τρία έτη και έχουν έναν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από τα 10.000.000 ευρώ.

Η ενσωμάτωση τώρα στην Ευρωπαϊκή Οδηγία είναι επιβεβλημένη. Σαφώς, πρέπει να εναρμονιστούμε,  πρέπει να εγκλιματιστούμε με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στην ελληνική έννομη τάξη.

Πρέπει,όμως, να προστατευθούν ουσιαστικά και τα πνευματικά δικαιώματα των επί γραμμικών μεταδόσεων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, οι  αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, καθώς και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά συνάμα και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά και να μην τροποποιούνται συνεχώς οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες, γιατί μετά θα οδηγούμαστε, όπως αντιλαμβάνεται ο καθείς σε μία πολυνομοθεσία, σε μία ανασφάλεια, δηλαδή, δικαίου, καθώς οι επιγραμμικές και οι ψηφιακές πλατφόρμες και οι πάροχοιαυτών είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο χρήζει μιας ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία των επιχειρήσεων που τις εμπιστεύονται, καθώς μπορούν να επωφεληθούν, βέβαια, από αυτές ή και να καταγραφούν από αδικαιολόγητες αλλαγές στους όρους χρήσης χωρίς μια προηγούμενη ειδοποίηση διαγραφές προϊόντων, διαγραφές υπηρεσιών, αναιτιολόγητες διαγραφές χρηστών και έλλειψη εμπιστοσύνης και διαφάνειας και μάλιστα η αρμόδια Αρχή που εποπτεύει, η ΔΗΜΕΑ, η οποία μπορεί να έχει ακόμη και απευθείας σύνδεση και με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που παρακολουθεί επιλεκτικά όποιους θέλει και όχι όποιους πρέπει πραγματικά να παρακολουθεί, μνημόνια, συμφωνίες συνεργασίας, προγραμματικές συμβάσεις με άλλους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν είναι της παρούσης να αναπτύξουμε όλα αυτά.

Προηγούμενο άρθροΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20/11/2022, στα Γιαννιτσά, το Τουρνουά Φιλικών παιχνιδιών Μπάσκετ
Επόμενο άρθροΕκδήλωση/Συζήτηση Τάμπλετ και Κινητά τα υπέρ και τα κατά