Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου κατά την συζήτηση στην Βουλή, στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Κυρίες και κύριοι είμαι και εγώ κατά το ήμισυ ποντιακής καταγωγής. Συναισθηματικά είμαι φορτισμένος σήμερα, γιατί μεγάλωσα με όσα έλεγαν ο παππούς μου και η γιαγιά μου, που ήταν Πόντιοι πρόσφυγες, σχετικά με όσα πέρασαν.

Σε μια στιχομυθία μεταξύ τους θυμάμαι τον παππού μου να λέει ότι από τα 8 αδέρφια που ήταν τότε στην Ελλάδα έφθασαν 4. Οι άλλοι 4 χάθηκαν στην διαδρομή για να έρθουν στην Ελλάδα. Και μιλάμε για συνολικά 380.000 νεκρού.

Θέλω όμως να θίξω ότι ο πρωθυπουργός χθες στην συζήτηση για την κλιματική αλλαγή ήταν εδώ. Ήρθε εκτάκτως, μαζί με την κυρία Γεννηματά, αλλά σήμερα δεν είναι εδώ κανείς. Θα μου πείτε ότι είναι εδώ ο κ. Πικραμμένος.

Το θέμα εδώ όμως είναι πολύ σοβαρό γιατί δεν μιλάμε μόνο για την ποντιακή γενοκτονία, αλλά και για την γενοκτονία των Ανατολικο-Θρακιωτών και των Μικρασιατών. Σκεφτείτε μόνο την απόσταση, την διαδρομή που διένυσαν αυτοί οι άνθρωποι με τα πόδια, εν μέσω πολέμου, για να φθάσουν στην Ελλάδα.

Τι άλλαξε από τότε έως σήμερα; Τίποτα! Οι Τούρκοι από τότε έως σήμερα κάνουν πάντα τα ίδια. Τα ίδια έκαναν και το ’74 στην Κύπρο, τα ίδια κάνουν και τώρα με τα όμορα κράτη τους. Κυνηγούν τις μειονότητες. Ο παππούς μου έλεγε ότι «όσο και να φιλέψεις έναν Τούρκο να είσαι προσεκτικός για το τι θα σου κάνει στην πορεία». Και το έλεγε αυτό από τα βιώματα που είχε.

Αυτές τις ημέρες έχουμε τον κ. Δένδια και τη ΝΔ να επαίρονται για όσα είπε ο υπουργός εξωτερικών μπροστά στους Τούρκους. Όμως ποτέ επισήμως ως κυβέρνηση δεν έχουμε θέσει ζήτημα γενοκτονίας των Ποντίων και των Μικρασιατών. Το να μαζευόμαστε εδώ και να συζητάμε δεν μου λέει τίποτα. Ξέρετε πότε θα μου πει κάτι;

Αν αποφασίσει τώρα η κυβέρνηση, όταν έρθει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα και του τεθεί εκ μέρους μας επισήμως το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων. Γιατί «εν αρχή ην ο πόντος» και για κάθε Πόντιο και για κάθε Μικρασιάτη ο πόνος είναι έντονος. Γιατί ο Πόντος υπήρχε από την εποχή του Ησιόδου, από την Αργοναυτική εκστρατεία, από την Ιωλκό, από την Κύρου Ανάβαση, μιλάμε για Ελληνισμό, για αποικίες, για έντονη ελληνική παρουσία χιλιάδων χρόνων στην περιοχή, που ξεκληρίστηκε μέσα σε 10 χρόνια. Στον Πόντο είχαμε τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια, πριν ακόμα από την επανάσταση. Υπήρχαν παρθεναγωγεία, σχολεία, βιβλιοθήκες.

Εκείνο που με ενοχλεί όμως είναι ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιδεοληπτικοί, που αμφισβητούν την γενοκτονία και παίζουν με τις λέξεις. Υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που το κάνουν αυτό. Και δεν καταλαβαίνω γιατί. Γιατί ο,τιδήποτε είναι ελληνικό δεν το υπερασπίζονται. Λες και το αίμα ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει.

Σημασία έχει το γιατί έγινε η γενοκτονίας για να μην γίνουν ξανά τα ίδια λάθη. Κανείς δεν είπε ποια ήταν η πραγματικότητα εκείνη της εποχής που οδήγησε στην γενοκτονία. Κανείς δεν είπε ότι οι άνθρωποι που κυβερνούσαν τότε τη χώρα έλεγαν «οι σύμμαχοι θα μας σώσουν». Περίμεναν ότι θα μας σώσει η Αντάντ. Και εκείνοι, οι σύμμαχοί μας, μας πούλησαν. Γιατί; Για να μην μεγαλώσει η Ελλάδα. Και σήμερα λέμε τα ιδια πράγματα: Διεθνές δίκαιο, ΕΕ, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη, θα επαναλάβουμε την ιστορία.

Κανείς δεν λέει ότι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της γενοκτονίας ήταν οι Γερμανοί. Ήθελαν την ενέργεια όπως και σήμερα θέλουν την ενέργεια. Οι στρατηγοί του Κεμάλ ήταν ΄ολοι Γερμανοί και έδωσαν τότε εντολή στον τουρκικό στρατό να ξεκληρήσουν τους Έλληνες. Στόχος ήταν η εθνοκάθαρση, για να υπάρχει μια καθαρή Τουρκία που θα την ελέγχει η Γερμανία. Και εμάς οι σύμμαχοί μας μας πούλησαν. Έδωσαν όπλα στον Κεμάλ. Όπως έκαναν και οι κομμουνιστές. Γιατί τι δουλειά είχαμε να στείλουμε τότε στρατό στην Κριμαία; Γιατί έπρεπε να ταχθούμε εναντίον της Ρωσίας; Τα ίδια κάνουμε και σήμερα. Και όταν συγκρούονται σφαίρες επιρροής την πληρώνει ο Μικρασιάτης, ο Πόντιος, ο απλός Έλληνας πολίτης.

Η πρότασή μας είναι πολύ φθηνή και αφορά την προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της γενοκτονίας. Ποια κυβέρνηση ανέλαβε ποτέ να προσλάβει Ποντίους, που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα; Ο γεωπολιτισμός είναι ένα όπλο για να συνυπάρξουμε με τους γείτονές μας. Και σήμερα υπάρχουν Πόντιοι εξισλαμισμένοι. Γνώρισα εγώ στην Γερμανία έναν Τούρκο από τα χωριά του Πόντου, ο οποίος έκαναν τεστ DNA και ανακάλυψε ότι έχει Ελληνική Ποντιακή ρίζα.

Ναι υπάρχουν και σήμερα Ελληνες Πόντιοι και αυτό φαίνεται από τα ονόματά τους. Βλέπετε ότι η Τουρκία ασκεί αυτή την πολιτική στην Θράκη. Γιατί να μην κάνουμε λοιπόν κι εμείς το ίδιο στην άλλη πλευρά; Τόσους προσλαμβάνετε. Κάντε κάτι για να επηρρεάσουμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Γιατί θα πρέπει να πείσουμε γι’ αυτό τους Τούρκους πολίτες, αφού τον Ερντογάν δεν πρόκειται να τον πείσουμε ποτέ.

Έχω καταθέσει τη μελέτη του κόμματός μας στον πρόεδρο της βουλής. Εχω βαρεθεί βέβαια να καταθέτω μελέτες που δεν τις ελέγχετε ποτέ. Η μελέτη μας βασίστηκε στα αιτήματα των Ποντίων, οι οποίοι ζητούν να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή της βουλής, για να είναι επίσημος φορέας και να μπορεί να προάγει έργο, προκειμένου να κατατεθεί επισήμως το θέμα του Πόντου, της Ίμβρου, της ΤΕνέδου, στην ατζέντα των συνομιλιών μας με την Τουρκία. Να καταγραφεί ως ζήτημα στα πρακτικά μεταξύ των συσκέψεων, των διασκέψεων των υπουργών των δύο χωρών.

Προηγούμενο άρθροΑπεστάλησαν από τον ΕΛΓΑ τα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από το Χαλάζι της 17ης Ιουνίου 2020 στις καλλιέργειες της τ.κ. Λουτρού
Επόμενο άρθροΣτιγμιαίος καφές: μύθοι και αλήθειες