Ομιλία προέδρου Ελληνικής Λύσης Κ. βελοπουλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής

Ξεκινώντας θα ήθελα να πω στον κ. Τσίπρα πως είναι σαν να μην κυβερνήσατε ποτε. Και επειδή δεν κυβέρνησε ποτέ καθώς φαίνεται ούτε η ΝΔ ούτε το ΚΙΝΑΛ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ,

αν σας άκουγε κανείς θα καταλαβαίνατε γιατί ο κόσμος είναι τόσο απαισιόδοξος. Καθόμαστε εδώ επί ώρες και περιμένουμε να μιλήσουμε και βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη, την κ. Γεννηματά τον κ. Τσίπρα που έρχονται μια φορά το μήνα να τσακώνονται μεταξύ τους και μετά να φεύγουν. Αυτό είναι ασέβεια όχι μόνο για προς την βουλή αλλά και τους πολίτες. Να πω στον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να κάνει λόγο για κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Δηλαδή μόνος αυτός είναι δημοκράτης και οι άλλοι δεν είναι; Είναι αντιδημοκράτες; Δεν μπορεί καθένας να βαφτίζει τον εαυτό του όπως θέλει και να βαφτίζει και τους άλλους όπως θέλει. Γιατί εν τοιαύτη περιπτώσει, εάν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δημοκρατική και προοδευτική ας μας πει ο κ. Τσίπρας τι κέρδισε η Ελλάδα. Τι κερδίσαμε ως χώρα. Τι πήραμε από αυτή την συμφωνία. Γιατί εμείς ακόμα περιμένουμε να φέρετε κ. πρωθυπουργέ την εξεταστική για τον κ. Κοτζιά, για να δούμε ποιος και γιατί έφερε αυτή τη συμφωνία. Αλλά εσείς εδώ και ένα χρόνο συμπεριφέρεστε σαν τον συνένοχο που καλύπτει τον ένοχο. Έτσι και σήμερα οι 2 πολιτικοί αρχηγοί μαλώνετε για θέματα ήσσονος σημασίας και όχι για θέματα μείζονος σημασίας.

Ασχολούνται και μαλώνουν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί για τις διαδηλώσεις και τις πορείες και δεν ασχολούμαστε με την πορεία της χώρας μας απέναντι στην τουρκική πολιτική και τις διεκδικήσεις. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει υπογείως με την ΝΔ για να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Έχουν περάσει ώρες συζητήσεων για ασόβαρες συγκρούσεις. Και δεν βλέπουμε τίποτα σοβαρό. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα σήμερα επικαλέστηκε έναν ολιγάρχη, ο οποίος επέστρεψε τα λεφτά που έδωσε η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ. Και τον επικαλέστηκε μέσα στο κοινοβούλιο. Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό; Αντι να τελειώσετε με αυτούς που παρεμβαίνουν στην εσωτερική ζωή του τόπου εσείς τους νομιμοποιείτε; Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι αυτή η εικόνα του κοινοβουλίου όταν ο Έλληνας αναστενάζει από την πείνα και την ανεργία; Τα εθνικά μας κρέμονται από μια κλωστή και εμείς ασχολούμαστε με το αν ο κ. Τσίπρας είναι αριστερός και η κ. Γεννηματά κεντροαριστερή; Μετά αναρωτιέστε γιατί οι Έλληνες δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν στην εκλογές. Φυσικό είναι όταν σας έχουν ακούσει να μιλάτε σε αυτό το επίπεδο.

Είμαι εδώ 3 ώρες και άκουσα μόνο μία αναφορά για τα εθνικά θέματα. Την ώρα που αύριο αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί. Και κανείς δεν το ανέφερε. Μιλάμε για την Αγ. Σοφία, το σύμβολο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού και εμείς ασχολούμαστε με τις διαδηλώσεις και τους μπαχαλάκηδες.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έφερε και ένα εξαιρετικό επιχείρημα για τις διαδηλώσεις. Είπε ότι όταν θα κατέβουν σε πορεία ΑμΕΑ μπορεί να παρεισφρήσουν προβοκάτορες και να πετάξουν μολότωφ και να γίνουν επεισόδια με την αστυνομία. Ωραίο είναι αυτό το επιχείρημα το οποίο μάλιστα απευθύνεται στο συναίσθημα. Δεν μας λέτε όμως, αφού τα ΑμΕΑ σας ενδιαφέρουν τόσο πολύ γιατί τους κόβετε τα επιδόματα συνεχώς;

Και ακόμα γιατί υποθάλπετε τους μολοτοφόρους; Αυτοί τιμωρούνται για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα. Μα έτσι τους υποθάλπετε. Τους βοηθάτε. Ξέρουν ότι υπάρχει ατιμωρησία και ότι μπορούν να το επαναλάβουν. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ζήτησε πολλές φορές στα άτομα αυτά να αποδίδονται κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα αλλά δεν έχετε κάνει τίποτα. Βγείτε τώρα και ρωτήστε 100 Έλληνες να συμφωνούν με την μετατροπή των κατηγοριών σε κακουργήματα και θα δείτε τι θα σας πουν. Γιατί κακούργημα είναι μόνο όταν πετάξει την μολότωφ. Αν την κρατάει, αν την μεταφέρει είναι πλημμέλημα. Και αν την παραδώσει μπορεί και να μην τιμωρηθεί καθόλου. Δυστυχώς είστε μακριά από την κοινωνία. Μαλώνετε για τα μικρά και αφήνετε τα μεγάλα.

Πάμε να δούμε τι ισχύει σε άλλες χώρες τις Ευρώπης.

Γαλλία: απαγορεύεται να κρύβουν τα πρόσωπά τους οι διαδηλωτές. Εδώ φορούν κράνη, κρατούν μαγκούρες και μολότωφ. Η Γαλλία έχει δώσει αυξημένες εξουσίες στην αστυνομία για να συλλαμβάνει τους ταραξίες. Οι τοπικές αρχές μπορούν να απαγορεύσουν οποιαδήποτε διαδήλωσε και όποτε θέλουν.

Ισπανία: επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους φωτογραφίζουν αστυνομικούς σε ώρα υπηρεσίας.

Γερμανία: επιτρέπονται οι διαμαρτυρίες σε κλειστούς χώρες. Για να γίνουν σε ανοικτούς απαιτείται 48ωρη προειδοποίηση. Το κάψιμο της σημαίας τιμωρείται με 3 χρόνια κάθειρξη. Στην Ελλάδα η σημαία είναι ένα πανί που μπορεί κάποιος να το κάψει. Δεν το λέω εγώ. Το είπε βουλευτής της ΝΔ που μάλιστα σήμερα είναι υφυπουργός.

Και σήμερα μαλώνουμε εδώ στην βουλή για το αν πρέπει οι διαδηλωτές να ενημερώσουν 2 ή 3 μέρες πριν. Μα αυτό που χρειάζεται είναι λογική. Είστε ευρωπαϊκά κόμματα. Ε, λοιπόν, δείτε τι λένε και τι κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Πάμε και στο θέμα της συνταγματικότητας. Χθες που μίλησε ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα του νόμου. Ποιος; ο κ. Ραγκούσης, που έκανε τον αντισυνταγματικό νόμο για την ιθαγένεια. Μιλά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ που ο νόμος Κατρούγκαλου που έσφαξε τους συνταξιούχους είναι αντισυνταγματικός. Μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν  υπέγραψε την αντισυνταγματική, την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών. Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για βία των αστυνομικών, όταν στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία είχατε δώσει εντολή στην αστυνομία να δέρνει ακόμα και μικρά παιδιά;

Έχω κουραστεί να ακούω εδώ μέσα για δημοκρατία και πρόοδο. Πρέπει να ξέρετε ότι πρόοδος χωρίς συντήρηση δεν υπάρχει. Πουθενά στην φύση. Αν νομίζουν κάποιοι ότι είναι συντηρητικοί εκείνοι που θέλουν να επιβάλουν το νόμο και την τάξη ώστε ο Έλληνας το βράδυ να κοιμάται ήσυχος, το επόμενο πρωί να μπορεί να πάει να ανοίξει το μαγαζί του, ο φοιτητής να πάει ήσυχος στην σχολή του, κάνουν μεγάλο λάθος.

Γιατί πρέπει να φοβηθούμε την όποια επιβολή της νομοθεσίας; Ο νόμος δεν λέει όχι στην διαδήλωση. Λέει όμως ότι όπως πρέπει να υπάρχει συλλογική ευθύνη έτσι πρέπει να υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Δηλ. ο καθένας πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του και τον διπλανό του.

Φωνάζουμε στην κυβέρνηση να αλλαξει το νόμο για τις μολότωφ γιατί είναι δολοφονικά όργανα. Ο νόμος λέει ότι είναι κακούργημα μόνο αν χρησιμοποιείς τις μολότωφ. Αν τις κουβαλάς δεν είναι κακούργημα. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πάρω μια μολότωφ και θα την πάω βόλτα; Κύριε πρωθυπουργό η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη και εσείς είστε άτολμοι. Φοβάστε την Αριστερά. Κάνετε λόγο τους παρακρατικούς, τους οποίους τους γνωρίζετε και όταν τους συλλαμβάνετε τιμωρούνται με πλημμέλημα. Μα πώς θα πετύχετε την αποτροπή με αυτή τη νομοθεσία;

Πάμε και στα άλλα. Κύριε πρωθυπουργέ ήθελα να σας ρωτήσω γιατί σήμερα με μια ΚΥΑ παρατείνατε τα περιοριστικά μέτρα στις Εκκλησίες έως τις 21 Αυγούστου; Στις 15 Αυγούστου γιορτάζουμε την Παναγία μας. Γιατί να μην μπορούν οι χριστιανοί να πάνε στις εκκλησίες ελεύθερα; Γιατί να ισχύσει αυτό και όταν περνά έξω από την βουλή ο κ. Κωνσταντίνου του ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν γίνεται καμμία σύλληψη, όταν στις Εκκλησίες είχαμε συλλήψεις και καταδίκες ιερέων. Γιατί μόνο στις Εκκλησίες; Και μην μου πείτε ότι η ΚΥΑ αφορά όλα τα δόγματα, γιατί τα τζαμιά στην Θράκη λειτούργησαν κανονικά, δεν τους έγινε κανένας έλεγχος και λίγο πριν αρχίσει το Ραμαζάνι ανεστάλησαν τα μέτρα για τον κορωναϊό. Πρέπει να είστε ακριβοδίκαιοι απέναντι στους Έλληνες. Γιατί αυτός ο ρατσισμός προς τους Έλληνες;

Κύριε πρωθυπουργέ τα πράγματα στα στρατιωτικά δεν πάνε καλά. Σήμερα είχαμε νέα πρόκληση των Τούρκων, οι οποίοι λένε ότι θέλουν διάλογο για την τουρκική μειονότητα στην  Θράκη. Όμως στην Θράκη έχουμε Έλληνες Μουσουλμάνους. Είναι μόνο κατά το θρήσκευμα Μουσουλμάνοι αλλά είναι Ελληνες. Βλέπετε ότι η Τουρκία παραβιάζει κάθε συμφωνία και όμως το πολιτικό σύστημα δεν δίνει καμμία απάντηση για τις κόκκινες γραμμές μας.

Σήμερα Αμερικανοί υπουργοί αρνήθηκαν να δουν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση. Κάτι δεν πάει καλά. Την ίδια ώρα βγαίνει ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ ο κ. Μπορέλ και λέει στον Τσαβούσογλου ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να κάνουν συκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Και περιμένω από τον πρωθυπουργό να μας πει τι θα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της Αγ.  Σοφίας. Γιατί είναι σύμβολο της ορθοδοξίας. Είναι εκκλησία για εμάς και θέλουμε να παραμείνει εκκλησία. Και όταν πηγαίνεις να συζητήσεις δεν πας με την λογική ότι είναι μουσείο, για να μπορέσεις να κερδίσεις κάτι. Όταν διαπραγματεύεσαι ζητά 10 για να κερδίσεις 3 στο τέλος. Βάλτε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης 10 απαιτήσεις, γιατί αύριο οι Τούρκοι θα αρχίσουν να προβάλουν διεκδικήσεις και στα Δωδεκάνησα. Τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε μουσείο την αποφάσισε ο Ατατούρκ, όχι η Δημοκρατία. Η Τουρκία πιέζει να ανοίξουμε τζαμί στο Βοτανικό. Ακυρώστε το. Μην το ανοίξετε όπως έχει προγραμματιστεί τον Σεπτέμβριο. Η Κεραμέως βιάστηκε να ανοίξει 2 τζαμιά αντί να περιμένετε πρώτα να διαπραγματευτείτε. Εδώ και καιρό σας λέω να κλείστε τα σύνορα στους Κήπους. Μπαινοβγαίνουν οι  Τούρκοι με τα εμπορεύματά τους. Κάντε τους λίγο δύσκολη τη ζωή. 2 δις δίνουμε κάθε χρόνο για να εισάγουμε προϊόντα από την Τουρκία. Βλέπετε ότι έχουμε έναν κακό γείτονα. Δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς ευγενείς απέναντι στην διεκδίκηση της Τουρκίας, γιατί αυτό κάνει. Διεκδικεί. Έχουμε σήμερα απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την Volks Wagen. Η απόφαση προβλέπει ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να κάνουν μήνυση στην εταιρεία για τα πειραγμένα λογισμικά. Αφού μπορεί η Ελλάδα να πάρει 100 εκατ. ευρώ. Γιατί κανείς δεν κάνει τίποτα; Η Τουρκία μόλις έμαθε ότι θα φύγει το εργοστάσιο από την Σμύρνη δόθηκε εντολή από τον Ερντογάν για διενέργεια ελέγχου στην Volks Wagen για αποζημιώσεις. Αυτό σημαίνει διεκδικώ!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακούω εδώ συμβούλους του υπουργού εξωτερικών που λένε ότι η Κύπρος είναι μακριά. Το Καστελόριζο είναι μακριά. Ακούω και Έλληνες πανεπιστημιακούς που λένε ότι είμαστε παιδιά οθωμανών. Δηλαδή είμαστε γενίτσαροι. Έχετε εδώ μέσα βουλευτή της ΝΔ που τα έλεγε αυτά στο πανεπιστήμιο που δίδασκε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτόν τον άνθρωπο τον έχετε στα όπα όπα. Επίσης να πω στον κ. Λιβανό ότι το 450 π.Χ. ο Κίμων ο Αθηναίος πήρε 200 τριήρεις και απελευθέρωσε την Κύπρο. Τότε που ήταν μακριά. Σήμερα, εν έτη 2020 έχετε συμβούλους τους Ροζάκηδες και του Ντόκους που λένε τα ίδια. Κάτι δεν πάει καλά. Κύριε πρωθυπουργέ εάν θέλετε να κάνετε δουλειά πρέπει να τους απομακρύνετε.

Και επειδή πλησιάζουν οι μέρες, να σας πω ότι η Ελλάδα του 2020 δεν είναι η Ελλάδα του Ιουλίου του 1974. Η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρή, έχει ισχυρή κυβέρνηση, έχει αντιπολίτευση που θέλει να βοηθήσει. Τότε δεν είχαμε κυβέρνηση. Μην κάνετε το ίδιο λάθος στα ελληνο-τουρκικά γιατί θα κλαίμε όλοι μαζί. Σήμερα συνεδρίασε το Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία και κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε.

Πριν κλείσω και επειδή τα προβλήματα στην οικονομία είναι μεγάλα, να σας πω τι έκανε η Βρετανία. Η Βρετανία λοιπόν έριξε στα τάρταρα τον ΦΠΑ για να βοηθήσει την οικονομία της. Υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν και προτάσεις αλλά δεν κάνετε τίποτα. Θα είχαμε πολλαπλά οφέλη αν το κάναμε. Η Βρετανία λοιπόν μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό από το 20% στο 5%. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεις τις τιμές των προϊόντων, των αγαθών, βοηθάς τον τουρισμό και επανεκκινείς την οικονομία και την παραγωγή.

Η Βενετία είχε οικονομία κατά βάση τουριστική. Με το ξέσπασμα της κρίσης η περιφερειακή κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στην ιδιωτική παιδεία κίνητρα για την δημιουργία σχολών για το περιβάλλον και τα εγκαταλελειμένα κτήρια τα δίνει για να στεγαστεί ο τομέας της έρευνας. Κάντε κάτι. Σταματήστε να ακολουθείτε μια διαχειριστική πολιτική στην οικονομία και την παραγωγή. Διαχειριστείτε την δημιουργικά.

Αν ήταν καλή η Αριστερά θα παρέμενε στην κυβέρνηση. Κυβερνήστε επιτέλους ελληνικά. Πάρτε αποφάσεις που θα βοηθήσουν τον Έλληνα παραγωγό και να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε τον λαό μαζί σας. Και προ πάντων μην συναινέσετε στην συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Γιατί το Αιγαίο είναι Ελλάδα και δεν το χαρίζουμε σε κανένα. Και κυρίως στον Τούρκο.