Ομιλία Κωνσταντίνου Μπούμπα Βουλευτή Σερρών

Καταρχάς να πω ότι οι φορείς, πραγματικά είπαν τα προβλήματα στην σωστή τους διάσταση, αλλά το θέμα είναι σύνθετο και υπάρχουν και άλλα πάρα πολλά στο χώρο της κτηνοτροφίας. Το αίτιο το γνωρίζουμε, το αιτιατό το γνωρίζουμε, αλλά πρέπει επιτέλους, να γίνει κάτι.

Και θέλω να ρωτήσω, κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από ένα καθαρόαιμο μητρώο κτηνοτρόφων που να συνδέεται άμεσα με το ζωικό κεφάλαιο. Διότι υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα.

Πολλοί παίρνουν επιδοτήσεις από τα διαχειριστικά επιδόματα που δίδονται και τα δικαιώματα, χωρίς όμως να έχουν ένα πραγματικό ζωικό κεφάλαιο.

Είμαστε σε θέση, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ρωτώ τους κτηνοτρόφους, να απαιτήσουμε να υπάρχει ένα καθαρόαιμο μητρώο πτηνοτρόφων. Αυτό μπορεί να αλλάξει άρδην το τοπίο. Βάλαμε τα σκουλαρίκια στα κοπάδια. Έχουμε δορυφορική παρακολούθηση στους αλιείς. Κάτι αντίστοιχο δεν πρέπει να γίνει και στο χώρο της κτηνοτροφίας για να αποδοθούν τα δικαιώματα στους πραγματικά κτηνοτρόφους, οι οποίοι νυχθημερόν πασχίζουν για το μεροκάματο με τα ζωντανά τους;

Το δεύτερο είναι ότι και εμείς, ως Ελληνική Λύση, λέμε «απλοποίηση γραφειοκρατικής διαδικασίας», για να υπερκεράσουμε κάθε εμπόδιο. Δεν μπορεί ο  κτηνοτρόφος να τρέχει, να συγκεντρώνει χαρτούρα,  σε ένα ψηφιακό κράτος που θέλουμε να ιδρύσουμε, σε μια νέα ψηφιακή εποχή.Άρα, λοιπόν, για να υπερκεράσει κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια, πρέπει να απλοποιήσουμε τη διαδικασία.

Θέλω να ρωτήσω,επίσης, τους κτηνοτρόφους, κοιτάζοντάς τους στα μάτια που είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό βέβαια που τους ζητάμε, αν συνεχίζεται το καρτέλ από συγκεκριμένες εταιρίες σε ότι αφορά στο γάλα. Αν αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα που δεν έχουν γίνει σημαντικές, ενδεδειγμένες κινήσεις, πχ  για παράνομες ελληνοποιήσεις και αθρόες εισαγωγές σκόνης γάλακτος, το οποίο μπαίνει και ως μείγμα των ζωοτροφών. Θα το επαναλάβω.

Σας μιλάω βιωματικά, διότι ήμουν μια 10ετία σε εργοστάσιο ζωοτροφών. Οι πρώτες ύλες που μπαίνουν στα μείγματα, στα σιτηρέσια, είναι ξενόφερτες. Γι’ αυτό και το κόστος έχει εκτιναχθεί. Δηλαδή, δεν είναι μόνο θέμα του ΦΠΑ.Ρεγγάλευρο από τη Δανία,  οστεάλευρα από τη Γαλλία και πάει λέγοντας.

Ακόμη, αν μπορούν να μας πουν οι κτηνοτρόφοι, για αυτά τα περιβόητα δάνεια, τα οποία υπόσχονταν, τα τελευταία χρόνια, ότι θα είναι άτοκα για σταβλικέςεγκαταστάσεις, αν  υφίστανται. Υπάρχει πρόγραμμα, όπως στους νέους αγρότες και στους νέους κτηνοτρόφους ηλικίας μέχρι 40 ετών, για να τους δώσουμε τα εχέγγυα;

Αυτό το οποίο εμείς πιστεύουμε, κύριε Πρόεδρε,  ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ -γι’ αυτό χαίρομαι που η κυρία Παπλιάκα ανέπτυξε το θέμα με το γαϊδουρινό το γάλα, το οποίο μπορεί να είναι εξαγώγιμο, να έχει πραγματικά μέλλον στην Ελλάδα και είναι το μοναδικό γάλα ανά τον πλανήτη με συστατικά που λέει η επιστήμη ότι έχει νουκλεοτίδιακαι πλησιάζει το μητρικό γάλα με θεραπευτικές ιδιότητες- είναι ότι κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στα βουβάλια. Κάτι ανάλογο, ίσως, θα πρέπει να γίνει και στο χώρο της κτηνοτροφίας με τις στρουθοκαμήλους. Δηλαδή, καινοτόμες προτάσεις και ενέργειες, για να έχουμε την εκτροφή ζώων που μπορεί να είναι αποδοτικά με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν εκεί τον κτηνοτροφικό κλάδο;  Γνωρίζουν οι νέοι κτηνοτρόφοι πού να αποταθούν;

Και το τελευταίο. Γρήγορες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους. Ναι, μεν, οι δύο πυλώνες είναι ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός,  αλλά –το είπα και στην ομιλία μου- είναι άλλο η αποζημίωση ενός κτηνοτρόφου, όπου το ζώο δεν μπορεί να περιμένει αφού γίνεται  κουφάρι. Όταν, σήμερα, δεν παίρνουν εκτός έδρας οι κτηνίατροι, δεν είναι οργανωμένες καλά οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, πώς να πάει να κάνει μία γνωμάτευση ο κτηνίατρος, αν έχουμε καταρροϊκό πυρετό ή αν έχουμε γαγγραινώδη μαστίτιδα και όλα αυτά, τα οποία αφανίζουν τα κοπάδια;  Και, φυσικά, πάνω σε αυτό πρέπει να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση από το ίδιο το Υπουργείο, για να προστατευτούν και κάποιες φυλές -κυρίως αιγοπροβάτων- οι οποίες κινδυνεύουν με αφανισμό. Είναι ζητήματα που, αν θέλουμε να οργανώσουμε την κτηνοτροφία,  πάνω απ’ όλα πρέπει να γίνει και ένα νομικό πλαίσιο κυρίως για μικρούς ευέλικτους παραγωγικούς και ουσιαστικούς συνεταιρισμούς κτηνοτρόφων.

Διότι,  κακά τα ψέματα, οι κτηνοτρόφοι είναι πιο ανοργάνωτοι από τους αγρότες, αυτή τη στιγμή, και χρήζουν καλύτερης οργάνωσης για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Προηγούμενο άρθροΔευτερολογία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη
Επόμενο άρθροΔήλωση Γιώργου Φραγγίδη, Υπεύθυνου ΚΤΕ Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής