Ομιλία Κων. Μπούμπα στην Επιτροπή Περιφερειών

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ  με θέμα συζήτησης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων της ελληνικής οικονομίας.» (11/11/2021)

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Καλωσορίζω όλους τους Ειδικούς και την Υπουργό, γιατί ακούστηκαν αρκετά σημαντικά πράγματα. Αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Δεν θα ήθελα να μιλήσω τόσο και να κομματικοποιήσω σήμερα τη συζήτηση, αλλά να μιλήσω σε ένα πολιτικό επίπεδο, γιατί νομίζω ότι χάνουμε την ουσία βάζοντας ο καθένας μέσα του την ιδεολογική του πλεύση και πινελιά. Χάνουμε την ουσία, διότι δεν έχουν γίνει σημαντικά λάθη στο διάβα του χρόνου, όπου σήμερα δεν μπορούμε πραγματικά να εμφυσήσουμε και να εναρμονιστούμε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και πρέπει να προσέξουμε για την αξιολόγηση του προσωπικού.

Κατ’ αρχάς, κύριε Πρόεδρε, είπατε αν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Σαφώς και πρέπει σε έναν μεγάλο κύκλο συνεδριάσεων, γιατί είναι ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, είναι αυτό που λέω ο λαός με μία απλή κουβέντα,«όλα με ανθρώπους γίνονται».Αν δεν αξιοποιήσουμε ορθά τους ανθρώπινους πόρους, το έμψυχο δυναμικό, τότε πλέον αυτή η ζωή δεν αξίζει γιατί ο βασικός πυλώνας, στόχος και σκοπός στην εύρεση εργασίας είναι πρώτον, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ατόμου, να το ολοκληρώσει ως προσωπικότητα, να κάνει αυτό που στο τέλος αγαπά και να έχει και τις ανάλογες αποδοχές.

Πρώτα είναι η παιδεία, μετά η εκπαίδευση και αυτό το «επίσταμαι» που έχει διδαχθεί θα πρέπει κάποια στιγμή να το αναπτύξει και να είναι ικανοποιημένος.Πού υστερεί η Ελλάδα; Η Ελλάδα στερεί, διότι δεν υπάρχει η λεγόμενη περιφερειακή αποκέντρωση, αυτό που επιχείρησαν άλλες χώρες σταδιακά να το κάνουν.

Σήμερα, το είχα πει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια της χώρας που έχουν το ΓΕΜΗ, που το κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα έχει τις ιδιαιτερότητές του, προκειμένου να ξέρουμε οι εκεί επιχειρήσεις τι ανάγκες έχουν;

Υπάρχει συνεργασία με τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  όπως θα έπρεπε για να δημιουργηθούν επιτέλους αυτά τα κέντρα απασχόλησης για να μπορέσουν να δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεται η νεολαία μας σε μια ηλικία ευαίσθητη του επαγγελματικού προσανατολισμού;

Αν, λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η διασύνδεση με τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια, τα οποία έχουν ένα συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αλλά είναι εργαλεία για το επιχειρείν, δεν μπορούμε να ελπίζουμε για μία συνθήκη που θα δημιουργηθεί και για ένα περιβάλλον εργασίας εναρμονισμένο στις νέες απαιτήσεις.

Το έλεγα και την άλλη φορά, περνάμε στην κυκλική οικονομία, έχουμε άλλα δεδομένα. Σωστά ακούστηκε ο πυλώνας του τουρισμού, στον πυλώνα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα τι κάνουμε; Αλλάζουν τα δεδομένα στην αγροτοδιατροφή. Θα τρέξει το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ μέχρι το 2027, δίνοντας μια βαρύτητα στην αγροτοδιατροφή, θα χρηματοδοτήσει το μεταποιητικό στάδιο στην αγροδιατροφή.Όπως έχω πει πολλάκις, και το πρόγραμμα HORIZONEUROREθα τρέξει για πολλές πρωτοβουλίες, όπως οι ταμιευτήρες νερού στα νησιά.

Έχουμε εξειδίκευση παιδιών μέσα από γεωργικές αγροτικές σχολές ή και σχολές γεωπονίας, προκειμένου να είναι έτοιμα αυτά τα παιδιά και να χρηματοδοτηθούν για κάποιες επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν, ως εμπορική δραστηριότητα;

Οι νέοι πολιτικοί μηχανικοί που θα βγουν, με τα κτίρια που θα χρειάζονται νέα δομικά υλικά στις νέες κλιματολογικές συνθήκες έχουν την εξειδίκευση,ως θα έπρεπε, αύριο – μεθαύριο ως πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες να είναι ανταγωνιστικοί;

Όλα αυτά θα πρέπει να δει η πολιτεία, για να δει το αύριο αυτού του τόπου κατά πόσο είμαστε έτοιμοι.

Έχω πει ότι σίγουρα πυρήνας είναι η Επιτροπή Μορφωτικών, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας και ρωτώ.Στα πανεπιστήμια,οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί το ομολογούν, πολλές φορές δεν δίδονται στη δημοσιότητα οι έρευνες που γίνονται γύρω από την αγορά εργασίας. Αν λοιπόν γίνονται έρευνες και χρηματοδοτούνται πανεπιστημιακά ιδρύματα και δεν δίδονται αυτές οι έρευνες στην αγορά εργασίας, τότε για ποιο λόγο γίνονται; Άρα και αυτό το κομμάτι πρέπει να δούμε.

Θυμάμαι τον κ.Κουρέτα και σε πολλές εκπομπές μου είχε έρθει για την πιστοποίηση τροφίμων. Έχουμε μείνει πίσω, γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάνει κάποιες έρευνες, αυτές τις έρευνες πρέπει να τις πάρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήριο, να γνωρίζουν το νέο περιβάλλον εργασίας, να γνωρίζουν το θέμα προσφοράς και ζήτησης για να κατευθύνουν τη νεολαία από πιο μικρή ηλικία για ποιον κλάδο πρέπει να ακολουθήσει.

Επειδή η κυρία Βούλτεψη έχει σχέση με την Ιταλία να αναφέρω το νόμο Bassasiniκαι αυτό που έγινε στην Ούμπρια και θα μου επιτραπεί ο ιταλικός τίτλος“AssatoriFormazioneaLavoroealaUstritione”,γιατί το έκαναν οι Ιταλοί; Το έκαναν γιατί θέλουν να πάνε στα Regioni, δηλαδή στα περιφερειακά τμήματα. Αυτό έκαναν στην Ούμπρια πειραματικά, για να μπορέσει να επέλθει περιφερειακή αποκέντρωση στο χώρο ευρέσεως εργασίας.

Άρα λοιπόν όταν μιλάμε για δεξιότητες σίγουρα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, σίγουρα θα πρέπει να ενσωματωθούν όλοι αυτοί που έρχονται νόμιμα, αυτούς θέλουμε, εμείς ως Ελληνική Λύση το λέμε, οι παράνομοι δεν έχουν καμία δουλειά εδώ, αλλά,εδώ ακόμη δεν υπάρχει καταγραφή για πόσοι άστεγοι Έλληνες υπάρχουν στην Ελλάδα. Το λέω αυτό, γιατί η παροιμία η σοφία λέει «Αν δεν παινεύσεις το σπίτι σου, έπεσε».

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ)

Όταν, λοιπόν, δεν έχουμε αυτά τα δεδομένα ακόμη για να ενσωματώσουμε τα ελληνόπουλα, δεν μπορούμε να είμαστε ρομαντικοί οραματιστές ανθρωπιστές.  Καλά όλα αυτά, αλλά εδώ πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, κύριοι, πώς αναπτύσσουμε και πώς ανιχνεύουμε ταλέντα στις δεξιότητες στις νέες προκλήσεις των καιρών πάνω στον αγροτο κτηνοτροφικό τομέα, πάνω στον τουριστικό τομέα σε συνεργασία με τις περιφέρειες.

Αποκέντρωση θέλει, γιατί το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν ανιχνεύουμε τα σωστά ταλέντα, δηλαδή, αυτό που λένε μέσα οι επιχειρηματίες «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» και πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει.

Αυτό λείπει από τα ελληνόπουλα, διότι δεν τα κατευθύνουμε σωστά, δεν τους δίνουμε ένα μπούσουλα για να μπορέσουν να τα αναπτύξουν όλα αυτά και τις ικανότητες τους αργά ανακαλύπτουμε και αν σε μια επιχείρηση ο ίδιος ο εργαζόμενος πονάει την επιχείρηση, μόνο τότε η επιχείρηση προοδεύει. Επιχειρήσεις που διαπρέπουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θεωρούνται κομμάτι των επιχειρήσεων.

Τώρα εγώ δεν έχω καμία διάθεση, κύριε Γιαννούλη, να υποστηρίξω τον Πρωθυπουργό, αλλά θα το κάνω διότι μιλάνε στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί, ποιοι;  Η Ολλανδή δημοσιογράφος που ο Γιούργκενκαι ο Ρούτε ήταν οι πιο μεγάλοι που μας έβαλαν κατά του μνημονίου και ισοπέδωσαν την Ελλάδα;

«Έξω από τα οπίσθιά τους όλα αυτά» λένε οι Ολλανδοί. Να σας θυμίσω ότι ήταν αυτοί που έβγαλαν μια αφίσα ότι όλοι στο Νότο είμαστε τεμπέληδες, εμείς, οι Ισπανοί, οι  Ιταλοί, χαραμοφάηδες, ότι είμαστε ρατσιστές και οι Ολλανδοί μια χαρά εκεί πάνω.

Δεν το έκαναν οι δημοσιογράφοι, αλλά ειδικά οι Ολλανδοί δεν θα μιλούν για τους Έλληνες, ειδικά αυτοί που δεν δέχονται ούτε τη Ρουμανία ούτε τη Βουλγαρία στη Σένγκεν και αυτοί που έβαλαν βέτο για τη Σερβία. Αυτά να τα λέμε και ένα πράγμα θα σας πω, ότι και λίγα της είπε ο Πρωθυπουργός, έπρεπε να της πει  παραπάνω. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Προηγούμενο άρθροΗ κινητή μονάδα μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΜέχρι το Σάββατο 20 Νοεμβρίου οι ομιλίες στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών