Τα τυροπιτάκια που με εντυπωσίασαν και γίνονται γρήγορα χωρίς φύλλο. Είναι εύκολα, απλά και ξεχειλίζουν νοστιμιά.
Τα δοκίμασα πρώτη φορά στην Εύβοια, στις Πετριές στο πρωινό του ξενοδοχείου Αργώ. Τα φτιάχνει κάθε πρωί και γίνονται ανάρπαστα… «φτιάχνω και ξαναφτιάχνω» μου είπε η Δήμητρα και ευχαρίστως την παρακολούθησα και τη μια φουρνιά την φτιάξαμε μαζί.
Νομίζω ότι πρέπει να την φτιάξετε σήμερα… χωρίς χρονοτριβή… τα πιτσιρίκια σας θα την λατρέψουν.
Η συνταγή δική σας.
Τυροπιτάκια ολοστρόγγυλα
Από την Δήμητρα Κανάρη, του ξενοδοχείου Αργώ, ΄Αγιοι Απόστολοι, Πετριών
Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% στραγγιστό
150 ml ελαιόλαδο εκλεκτό ντόπιο
150γρ. φέτα χονδροσπασμένη
100γρ. γραβιέρα τριμμένη
70 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
3 αυγά
400 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει μόνο του»
Μυριστικά των βουνών μας, άγρια ρίγανη, θυμάρι, γλυκάνισο, μαραθόσπορο
Πάπρικα γλυκιά
Για το φινίρισμα
Σουσάμι
Μαυροκούκι
Για τα χέρια
Ούζο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη.
Πασπαλίζουμε με τα αρωματικά και ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να αναδυθούν τα αρώματα.
Στην συνέχεια το αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και πλάθουμε με τα χέρια που βρέξαμε με ούζο τα τυροπιτάκια μας δίνοντας σχήμα οβάλ ή ολοστρόγγυλα.
Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια αφήνοντας απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ τους.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο για 25 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο χωρίς να τα σκεπάσουμε και μετά από 10 λεπτά σερβίρουμε.