Οι συνέπειες της ξηρασίας στο βόρειο τμήμα της ηπείρου για το 2018.- Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), η ξηρασία είναι η μεγαλύτερη εδώ και  140 χρόνια. Παντού, οι αποδόσεις και οι όγκοι λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και ζωοτροφών έχουν πέσει. Σπάνια εξαίρεση, το αμπέλι, το οποίο μάλλον ωφελήθηκε από τη θερμότητα. 

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Οι πατάτες πλέον θα είναι ακριβές..

Η παραγωγή γεώμηλων μειώθηκε τουλάχιστον κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι, σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες παραγωγής της Ευρώπης : Τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Τα χαμηλά επίπεδα σε όγκο ήταν στη Γερμανία.

Η Σουηδία παρήγαγε ακόμη λιγότερες πατάτες από ό, τι το 1867, έτος μεγάλης πείνας. Και η συγκομιδή σιτηρών έχει πέσει κατά 59% σε σύγκριση με το 2017, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία γεωργίας.

Στην Αυστρία, οι αποζημιώσεις υπολογίζονται σε περισσότερα από 210 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 130 ήταν μόνο για ζωοτροφές.

Στη Γαλλία, οι συνολικές απώλειες υπολογίζονται από 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ (βάση της FNSEA). Και, το 30% των περιοχών που έχουν σπαρθεί με σπόρους ελαιοκράμβης, δεν ευδοκίμησε.

Οι κτηνοτρόφοι αποκεφαλίζουν

Στη Βόρια Ευρώπη, λόγω έλλειψης χορτονομής και άχυρου, πραγματοποιήθηκε πρόωρη σφαγή αγελάδων.

Στην Άνω Αυστρία, την κυριότερη περιοχή εκτροφής βοοειδών της χώρας, οι ζωοτροφές ήταν 7% υψηλότερες από τις κανονικές και οι τιμές που καταβλήθηκαν στους κτηνοτρόφους, ήταν μειωμένες κατά 18% σε σύγκριση με την άνοιξη.

Έχουν απελευθερωθεί ενισχύσεις έκτακτης ανάγκης: 340 εκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία, 115 εκατομμύρια στη Σουηδία, 60 στην Αυστρία … Και η πληρωμή της ευρωπαϊκής βοήθειας έχει προχωρήσει στις περισσότερες από τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σφαγή αυξήθηκε κατά 30.000 ζώα και η χώρα έχει ένα εκατομμύριο πρόβατα, που λείπουν σε σύγκριση με το 2017, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU).

Στη Γαλλία, η «αποκεφαλοποίηση» των κοπαδιών γαλακτοπαραγωγής, ξεκίνησε, με αύξηση 7,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2017, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή του κρέατος.

Μερικά ζώα πωλούνται στα 2,80 ευρώ το κιλό, μέσα στο Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να είναι 4,50 ευρώ για να καλυφτεί το κόστος παραγωγής, και αυτό φέρνει σε κίνδυνο τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, και η απειλή μαζικής διακοπής λειτουργίας είναι πλέον ορατή.

Οι ελπίδες μιας νέας ΚΑΠ

Καμία εξαιρετική σφαγή δεν έγινε στη Γερμανία. Ούτε στις Μεσογειακές χώρες, όπου οι κτηνοτρόφοι, είχαν αποθέματα χόρτου.

Το μέλλον της ΚΑΠ όμως, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη θέση-2021, θα πρέπει να «βοηθήσει τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», προειδοποιεί Esther de Snoo, από την ολλανδική γεωργική οργάνωση LTO.

Πρέπει να γίνει μια πραγματική διαχείριση για τη πρόληψη κινδύνων.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος των πόρων που προορίζονται για άμεση βοήθεια στους αγρότες για το περιβάλλον, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ο Aymeric Berling, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Της γεωργίας της Επιτροπής, ενώπιον του Τύπου.

«Η λέξη-κλειδί είναι η καινοτομία και η πρόβλεψη», λέει ο Joël Limouzin, «είναι απαραίτητο η ΚΑΠ  να επιτρέπει στους αγρότες να έχουν μια πραγματική διαχείριση κινδύνου και πρόληψης, για παράδειγμα να επιτραπεί η  αποθήκευση νερού, και να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των λιβαδιών, χάρη σε όλο και πιο ακριβείς δορυφορικούς χάρτες.