Οι νεοαγανακτισμένοι στις επάλξεις – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Πριν από λίγες ημέρες αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου ακονίζουν πάλι τα μαχαίρια του λαϊκισμού για να μπορέσουν να βρουν τρόπους ν’ αντιπαρατεθούν σε μια κυβέρνηση που απολαμβάνει πρωτοφανούς λαϊκής εμπιστοσύνης για τους χειρισμούς της σε Έβρο και πανδημία.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ξεκίνησαν λοιπόν με την επιχείρηση αποδόμησης του Τσιόδρα. Αφού δεν μπόρεσαν να τον αντιμετωπίσουν στο επιστημονικό πεδίο, άρχισαν να ειρωνεύονται την προσωπική ζωή και την οικογένειά του! Ούτε λίγο ούτε πολύ τον…  κατηγόρησαν ότι είναι…. «πρότυπο της βαθιάς Δεξιάς», επειδή είναι «ορθόδοξος, πολύτεκνος κι ευσυγκίνητος ιεροψάλτης».

Εν συνεχεία, πήγαν στο απόλυτο πεδίο του λαϊκισμού. Άρχισαν να χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις που δεν παράγουν πολιτική αλλά διεγείρουν το θυμικό και τα κατώτατα ένστικτα. Με φράσεις όπως… «Επιτάξτε τα ιδιωτικά νοσοκομεία» ή … «Αίσχος, πριμοδοτούν κλινικάρχες» ή…. «Αρπαχτές καρχαριών για τις ιδιωτικές ΜΕΘ»!

Ανοησίες, αλλά όταν η κοινωνία είναι κλεισμένη στα σπίτια της και ταυτοχρόνως αρχίζει να καταπονείται ψυχολογικά και οικονομικά είναι ευεπίφορη στο παραμύθι, το λαϊκισμό και τα fake news.

Ξέρετε πόσο παραμύθι είναι αυτό που διέρρευσαν ότι τάχα διπλασιάστηκε η αξία που πληρώνει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα για τις ΜΕΘ;

Ακούστε:  Πρώτα απ’ όλα ΔΕΝ νοσηλεύεται ουδείς τώρα σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, αφού δεν υπάρχει ανάγκη. Κατά δεύτερο, ακόμη και σε καιρούς απόλυτης κανονικότητας μπορεί κάποιος να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου με κρατική πληρωμή από τον ΕΟΠΠΥ, αρκεί να μην υπάρχει  η δυνατότητα νοσηλείας των ασθενών, σε ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου. Ο ΕΟΠΠΥ πληρώνει για κάθε ΜΕΘ (επαναλαμβάνω σε κανονικές συνθήκες) ιδιωτικού νοσοκομείου, 800 ευρώ. ΔΕΝ πληρώνει όμως το κόστος νοσηλείας (εξειδικευμένο προσωπικό κλπ) που είναι άλλα τόσα περίπου και πρακτικά τα καλύπτει ο ασθενής ή η ιδιωτική του ασφάλεια.

Προσέξτε: Ολόκληρο το κόστος νοσηλείας σε ΜΕΘ είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα είναι περίπου το ίδιο. Κάτι περισσότερο από 1600 ευρώ ημερησίως.

Προσέξτε κι αυτό: Τι έκανε λοιπόν η κυβέρνηση; Τώρα που οι συνθήκες είναι άλλες, επιχειρώντας να έχει εναλλακτικά σχέδια ανακοίνωσε ότι στις ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων –αν κι όταν χρειαστούν- θα πληρώνει το δημόσιο, ο ΕΟΠΠΥ, όλο το ποσό που κοστίζει αυτή. Δηλαδή και το ποσό του εξειδικευμένου προσωπικού που σε μια ιδιωτική ΜΕΘ θα πλήρωνε ο ασθενής.

Πού είναι το παράλογο; Πού είναι το κακό;

Είναι και κάτι ακόμη που το ανέφερε εύγλωττα και απλά ο Κώστας Χαροκόπος, οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών:  Το Κράτος έχει θεσπίσει για τους πολίτες άλλων χωρών (εντός ή εκτός Ε.Ε.), οι οποίοι δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, το κόστος νοσηλείας να υπολογίζεται με το λεγόμενο μισθολογικό συντελεστή κόστους 2,09 επί της τιμής των νοσηλίων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν νοσηλευτεί ένας ξένος που δεν ζει μόνιμα στην Ελλάδα, τότε το ημερήσιο κόστος νοσηλείας του στην εντατική στο ΕΣΥ δεν θα είναι €800 την ημέρα, αλλά €1.672 (€800 επί το συντελεστή 2,09). Και είναι απολύτως εύλογο. Με βάση την διεθνή βιβλιογραφία και τις επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, το κόστος κλίνης ΜΕΘ κυμαίνεται πάνω από €1.600, ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύονται. Επομένως, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι ιδιωτικές κλινικές που θα παρέχουν κατά 100% τις δικές τους ΜΕΘ στο σύστημα, θα πρέπει να καλύπτονται για όλο το κόστος λειτουργίας τους. Που θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα έξοδα της νοσηλείας, αλλά και το κόστος των εξειδικευμένων εργαζομένων, ιατρών, νοσηλευτών. Δηλαδή όχι μόνον το ποσό των €800, αλλά των €1.600.

Έτσι λοιπόν είναι τα πράγματα αλλά αυτό δεν νοιάζει τον λαϊκισμό που ετοιμάζει τους …νεοαγανακτισμένους. Στοχεύουν αφενός στα κατώτερα ένστικτά κουρασμένων και ταλαιπωρημένων ανθρώπων κι αφετέρου στην ανθρώπινη ανησυχία για το εγγύς ή απώτερο αύριο για να δημιουργήσουν ανησυχία. Και να ισχυρίζονται ψεύδη για κατάρρευση και χάος!

Χθες βράδυ, κάποιος …πληροφορικάριος –ειδικός των υπολογιστών, φώναζε φιλοξενούμενος σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι ότι πρέπει να γίνει εξέταση σε όλο τον πληθυσμό!!! Ακόμη και δεύτερη ή τρίτη φορά! Με στόχο την εκ νέου αποδόμηση του Τσιόδρα και των ειδικών που…. λένε ψέματα ως κυβερνητικοί υπάλληλοι. Το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ξανθός, ομολόγησε ότι αν ήταν κυβέρνηση πάλι τον Τσιόδρα θα χρησιμοποιούσε, δεν  τους κάνει να σταματήσουν.

Ξέρετε κάτι; Υπάρχει η αίσθηση – το έχουμε πει επανειλημμένως- ότι όσο πιο καίρια αντανακλαστικά επιδεικνύει η κυβέρνηση κι όσο η χώρα δείχνει ν’ αποφεύγει τον απίστευτο όλεθρο της Ιταλίας και της Ισπανίας, τόσο περισσότερο θα χρειάζεται οξυγόνο στον πολιτικό αναπνευστήρα του ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν ξέρω πόσοι νεοέλληνες θα υποκύψουν πάλι στην γοητεία του λαϊκισμού, τις κραυγές και σ’ εκείνους που αδυνατούν να κάνουν μια μαθηματική πράξη επιπέδου δημοτικού, όπως έδειξε η πρόσφατη ανάρτηση του πρώην μεγαλοϋπουργού Νίκου Παππά, αλλά, θεωρώ ότι πάει πολύ, είναι ντροπή να κουνάνε το δάκτυλο οι πιο ανεπαρκείς πολιτικοί που γνώρισε ο τόπος…