Οι εύθραυστες Ελληνοαλβανικές σχέσεις – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Η δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στις Βουλιαράτες και τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών στον Γέρακα αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά το πόσο εύθραυστες είναι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

      Δυστυχώς οι σχέσεις των δύο λαών διαχρονικά υπήρξαν εξόχως προβληματικές έως και εχθρικές. Από την τουρκοκρατία ή οθωμανοκρατία έως και σήμερα, πολλοί ήταν οι λόγοι που δημιούργησαν και καλλιέργησαν αυτήν την αντιπαλότητα. Το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου, το Τσάμικο, ο αλυτρωτισμός της Αλβανίας, οι συνοριακές διενέξεις, ο διαχωρισμός/οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και η επιλογή διαφορετικών στρατοπέδων και συμμαχιών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μόνο μερικές από τις αιτίες αυτής της συνεχιζόμενης διένεξης.

    Η αθρόα είσοδος Αλβανών οικονομικών μεταναστών την δεκαετία του 1990 δεν διαφοροποίησε ιδιαίτερα την εικόνα που έχει ο ένας λαός για τον άλλο. Σήμερα το σύνολο των Αλβανών που μένουν μόνιμα στη χώρα μας ανέρχεται σε τουλάχιστον 500.000, οι μεικτοί γάμοι είναι περίπου 22.000, ενώ η Ελλάδα είναι μακράν ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Αλβανία. Θα περίμενε κανείς ότι με την πάροδο του χρόνου θα είχαν βελτιωθεί οι σχέσεις μας και ο αλβανικός πληθυσμός που διαβιεί στην χώρα μας θα αποτελούσε γέφυρα μεταξύ των δύο εθνών. Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος των Αλβανών έχει αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και έχει ενταχθεί πλήρως στον ελληνικό κορμό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι δεν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τους δεύτερης γενιάς Αλβανούς, από τους γηγενείς Έλληνες.

       Παρά όμως τις ισχυρές οικονομικές σχέσεις και τους ανθρώπινους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και κατά περιόδους οξύνονται επικίνδυνα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα Τουρκία, που προσπαθεί συνέχεια να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ Αθηνών και Τιράνων. Η συμπεριφορά όμως της κυβέρνησης του Έντι Ράμα εναντίον της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και η ανθελληνική προπαγάνδα των αλβανικών μέσων ενημέρωσης είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη. Έχουν δημιουργήσει ένα ψυχολογικό κλίμα βίας κατά των Ελλήνων μειονοτικών με απώτερο σκοπό τον εκφοβισμό τους, ώστε να τους αναγκάσουν βαθμιαία να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.  Οι πρόσφατες κατεδαφίσεις οικιών στην ελληνικότατη Χειμάρρα εντάσσονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο της τρομοκράτησης.

       Η δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, με την χρήση υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας, αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη των προθέσεων της αλβανικής κυβέρνησης. Το θλιβερό της όλης ιστορίας ήταν και η θέση – ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά, που δείχνει την πλήρη άγνοια της καταστάσεως, καθώς και φοβικότητα. Το ολιγότερο που οφείλει να ζητήσει η Αθήνα είναι η πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών της δολοφονίας με τη συμμετοχή και Ελλήνων τεχνοκρατών και εγκληματολόγων ή ακόμα και τη σύσταση ειδικής επιτροπής διμερούς ή διεθνούς που θα εξετάσει το συμβάν, ώστε να μην υφίσταται καμία αμφιβολία για την απονομή της δικαιοσύνης. Διαφορετικά θα πλανάτε ακόμα ένα πρόβλημα και ένα μελανό σημείο στις ήδη τεταμένες ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Προηγούμενο άρθροΝέα σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ζακύνθου
Επόμενο άρθροΈνα νέο πλαίσιο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.- Της Ειρήνης Αιμονιώτη.
O αντιστράτηγος Λάζαρος Σκυλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου 1961. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ευελπίδων (1979-1983) ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του όπλου του, μεταξύ των οποίων διετέλεσε διοικητής υπομονάδων και μονάδων πυροβολικού μάχης και αντιαεροπορικού πυροβολικού, αξιωματικός τακτικού ελέγχου, επιχειρήσεων και πληροφοριών. Επίσης τοποθετήθηκε σε θέσεις επιτελείων σχηματισμών, διευθυντής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Υπηρέτησε στο ΓΕΕΦ (Κύπρο), στο Αφγανιστάν, ως αξιωματικός μελλοντικών επιχειρήσεων, και Ακόλουθος Άμυνας στην Κίνα. Αποστρατεύτηκε το 2016, ως διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης. Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του, την ΑΔΙΣΠΟ και την ΣΕΘΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του τμήματος Ιστορίας Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στις Στρατηγικές Σπουδές του τμήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, Pari 2.