Οφέλη και πλεονεκτήματα των ασκήσεων με το βάρος του σώματος

Γράφει ο Βαγγέλης Κωνσταντόπουλος, Γυμναστής

Ως προπόνηση με το βάρος σώματος θεωρείται κάθε άσκηση που περιλαμβάνει τη χρήση του σώματος ως μέσου αντίστασης για την εκτέλεση έργου ενάντια στη βαρύτητα. Παρόμοια με άλλους τύπους παραδοσιακών τεχνικών προπόνησης με αντίσταση, όπως προπόνηση με αλτήρες ή ιατρικές μπάλες ιατρικής, η προπόνηση με το βάρος του σώματος είναι λειτουργική επειδή επιτρέπει στο άτομο να εργαστεί σε ένα τρισδιάστατο ή πολυεπίπεδο περιβάλλον για να ξεπεράσει τη δύναμη της βαρύτητας.

Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες μορφές της προπόνησης με το βάρος του σώματος είναι η καλλισθενική γυμναστική στην οποία περιλαμβάνονται ασκήσεις όπως έλξεις, push ups, burpees, η προπόνηση αλμάτων που στοχεύει κυρίως στο να βελτιώσει την εκρηκτικότητα, η yoga η οποία είναι μια μορφή προπόνησης με το βάρος σώματος που δίνει έμφαση στη σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος.

Αλλά και άλλες μορφές άσκησης μπορούν να εκτελεστούν αποκλειστικά με το βάρος του σώματος όπως πχ το pilates μια μορφή άσκησης για την οποία δεν απαιτείται απαραίτητα εξοπλισμός. Πάμε όμως τώρα να δούμε ποια είναι τα πιο βασικά πλεονεκτήματα και οφέλη των ασκήσεων με το βάρος του σώματος.

Είναι αρκετά οικονομική

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία σχετικά με την προπόνηση με βάρος σώματος είναι ότι είναι εξαιρετικά αποδοτική και φθηνή. Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε ένα σωρό εξοπλισμό για να κάνουμε μια εξαιρετική προπόνηση με το βάρος του σώματος. Στην πραγματικότητα, ένας από τους λόγους που η προπόνηση με βάρος σώματος έχει γίνει τόσο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο δεν είναι μόνο λόγω των αποτελεσμάτων της, αλλά επειδή στους ανθρώπους αρέσει το γεγονός ότι μπορούν να αποκτήσουν φόρμα χωρίς να χρειάζεται να αδειάσουν το πορτοφόλι τους.

Τα push ups, οι έλξεις και τα καθίσματα είναι ασκήσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό. Σίγουρα, ένα στρώμα γυμναστικής μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο άνετα για εμάς ενώ θα χρειαστεί να αγοράσουμε και 1 μονόζυγο (αν δε μένουμε κοντά σε κάποιο πάρκο όπου υπάρχουν μονόζυγα και άλλα όργανα γυμναστικής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα) αλλά μακροπρόθεσμα αυτά τα πράγματα καταλήγουν να είναι πολύ πιο προσιτά από την αγορά ενός ολόκληρου γυμναστηριακού εξοπλισμού (π.χ. αλτηρές, μπάρες, πάγκους κλπ).

Αυτή την περίοδο ειδικά η προπόνηση με το βάρος του σώματος αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική για τα άτομα που δεν μπορούνε να πάνε στο γυμναστήριο.

Είναι λειτουργική προπόνηση

Αν και οι παραδοσιακές μέθοδοι προπόνησης, όπως τα ελεύθερα βάρη και τα μηχανήματα, μπορούν σίγουρα να κάνουν ένα άτομο πιο δυνατό, δημοφιλείς ασκήσεις, όπως π.χ. οι κάμψεις δικεφάλων, είναι ασκήσεις ανοιχτής αλυσίδας που χρησιμοποιούν μόνο 1 άρθρωση καθώς η αντίσταση απομακρύνεται από ή προς το σώμα.

Όσον αφορά τα μηχανήματα, λόγω της ποικιλομορφίας σε μέγεθος και δύναμη μεταξύ των ασκούμενων, είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ένα μηχάνημα που να είναι κατάλληλο για τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του κάθε ασκούμενου. Η προπόνηση με το βάρος του σώματος, από την άλλη πλευρά, είναι μοναδική για τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του καθενός ασκούμενου χωριστά.

Επιπλέον, καθώς οι περισσότερες ασκήσεις με βάρος σώματος είναι ασκήσεις κλειστής αλυσίδας, οι οποίες χρησιμοποιούν πολλαπλές αρθρώσεις καθώς η αντίσταση απομακρύνεται από ή προς ένα σταθερό μέρος του σώματος. Οι δραστηριότητες κλειστής αλυσίδας είναι συχνά πιο λειτουργικές κινήσεις. Όταν εκτελούμε ασκήσεις κλειστής αλυσίδας, ενδυναμώνουμε αρκετές μυικές ομάδες ταυτόχρονα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία Κ. Βελόπουλου στη βουλή για το σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Επόμενο άρθρο” ΕΟΡΤΙΑ 2021 ” Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών – Αθηνών