Ο ΥΕΘΑ για τη σύσφιξη διακρατικών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας

«Η Ελληνική Κυβέρνηση, συνακόλουθα δε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν την Ινδία ως μια φίλη και σύμμαχο χώρα, προσβλέπουν σε ενίσχυση των ήδη στενών δεσμών και εργάζονται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής τους».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης  Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Αναγκαιότητα σύσφιξης των διακρατικών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος και Ινδίας».

«Εξετάζεται», πρόσθεσε ο υπουργός, «θετικά από την πλευρά της Ινδίας η προοπτική τοποθέτησης ακολούθου Άμυνας στην Αθήνα εντός του επομένου έτους». Επισήμανε ότι «υφίσταται και είναι ενεργό το Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΟU) Αμυντικοτεχνικής Συνεργασίας, το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας».

«Η διμερής στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας υλοποιείται μέσω προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας, τα οποία συνάπτονται μεταξύ των δύο χωρών και επικαιροποιούνται αλλά και ανανεώνονται σε ετήσια βάση» συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στους τομείς συνεργασίας που περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, υπογράμμισε ότι αφορούν σε συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή και σχολών, πραγματοποίηση συναντήσεων εργασίας καθώς και αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών.

«Από το 2020 και μετά», συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «καταβάλλεται εντατική προσπάθεια έτι περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας». Όπως είπε, το προτεινόμενο από την ελληνική πλευρά πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για 2022 «περιλαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό δράσεων που ανέρχονται σε 21, γεγονός που καταδεικνύει τη βούληση της χώρας μας για εμβάθυνση και εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας μας με την Ινδία».

«Παράλληλα», ανέφερε ότι, «ενθαρρύνονται και ενισχύονται οι προοπτικές συνεργασίας και το ενδιαφέρον εταιριών της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με την Ινδία ή διάφορες Ινδικές εταιρείες». Ειδικότερα, τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ, σύμφωνα με τον υπουργό, «έχουν θέσει ως στρατηγικό στόχο την αγορά της Ινδίας, έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Άμυνας της εν λόγω χώρας ως Original Equipment Manufacturer (ΟΕΜ), έχουν υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με την Ινδική εταιρεία PUNJ LLOYD LIMITED και έχουν σε εξέλιξη συγκεκριμένα προγράμματα». Ενδεικτικά, αυτά τα προγράμματα αφορούν:

1. 12,7mm SRCG (Stabilized Remote Controlled Gun). Προμήθεια ναυτικών πύργων με πολυβόλα Browning και πυρομαχικών 0,50 (12,7Χ99mm).

2. Ναυτικός πύργος 30mm. Προμήθεια ναυτικών πύργων με πυροβόλα 30mm και των αντίστοιχων πυρομαχικών 30mm.

«Πέραν των ΕΑΣ ΑΒΕΕ, όμως, αρκετές ακόμη εταιρείες της ΕΑΒΙ εκτελούν προγράμματα Ινδικού ενδιαφέροντος ή βρίσκονται σε συνεργασία με εταιρείες της εν λόγω χώρας για την υλοποίηση αντίστοιχου έργου» τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Επιπρόσθετα, υφίσταται αμοιβαία συμμετοχή και εκπροσώπηση Ελλάδας και Ινδίας σε Ημερίδες Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και σε Διεθνείς Εκθέσεις Αμυντικής Βιομηχανίας, ενώ κατά την παρούσα φάση έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και μελετάται η υλοποίηση μιας διαδικτυακής συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων της Αμυντικής Βιομηχανίας των δύο χωρών» κατέληξε στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροM. Θεοδωρίδου: Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων
Επόμενο άρθροΓαλλία – Λευκορωσία: Ρήξη στις σχέσεις Γαλλίας -Λευκορωσίας μετά την απέλαση του Γάλλου πρέσβη στο Μινσκ