Γαλλία – Λευκορωσία: Ρήξη στις σχέσεις Γαλλίας -Λευκορωσίας μετά την απέλαση του Γάλλου πρέσβη στο Μινσκ

Η Λευκορωσία, μετά την απόφασή της να απελάσει τον Γάλλο πρέσβη, ανακάλεσε τον σήμερα πρεσβευτή της στο Παρίσι, προκαλώντας μια κατάσταση ρήξης με την Γαλλία.     

Το Μινσκ κατηγόρησε τον Γάλλο πρεσβευτή, Νικολά ντε Μπουγιάν ντε Λακόστ, ότι δεν θέλησε να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά την άφιξή του τον Δεκέμβριο του 2020, μια τελετή που επισημοποιεί την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το Παρίσι θεωρεί αβάσιμη την απέλαση του Γάλλου πρέσβη από το Μινσκ και προειδοποίησε την Λευκορωσία ότι θα λάβει αντίστοιχα μέτρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνεται ότι ο Γάλλος πρέσβης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Μισνκ στις 17 Οκτωβρίου, και επισημαίνεται ότι «η εν λόγω αποχώρηση προκλήθηκε από την μονομερή απόφαση της λευκορωσικής κυβέρνησης να ανακαλέσει την συγκατάθεσή της, η οποία του δόθηκε στις 31 Αυγούστου του 2020, και πως οι ενέργειες αυτές σχετίζονται με το γεγονός ότι ο πρέσβης δεν επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον κύριο Λουκασένκο».

Επίσης αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την ευρωπαϊκή θέση, που συνίσταται στο να μην αναγνωρισθεί η νομιμότητα των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου του 2020, ο πρέσβης της Γαλλίας δεν επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον κύριο Λουκασένκο. Αντίγραφά τους, σύμφωνα με τους διπλωματικούς κανόνες, επιδόθηκαν μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης Νικολά ντε Μπουγιάν ντε Λακόστ αποχαιρέτησε τη χώρα υποδοχής σε ένα βίντεο στα λευκορωσικά που μεταδόθηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας τη Δευτέρα, στο οποίο υπενθύμισε ότι «η Γαλλία δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Αυγούστου 2020».

Παράλληλα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Νικολά ντε Μπουγιάν ντε Λακόστ θα αναλάβει από εδώ και στο εξής τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου για την Λευκορωσία και πως «η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας και θα αναζητήσει λύση στην κρίση στη χώρα».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Ανατόλι Γκλαζ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ο Λευκορώσος πρέσβης στη Γαλλία, Ιγκόρ Φισένκο, ανακλήθηκε στο Μινσκ για διαβουλεύσεις» και είπε επίσης ότι επιθυμεί να «αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία των δύο διπλωματικών αποστολών».

Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Λευκορωσίας βρίσκονται στο ναδίρ από τότε που ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο αναδείχθηκε πέρυσι νικητής των προεδρικών εκλογών, διασφαλίζοντας με άνεση την επανεκλογή του για έκτη συνεχή θητεία, την οποία εξασφάλισε όπως δηλώνει η αντιπολίτευση, προσφεύγοντας στην νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, στην καταστολή της αντιπολίτευσης και εν συνεχεία σε συλλήψεις όλων των ηγετικών της στελεχών ή εξαναγκάζοντάς τα να επιλέξουν την εξορία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟ ΥΕΘΑ για τη σύσφιξη διακρατικών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας
Επόμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 19-10-2021