Ο Στέλιος Πέτσας στη «Βραδυνή της Κυριακής»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής»  και την δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

 -Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο;

 Για τόσο σημαντικά ζητήματα όπως ο καθορισμός ΑΟΖ, δεν κάνουμε σχόλια, βάζουμε υπογραφές όταν είμαστε έτοιμοι. Και βάλαμε, όπως κάναμε με την Ιταλία και τώρα με την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση το μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης είναι παράνομο, άκυρο και νομικά ανυπόστατο.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ενεργοποιήσαμε τις διεθνείς μας συμμαχίες και αναδείξαμε τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταγγελθεί από την Ε.Ε., τις μεγάλες, αλλά και τις γειτονικές χώρες και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

 -Είμαστε κοντά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016,  μεταξύ  Ελλάδας και Τουρκίας; Αν η γειτονική χώρα συνεχίσει την αποκλιμάκωση είναι πιθανόν να ξεκινήσουν και στα τέλη Αυγούστου;

Έχουμε δηλώσει, κατ’ επανάληψη, ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μόνιμη βάση, κι ακόμη περισσότερο σε περιόδους έντασης, έτσι ώστε να υπάρχει μια βαλβίδα εκτόνωσης. Έχουμε πει ότι θέλουμε το διάλογο, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πραγματοποιούνται, ήδη, συζητήσεις για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε, ανά πάσα στιγμή.

 -Ποια είναι η ατζέντα ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου που ζητά και θέλει η Ελλάδα και με ποιο τρόπο θα αντικρούσει την προσπάθεια της Τουρκίας να αποδυναμώσει τις ελληνικές θέσεις;

Σχέσεις καλής γειτονίας δεν οικοδομούνται όταν κάποιος προσπαθεί να αποδυναμώσει τις θέσεις του άλλου. Ένα ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι αντικείμενο προς συζήτηση και επίλυση: η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

-Αν αρχίσει ένας ελληνοτουρκικός διάλογος η Κύπρος θα μπει στην «εξίσωση» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Εφόσον επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας δεν μπορεί να αφορούν παρά μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Αναφορικά με το Κυπριακό, η Ελλάδα θα συνεχίσει αταλάντευτα να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ανεξάρτητο Κράτος, μέλος της Ε.Ε. και του Ο.Η.Ε.. Η πρόοδος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό και, αντιστρόφως, η πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να βελτιώνει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λογικές παζαριού, όμως, που θέλουν τα πάντα στο ίδιο καλάθι, δεν γίνονται δεκτές.

– Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θεωρείτε ότι είναι ενδεδειγμένη λύση;

Η πρώτη πρόταση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μέσω προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, έγινε από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το Μάιο του  1975, προς τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Ενώ μάλιστα έγινε δεκτή, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν επί αυτού, η Άγκυρα προχωρούσε σε προκλήσεις και έθετε διαρκώς διαδικαστικά εμπόδια. Μετά από αυτό, η Ελλάδα -επικαλούμενη και το κοινό ανακοινωθέν των Βρυξελλών- προσέφυγε μονομερώς τότε στη Χάγη.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είναι πάντα πρόθυμος να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που θεωρούμε ότι έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε, και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Όμως, δεν είμαστε ακόμα εκεί.

-Υπάρχουν δυσοίωνες προβλέψεις για ύφεση στην ελληνική οικονομία για το 2020, της τάξεως του 8% με 10%. Μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο η ελληνική οικονομία;

 Η Ελληνική οικονομία αντέχει, γιατί έχουμε κερδίσει αξιοπιστία κάνοντας το σωστό. Πέραν των μέτρων ύψους 24 δισ. ευρώ που ήδη εφαρμόζουμε, φροντίσαμε να διατηρήσουμε «πολεμοφόδια» στο Ταμείο του Κράτους, για να στηρίξουμε τις δουλειές και το εισόδημα των Ελλήνων στην εξαιρετικά δύσκολη φετινή συγκυρία. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση.

-Παρ΄ όλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Οι πολίτες ανησυχούν για την ελληνική οικονομία και για μεγάλα κύματα ανεργίας από το Σεπτέμβριο. Τι τους απαντάτε; Θα υπάρξουν νέες µειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών;

Απογοητευτικά φαίνονται τα αποτελέσματα σε όποιον τα συγκρίνει με τα περσινά. Δεν υπάρχει όμως σύγκριση. Φέτος είναι αλλιώς. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Καταφέραμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο, κάτι που δεν ήταν δεδομένο μερικούς μήνες πριν. Και ότι κερδίσουμε από την πολύ μικρότερη παγκόσμια τουριστική πίτα είναι παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού στη θέση του. Η μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί κεντρικό στρατηγικό άξονα του Ελληνικού Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 -Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας αυξητικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ η επαναφορά του κ. Τσιόδρα στην ενημέρωση, μαζί με τον κ. Χαρδαλιά, σήμανε καμπανάκι κινδύνου. Εκτός των νέων περιοριστικών μέτρων που πήρατε, εξετάζετε και άλλα αν συνεχιστεί ο αυξητικός αριθμός; Τι θεωρείτε ως ορόσημο για να τα πάρετε;

 Παρακολουθούμε διαρκώς την επιδημιολογική κατάσταση, ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά. Αυτό το στόχο είχε και η έκτακτη παρέμβαση του κ. Τσιόδρα. Τα  κρούσματα, άλλωστε, αυξάνονται όχι τόσο εξαιτίας των εισαγομένων από το εξωτερικό, όσο, κυρίως, λόγω της χαλάρωσης στο εσωτερικό.

Ο εχθρός λέγεται εφησυχασμός. Έχουμε εντοπίσει τρεις εστίες ανησυχίας. Πρώτον, τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Δεύτερον, τις συναθροίσεις στα μπαρ, στους γάμους, τις βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Και τρίτον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε αυτές τις εστίες δίνουμε τώρα το βάρος. Όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούμε. Κρίσιμο είναι να παρακολουθούμε αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνομένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

-Η αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάζεται σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μπορεί να γίνει τοπικό lockdown σε αυτές τις πόλεις ή επειδή συνδέονται με την ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας δεν είναι εφικτό αυτό;

Η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα και ένα Κράτος που επιτελεί το ρόλο του. Και, όπως έχουμε πει, η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Ας διαλύσουμε, λοιπόν, την πλάνη πως ο κορονοϊός δεν μας αφορά. Ας τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και τις αποστάσεις και ας φοράμε τις μάσκες, όπου συνιστούν οι ειδικοί.

– Πότε θα ξεκινήσει η εισροή πόρων στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους του Ταμείου για να καλύψει δαπάνες και εντός του 2020, καθώς αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η αναδρομική επιλεξιμότητα από την 1η Φεβρουαρίου.  Η διάρκεια του Ταμείου εκτείνεται σε τρία χρόνια για τις δεσμεύσεις των ποσών και σε ακόμα τρία για τις εκταμιεύσεις. Θα αξιοποιήσουμε την οικονομική δύναμη πυρός -τα περίπου 72 δισ. που παρέχουν το Ταμείο Ανάκαμψης και το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου- με το συνεκτικό Εθνικό Σχέδιο που θα καταθέσουμε τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κομβικό ρόλο στο Ελληνικό Σχέδιο έχει η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, μέσω της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που έβαζαν φρένο στην πραγματική οικονομία και τροφοδοτούσαν την παραοικονομία. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι η μείωση των φόρων και εισφορών που επιβαρύνουν τον κόσμο της εργασίας, αποτελεί κεντρικό στρατηγικό άξονα του σχεδίου αυτού, όπως αποτυπώνεται και στην ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και μπήκε σε διαβούλευση.

Προηγούμενο άρθροΟι βόμβες στην ΑΕ Σχοινά συνεχίζονται. Απέκτησε Πέτκο από το Πλατύ
Επόμενο άρθροΑΚΚΕΛ: Διεύρυνση της «Δημοκρατικής Ενωτικής Πρωτοβουλίας» με τη «Νέα Πολιτική»