Το παιχνίδι που γίνεται με τα κρυπτονομίσματα, συνεπήρε την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει περί τίνος ακριβώςς πρόκειται. Οταν όμως το φοβερό παιδί της Αμερινάνικης και παγκόσμιας επιχειρηματικότητας κάνει ένα tweet και ανεβάζει ή κατεβάζει αξίες δισεκατομμυρίων, τότε το πράγμα αλλάζει.
Μιλάμε για τον Ιλον Μασκ το αφεντικό της Tesla, ο οποίος στομφωδώς ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του δεν θα δέχεται πλέον συναλλαγές με bitcoin για …περιβαλλοντικούς λόγους. Το τουιτάρισμα του «Μίστερ Τέσλα» ότι για περιβαλλοντικούς λόγους δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε bitcoin, έριξε αστραπιαία την αξία του κρυπτονομίσματος κατά 13%.
Είναι κερδοσκοπία, ευαισθησία, υποκρισία, ή όλα αυτά μαζί;
Πριν ένα μήνα περίπου ο ίδιος είχε τουιτάρει υπέρ ενός άλλου κρυπτονομίσματος του dodgecoin, με αποτέλεσμα αυτό να κάνει μια τρελλή ανοδική κούρσα.
Είναι ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι, αυτό είναι σίγουρο.
Πόσο όμως θα αντέξει αυτή η μηχανή;
Η οικονομία έχει αρχίσει πάλι να αποκτά χαρακτηριστικά καζινοκαπιταλισμού και φαίνεται πως το πάθημα του 2008 αρχίζει να ξεχνιέται. Ηδη στις αμερικανικές αγορές έχει αρχίσει μια διόρθωση η οποία αποδίδεται είτε στην άνοδο των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων, είτε στον ερχόμενο πληθωρισμό, είτε στο ότι οι τιμές των μετοχών ήταν διογκωμένες, είτε στα φαινόμενα κερδοσκοπίας και τζόγου σαν αυτά που υποκρύπτονται πίσω από τις ρήσεις του Ιλον Μασκ.
Οταν η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να συνέλθει από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, με θρυμματισμένους ολόκληρους κλάδους, όταν τα νοικοκυριά εναπόθεσαν τα …ρέστα τους σε τίτλους για μια μικρή απόδοση σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, το τελευταίο που έλειπε, ήταν ένα κραχ, που θα μηδένιζε αξίες και περιουσίες. Ενα κραχ που θα έφερε τη σφραγίδα της πλεονεξίας και της απουσίας ορθολογισμού.