Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απαντά με επιστολή του στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για τη Σύναξη Προκαθημένων στο Αμμάν

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προκειμένου να προσκληθεί να συμμετάσχει στη σύναξη των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, στην ιορδανική πρωτεύουσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απαντά με επιστολή του στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «αδυνατούμε να κατανοήσωμε ότι η Υμετέρα Μακαριότης παραθεωρεί ή και αγνοεί το μέγεθος των αρνητικών απορροιών της εν λόγω πρωτοβουλίας».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία της «οικογενειακής συναντήσεως» έχει μοναδικό στόχο «την ανατροπή όλων των καλώς εχόντων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την αλλοτρίωση των εκκλησιολογικών θεμελίων της».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθαρίζει προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων πως οι πραγματικοί σκοποί της πρωτοβουλίας του είναι προφανείς. «Το επιδιωκόμενο, αν θέλουμε να είμαστε αληθινοί με τους εαυτούς μας και συνεπείς προς τον Θεό, είναι η εξυπηρέτηση της πεισματικής άρνησης μιας τοπικής Εκκλησίας να ακολουθήσει τα εδώ και αιώνες αποδεκτά στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχοντας στο πλευρό της την πολιτεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», γράφει προς τον Πατριάρχη Θεόφιλο, στον οποίο σε άλλο σημείο επισημαίνει πως «οι αριθμητικές υπεροχές δεν ήταν ποτέ η πεμπτουσία του ορθόδοξου ήθους…».

Προσθέτει, επίσης, ότι εάν ο «αληθής προβληματισμός» του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ήταν γενικώς «περί των προκλήσεων, τας οποίας αντιμετωπίζει η Ορθόδοξος ημών κοινωνία εις τους κρισίμους καιρούς», τότε θα έπρεπε να απευθυνθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Παναγιώτατος αναφέρει επίσης: «Βεβαίως και απασχολεί ημάς πλέον παντός ετέρου το ζήτημα της πανορθοδόξου ενότητος, αλλ’ η Εκκλησία δεν είναι αδόμητον και αθεσμοθέτητον σύνολον. Ενότης άνευ υγιούς βιώσεως του Μυστηρίου της Εκκλησίας καταλήγει εις βαθείαν διαίρεσιν εν τοις πράγμασι».

 Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, στο Αμμάν της Ιορδανίας, κεκλεισμένων των θυρών, πραγματοποιείται η «Αδελφική Συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών», που έχει συγκαλέσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Μόσχας, Σερβίας και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας, με τον μητροπολίτη εκπρόσωπο του Πατριάρχη Ρουμανίας και τον επίσης μητροπολίτη εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου της Πολωνίας, ξεκίνησαν την «αδελφική σύναξη» η οποία έχει προκαλέσει ενδιαφέρον στο σύνολο του ορθοδόξου κόσμου.

Η σύναξη, κατόπιν πρωτοβουλίας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, ξεκίνησε ως σύναξη Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών κάτι το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η σύναξη αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΆνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 24- 48 δόσεων για χρέη στην εφορία
Επόμενο άρθροΙεράπετρα: Μαθητές αποβλήθηκαν για κατανάλωση αλκοόλ μέσα σε σχολείο -Ποια η τιμωρία τους από τον Σύλλογο διδασκόντων