Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας επιφέρει μεταβολές στις άδειες των κρατουμένων

Ο  νέος Σωφρονιστικός  Κώδικας, που είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή, επιφέρει, μεταξύ των άλλων,  μεταβολές στον θεσμό των αδειών των κρατουμένων.

    Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αν ο εισαγγελέας φυλακής είναι αρνητικός για τη χορήγηση της  άδειας κρατούμενου, τότε η άδεια δεν εγκρίνεται. Δηλαδή ο νόμος προβλέπει, ότι η μειοψηφία του εισαγγελικού λειτουργού αναστέλλει, σε κάθε περίπτωση, τη χορήγηση της άδειας κρατουμένου.

    Αναλυτικότερα,   στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα ,  περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα του εισαγγελέα, διά της μειοψηφίας του, να οδηγεί πάντα σε αναστολή στη χορήγηση της άδειας, εξαλείφεται.

   Έτσι,  πλέον  αν ο εισαγγελέας της φυλακής  μειοψηφήσει στο συμβούλιο των φυλακών για τη χορήγηση της άδειας ενός  κρατουμένου, τότε, η άδεια αναστέλλεται, μόνον αν ο εισαγγελέας ασκήσει προσφυγή και φέρει την υπόθεση προς κρίση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Δηλαδή, με  μόνη τη μειοψηφία του δεν αναστέλλεται η άδεια, όπως γίνεται σήμερα.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚύπρος: Έρευνα κατά αξιωματικού για ξυλοδαρμό εθνοφρουρού
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες προειδοποιούν για την καταστροφή του πλανήτη