Ο Κυριάκος κι ο πρόεδρος γενικώς και ειδικώς… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι οσονούπω ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το πρόσωπο που θα στηρίξει το κόμμα του –άρα θα εκλεγεί- νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, αφού η θητεία του νυν λήγει στις 13 Μαρτίου.  Άλλωστε κι ο ίδιος έχει τονίσει ότι η απόφασή του θα οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εορτών και δη στο βουνό!

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχε η πεποίθηση ότι πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι γυναίκα κι όχι απαραιτήτως από τον χώρο της πολιτικής. Αυτό φαίνεται ότι έχει αλλάξει εξ αιτίας της  έντασης με την Τουρκία λόγω των προκλήσεων και πιθανών κινήσεων του Ερντογάν.

Χρόνος ανακοινώσεων

Ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι ο χρόνος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Φρονώ ότι έχει να κάνει με το ποιος θα είναι. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. Αν την αποδεχθεί ο Μητσοτάκης, η ανακοίνωση θα γίνει τον Φεβρουάριο αφού δεν θα χρειάζεται χρονοβόρα διαδικασία εκλογής στη Βουλή δεδομένου ότι θα εκλεγεί με την πρώτη ψηφοφορία. Συνεπώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, οποιαδήποτε καθυστέρηση ανακοινώσεων από πλευράς Μητσοτάκη, θα δείχνει Προκόπη Παυλόπουλο.  Αν δεν είναι ο Παυλόπουλος, τότε η διαδικασία εκλογής θα πρέπει να ξεκινήσει το τρίτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου αφού στις δύο πρώτες ψηφοφορίες χρειάζονται 200 ψήφοι, στην τρίτη 180 και στην τέταρτη σχετική πλειοψηφία. Όλες οι ψηφοφορίες διεξάγονται μετά την παρέλευση πενθημέρου. Κάτι που υποδηλώνει  (αν δεν υπερψηφίσει κι ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι απαιτούνται 3 με 4 εβδομάδες.

Προκόπης Παυλόπουλος

Μπορεί να είναι πάλι υποψήφιος ο Προκόπης Παυλόπουλος με τη στήριξη  και της Νέας Δημοκρατίας; Μπορεί να μην είναι καν υποψήφιος;

Ακούστε: Τόσο το ένα όσο και το άλλο ενδεχόμενο είναι ανοικτά.  Αν απορριφθεί η Παυλόπουλος, πρέπει να αιτιολογηθεί για ποιους λόγους απορρίπτεται. Κάτι που είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Αφενός επειδή ο πρόεδρος Παυλόπουλος ΔΕΝ ήταν πρόεδρος όλων των Ελλήνων με τη στάση του στο Μακεδονικό ή στο κυνήγι του «Μινώταυρου» κλπ κι αφετέρου επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός βουλευτής της Ν.Δ. που δεν τον είχε ψηφίσει το 2015.

Προσέξτε: Υπάρχει κι η άλλη πλευρά, ο αντίλογος εκείνων που επιθυμούν (εντός της Νέας Δημοκρατίας) την επανεκλογή Παυλόπουλου. Εκείνων, δηλαδή, από την τάση της Λαϊκής Δεξιάς που συνομιλούν μαζί του και πιέζουν τα εσωκομματικά. Αυτοί, λοιπόν, ισχυρίζονται ότι πρέπει να κριθεί ο Παυλόπουλος ως πρόεδρος κι όχι ως υπουργός που δεν αντιμετώπισε την καταστροφή της Αθήνας το 2008 στα γεγονότα μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως όταν ο Μητσοτάκης δεν τον ψήφισε το 2015, είπε ότι το έκανε επειδή έχουν διαφορετικές απόψεις για την Ευρώπη.  Κι ότι αυτή η άποψη πρέπει να έχει αλλάξει μετά τη στάση που τήρησε ο Παυλόπουλος στο πρώτο εξάμηνο του 2015 για ναν υπάρξει τελικά Grexit.

Λαϊκή Δεξιά – καραμανλικοί- σαμαρικοί-φιλελεύθεροι

Όποιος αρνείται την ύπαρξη των συγκεκριμένων συνιστωσών εντός της Νέας Δημοκρατίας  πλανάται πλάνην οικτράν.

Προσέξτε: Όσοι δεν επιθυμούν (και είναι οι περισσότεροι) την επανεκλογή Παυλόπουλου, ισχυρίζονται ότι αν αλλάξει γνώμη ο Κυριάκος και τελικά τον στηρίξει, θα διακυβεύσει την αξιοπιστία του αν εν συνεχεία ελέγξει/τιμωρήσει όποιον δεν πειθαρχήσει. Αφού ούτε εκείνος πειθάρχησε το 2015. Μπορεί όμως να μην υπάρξει ζήτημα εκλογής (αφού θα τον ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ) αλλά είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ρήγμα στη Ν.Δ. Πολύ περισσότερο αφού δεν θα έχουν ψηφίσει τον Παυλόπουλο αρκετοί βουλευτές.

Ακούστε: Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δεν θέλουν τον Παυλόπουλο οι βουλευτές που συντάσσονται με τον Αντώνη Σαμαρά κι οι φιλελεύθεροι. Πλην άλλων, του καταλογίζουν ότι συνέδραμε τον Αλέξη Τσίπρα να φτάσει στην εξουσία κι εν συνεχεία να επιβιώσει εκεί παρά τις παλινωδίες και την εμφανή ακαταλληλότητά του. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε κομματικό!  Οι τάσεις/συνιστώσες αυτές δύσκολα θα αποδεχθούν επανεκλογή Παυλόπουλου και μόνο ως ύστατη λύση ανάγκης. Κάτι που ασφαλώς δεν θα περιποιεί τιμή για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Κι από την άλλη πλευρά, εκείνοι που επιθυμούν σφόδρα την επανεκλογή του είναι  η Λαϊκή Δεξιά κι οι καραμανλικοί. Από τους οποίους ο Προκόπης Παυλόπουλος αποτελεί σαρξ εκ σαρκός. Κι οι οποίοι τον έστειλαν στον προεδρικό θώκο κάνοντας τον Τσίπρα ν’ αλλάξει γνώμη το 2015, αφού είχε σχεδόν δώσει τα χέρια με τον Αβραμόπουλο!

Αντώνης Σαμαράς

Είναι πασίγνωστο ότι ο Αντώνης Σαμαράς μόνο αδιάφορος δεν είναι για τον προεδρικό θώκο. Όπως είναι πασίγνωστο ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει μεγαλύτερη κομματική επιρροή από τη Λαϊκή Δεξιά και τους καραμανλικούς, αφού εκείνος είναι ενεργός σε όλες τις κοινοβουλευτικές και κομματικές διαδικασίες. Με πρόσφατο δεδομένο την τοποθέτησή του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας όπου όσα είπε έκαναν αίσθηση, ειδικά στο ζήτημα του Μεταναστευτικού. Αναφορικά με το οποίο όσα ανέφερε ικανοποίησαν το Δεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας.  Πρόσωπα που συνομιλούν καθημερινά μαζί του ισχυρίζονται ότι ο Σαμαράς δεν πρόκειται να «λειάνει» τις απόψεις του και όσα είπε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έναντι κανενός τιμήματος, συμπεριλαμβανομένου του διακοσμητικού πλην ύπατου! Οι ίδιοι συνομιλητές δεν αποδέχονται την άποψη ότι ο Σαμαράς δεν θα ήταν μια διακομματική μα απολύτως κομματική υποψηφιότητα, ισχυριζόμενοι ότι όσα είχε προβλέψει πριν την βίαιη πτώση του για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκαν πλήρως κι ο ελληνικός λαός το έχει κατανοήσει.

Διευθύνσεις και ονόματα

Προσέξτε: Οι βουλευτές που δεν θέλουν ν’ ακούν για πιθανή εκλογή Σαμαρά είναι αρκετοί: Κώστας Καραμανλής, Κώστας Καραμανλής του Αχ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιώργος Βλάχος, Μαριέττα Γιαννάκου, Ευρυπίδης Στυλιανίδης και κάποιοι άλλοι πιο «σιγανά ποταμάκια»… Οι περισσότεροι εξ αυτών εκτιμούν ότι ο Σαμαράς σκοπίμως έκανε την υψηλότατων τόνων ομιλία του στο νεοδημοκρατικό συνέδριο, προκειμένου να μπορεί αργότερα να υποστηρίξει ότι εξ αυτής «κόπηκε» από τον Κυριάκο. Κι όχι ότι δεν είναι αποδεκτός από τα άλλα κόμματα και την κοινωνία.

Για να ξέρετε: Οι περισσότεροι –αν όχι όλοι- εκ των ανωτέρω βουλευτών επιθυμούν την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Για να ξέρετε: Η πιθανή υποψηφιότητα του επιτρόπου Αβραμόπουλου, μάλλον κάηκε πριν καν γίνει πιθανή σκέψη. Αφενός επειδή κάποιοι κρατούν ακόμη ανοικτό το θέμα του με τη Novartis κι αφετέρου με τα δημοσιεύματα (σε συγκεκριμένη λαϊκοδεξιά εφημερίδα, γνωστή για τι σχέσεις της με τους Προκόπη Παυλόπουλο και Δημ . Παπαγγελόπουλο)  περί τραπεζικών λογαριασμών με εκατομμύρια του υιού του που σπουδάζει στις ΗΠΑ. Που απεδείχθησαν να έχουν το ποσό των… 30 χιλιάδων ευρώ!  Μάλιστα λέγεται στο πολιτικό παρασκήνιο ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι αποδεκτός ο Αβραμόπουλος.

Για να ξέρετε: Από συγκεκριμένους κύκλους εντός της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργείται «κλίμα» προκειμένου να μην υπάρξει υποψηφιότητα από την Κεντροαριστερά. Πολύ περισσότερο –όπως ισχυρίζονται- αφού μετά την πρόσφατη συνταγματική αλλαγή υπάρχει η δυνατότητα είτε να επανεκλεγεί ο Παυλόπουλος είτε να πάρει τη θέση του ο Σαμαράς.

Για να ξέρετε: Δεν υπάρχει περίπτωση Σημίτη. Όχι μόνο επειδή με το άρθρο του για τα ελληνοτουρκικά προκάλεσε τη μήνη του καραμανλικού στρατοπέδου αλλά κι επειδή μάλλον δεν θα ετίθετο ποτέ τέτοιο ζήτημα.

Για να ξέρετε: Δεν θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αν και θεωρητικά θα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση, τόσο για τον Κυριάκο όσο και για τη Νέα Δημοκρατία.

Για να ξέρετε: Το πρόσωπο της προέδρου του ΣτΕ, Κατερίνας  Σακελλαροπούλου, «έπεσε» στο τραπέζι αλλά το όνομά της διέρρευσε με πιθανό σκοπό το «κάψιμο της». Ενώ δεν είναι πολιτικός, δεν είναι γνωστός ο λόγος της και υπάρχουν σοβαρές φοβίες να προκύψει μια ανεξέγκτη κατάσταση όπως εκείνη του Χρήστου Σαρτζετάκη το διάστημα 1985-1990.

Για να ξέρετε: «Έπεσε» στο τραπέζι και το όνομα της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου, Μαρίας Ευθυμίου, που διαθέτει ισχυρούς συμβολισμούς. Είναι η καθηγήτρια (Οκτώβριος 2014) που είχε αντιταχθεί δημοσίως  μαζί με άλλους καθηγητές και φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ για την κατάληψη της σχολής και τη διακοπή των μαθημάτων. Σε δε συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2018, ανέπτυξε τους προβληματισμούς της για το μέλλον τη χώρας και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, ενώ υποστήριξε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια, εδώ και δεκαετίες, έχουν μεταβληθεί σε χώρους ανομίας και βαρβαρότητας.

Για να ξέρετε:  Δύσκολα έως αδύνατο να είναι πρόταση του Κυριάκου κάποια εκ των δυο γυναικών επιτρόπων της περιόδου Σημίτη. Δηλαδή, Άννα Διαμαντοπούλου και Μαρία Δαμανάκη. Κυρίως λόγω των εσωκομματικών αντιδράσεων.

Για να ξέρετε: Όλο και περισσότεροι εκ των στενών συνομιλητών του Κυριάκου ισχυρίζονται ότι τελικά θα προτείνει πρόσωπο που δεν έχει «καεί» μέχρι τώρα. Με κριτήριο και ζητούμενο να τύχει στήριξης όσο περισσοτέρων πτερύγων της Βουλής και φυσικά του κόμματός του.  Επιθυμία του μάλιστα είναι το Μέγαρο Μαξίμου να σταματήσει να είναι δεύτερο και παράλληλο κέντρο εξουσίας, όπως είναι εν πολλοίς σήμερα.  Ενώ δεν θα του ήταν αδιάφορο να τυγχάνει αυτό το πρόσωπο και της εμπιστοσύνης του και να μπορεί να χειριστεί την κατάσταση όταν η χώρα θα οδεύσει μαθηματικά σε διπλές εκλογές  λόγω απλής αναλογικής. Σε μια τέτοια περίπτωση τολμώ να γράψω δυο ονόματα: Του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου που διαθέτει το στοιχείο διείσδυσης σε άλλα κόμματα. Και του Αλέκου Παπαδόπουλου, εξαίρετου υπουργού των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ.

Για να ξέρετε: Απολύτως διασταυρωμένος πληροφορίες αναφέρουν ότι αν τελικά (όπως είναι και το πιθανότερο) δεν είναι πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ο νυν πρόεδρος, θα αρνηθεί να είναι υποψήφιος ΜΟΝΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσονούπω θα μάθουμε ή θα ξέρουμε περισσότερα.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 27 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο άρθροΚαζακστάν: Αεροσκάφος Fokker-100 με 100 επιβαίνοντες συνετρίβη σε κτίριο – Τουλάχιστον 15 οι νεκροί και 60 οι τραυματίες
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.