Ο Κυριάκος κι ο ημετερισμός – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Την εβδομάδα που φεύγει σχεδόν μονοπώλησε την επικαιρότητα η υπόθεση του διορισμού των νέων διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων. Και οι αστοχίες (sic) που τις ακολούθησαν.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η αλήθεια είναι ότι η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, ο νεποτισμός, οι συναλλαγές κομμάτων και ψηφοφόρων, η εξαγορά συνειδήσεων με αντάλλαγμα μια θέση στον κρατικό μηχανισμό, ποτέ δεν έλειψαν από τους κομματικούς μηχανισμούς. Άλλωστε όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με την εποχή της καλλιέργειας των λεφτόδεντρων που οδήγησε στον υπερδανεισμό, στα ελλείμματα του δημοσίου τομέα, στη διασπάθιση κρατικού χρήματος και τελικώς στην χρεοκοπία και στα μνημόνια.

Μια άλλη αλήθεια είναι ότι μετά από υπερδεκαετή κρίση και κυρίως μετά την τραγικότητα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, όλο και περισσότεροι Έλληνες πίστευαν ότι φαινόμενα Καρανίκα, Νοτοπούλου, εξάδελφος Τσίπρα, σύντροφος Δούρου, επιδοτούμενων ενοικίων υπουργών, διορισμοί διοικητή νοσοκομείου με 4 πλαστά πτυχία, διορισμός διοικητή νοσοκομείου κάποιου ιδιοκτήτη… βουλκανιζτέρ ή και διορισμού της θυγατέρας Χριστοδουλοπούλου- Δρίτσα στη Βουλή και πολλά άλλα, ΔΕΝ θα επαναλαμβάνονταν.

Και ξαφνικά, έρχεται ένας υπουργός που ήδη τα έχει κάνει θάλασσα στο υπουργείο του, ο Κικίλιας, και τα κάνει μαντάρα και πάλι με τους διορισμούς στα νοσοκομεία. Δεν είναι μόνο ο διορισμός του 80χρονου πολιτικάντη που έχοντας περάσει από ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ … «τρούπωσε» στη Νέα Δημοκρατία κι έγινε …διοικητής  στο νοσοκομείο Καρδίτσας για μια ημέρα, μέχρι που ο Μητσοτάκης ουσιαστικά  τον απέπεμψε λόγω των αντιδράσεων. Είναι κι άλλες περιπτώσεις φαύλου ημετερισμού! Στην Καστοριά ένας … κουμπάρος του τοπικού βουλευτή. Σε Ρόδο, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη κι  άλλα 2-3 νοσοκομεία της Αθήνας διορίστηκαν απόστρατοι στρατιωτικοί!!! Σε Πρέβεζα και Άρτα διορίστηκαν αντιστοίχως στα νοσοκομεία οι πρόεδροι ΝΟΔΕ…. Άρτας και … Πρέβεζας!!! Είναι και πολλά ακόμη.

Κι εδώ η υγιής κοινωνία «τρελαίνεται». Έσπευσε να ψηφίσει Κυριάκο και της προκύπτει ο … κομματικός σωλήνας της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη, υποστελέχη, ανθυποστελέχη, αποτυχημένοι πολιτευτές κι υπασπιστές των «μεγάλων» στελεχών, ερίζουν για μια καρεκλίτσα σε κάποιο νοσοκομείο, σε κάποια ΔΕΚΟ, σε κάποια «κρυμμένη» κρατική εταιρεία. Κι οι γκρίνιες στην κομματική οργάνωση πάνε σύννεφο!

Όμως ο Μητσοτάκης νίκησε στο κόμμα  του και τελικά τις εκλογές επειδή οι πολλοί πίστεψαν ότι θα νοικοκυρέψει το κράτος. Και θα βασιστεί σε ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς. Κι όντως τα δείγματα γραφής είναι μαζί του. Αλλά, υπάρχουν κι οι Κικίλιες. Οι οποίοι λειτουργούν σαν τον Μαυρογιαλούρο της σπουδαίας Ελληνικής ταινίας και δεν σκέφτονται ότι υπάρχουν σπουδαία βιογραφικά στην αγορά καταφεύγοντας στον ημετερισμό! Κι είναι απορίας άξιο με ποιο κριτήριο, με ποιο πολιτικό βιογραφικό είναι υπουργός κάποιος σαν τον Κικίλια! Τι έχει κάνει στην πολιτική του διαδρομή για να είναι υπουργός; Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ…

Φυσικά, σε όλο αυτό το θολό τοπίο που δημιουργήθηκε, υπάρχει και το φως των ηλιαχτίδων.  Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που είχε την κουλτούρα του αποφασίσζομεν και διατάσσομεν,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τα αντανακλαστικά του και διόρθωσε το λάθος, αφουγκραζόμενος την οργή των πολιτών και παραδεχόμενος την αστοχία. Σεβόμενος τις ευαισθησίες των πολιτών και δη εκείνων που έχουν (έχουμε) μεγάλες προσδοκίες….