Ο Κώστας Καραμανλής, ο Σαμαράς & τα τεύτλα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πολλά εν ολίγοις σήμερα.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Με μια είδηση από τον καραμανλικούς κύκλους και τετράγωνα θα ξεκινήσουμε σήμερα. Μια είδηση που αναφέρει ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν επιθυμεί να είναι άλλη φορά βουλευτής μα ούτε και να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας! Άλλωστε στο τέλος της τετραετίας θα βρίσκεται στα δεύτερα μισά της δεύτερης δεκαετίας των …ήντα….

Πώς θα πορευτεί στη συνέχεια και μέχρι το τέλος της θητείας του;

Συνομιλητές του ισχυρίζονται ότι δεν θ’ αργήσει η στιγμή –ίσως κι από τις αρχές του 2020- που θα ξεκινήσει διαλέξεις σε ξένα πανεπιστήμια. Κι αμέσως μετά θα τις συνεχίσει και στο εσωτερικό.

Σας έχω νέα και από τη μεριά του Σαμαρά. Ο οποίος, λένε, πιέζει αφόρητα για να ξεκινήσουν αμέσως διαδικασίες προκαταρκτικής επιτροπής για τον Αλέξη Τσίπρα και ειδικά για το θέμα Novartis.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από αυτή την εξέλιξη θα εξαρτηθεί –σε μεγάλο βαθμό- η στάση του και τι θα πει στην πρώτη μετά τις εκλογές δημόσια τοποθέτησή του.

Για τον Σαμαρά, η υπόθεση Novartis για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τον «κρέμασε» στα μανταλάκια είναι μείζονος σημασίας. Τόσο σε επίπεδο ηθικό όσο και πολιτικό. Κι όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του έχει ως μέγα σκοπό πια να βγάλει την κουκούλα του Ρασπούτιν και όσων τον υποκινούσαν…

Μιας και βρεθήκαμε σε περιβάλλον Νέας Δημοκρατίας  να σας πούμε ότι κάποιοι βουλευτές της πνέουν μένεα εναντίον του Μητσοτάκη. Επειδή δεν τους έκανε υπουργούς!  Όλοι προέρχονται από την τάση της Λαϊκής Δεξιάς… Κάποιοι μάλιστα …ζήλευαν τον Καμμένο και την Παπακώστα…

Το είχαμε επισημάνει πριν ακόμη από τις εκλογές, όταν αναφέραμε ότι είναι κρίσιμο στοιχείο της επόμενης διακυβέρνησης πόσους βουλευτές θα έχει συνολικά η Ν.Δ.

Να σας πούμε κι αυτό: Για το επόμενο εξάμηνο ουδείς εξ αυτών θα βγάλει άχνα! Μετά δεν παίρνω όρκο…

Θα πείτε και με το δίκιο σας: Γιατί δεν αναφέρεις ονόματα;

Θα έρθουν κι αυτά. Μόλις αποδεσμευθώ από το off the record….

Πάμε σε άλλο θέμα. Που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Αναφέρομαι στην δυσκολία προσέλκυσης ικανών managers σε δημόσιες επιχειρήσεις κι οργανισμούς. Κι είναι φυσιολογικό αυτό. Ποιος είναι τρελός ν’ αφήσει τον πολιτισμένο (οικονομικά κι εργασιακά) ιδιωτικό τομέα για να μπλέξει στο μεσαίωνα του δημοσίου;

Ακούστε; Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αμείβεται μικτά με 4.500 ευρώ. Όταν ο αντίστοιχος manager μιας πολυεθνικής ή εγχώριας εταιρείας εισπράττει υπερπολλαπλάσια! Χωρίς να έχει στο κεφάλι του και τους συνδικαλιστές ή ολόκληρα συγκροτήματα Τύπου και συμφερόντων … Γιατί να βάλει λοιπόν το κεφάλι του στον ντορβά;

Ξέρετε πώς σκέφτονται να ξεπεράσουν το πρόβλημα από το Μέγαρο Μαξίμου; Με το ν’ αυξήσουν τις αμοιβές στα επίπεδα του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ… Ελπίζοντας ότι θα μετριάσουν τις διαφορές και θα προσελκύσουν ικανούς managers.

Θα πούμε και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπου ο Τσίπρας, όπως λέγεται, είναι έξαλλος με τους συνεργάτες του και την τακτική που ακολούθησαν απέναντι στα ΜΜΕ όλα τα χρόνια διακυβέρνησης από το κόμμα του. Στο κάδρο έχει μπει ο Θανάσης Καρτερός. Ο σκληρός κομμουνιστής που ήταν επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Μαξίμου. Ο οποίος ιδεολογικά κουβαλούσε βαριά φορτία που έπληξαν τον Τσίπρα. Όμως, στο κάδρο ΔΕΝ έχει μπει από πλευράς Τσίπρα ο Πολάκης. Που έβριζε και μιλούσε εμετικά για βοθροκάναλα…  Ούτε ο Τζανακόπουλος με τον διχαστικό λόγο και την ανακύκλωση παραμυθιών κι αποπροσανατολισμού.

Η ουσία είναι ότι ο Τσίπρας ανανέωσε το επιτελείο του και θα επιχειρήσει να επανακαθορίσει τις σχέσεις με τα ΜΜΕ.  Κάτι που είναι πολύ δύσκολο δεδομένης και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην κοινωνία αλλά κι εξ αιτίας της έλλειψης εξουσίας. Άλλωστε ακόμη και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα που είχαν σταθεί αποκλειστικά στο πλευρό του (ΑΝΤ1, Star, Alpha), τώρα αρχίζουν και λαμβάνουν αποστάσεις. Έτσι η δουλειά των νέων που τοποθέτησε ο Τσίπρας στο επιτελείο επικοινωνίας του, έχουν δύσκολο έργο. Όπως και νάναι όμως, οι Ανδρέας Μπελεγρής, Νίκος Ανδριόπουλος και Κυριάκος Αργυρόπουλος, είναι νέοι άνθρωποι και διαθέτουν σεμνότητα που ξεχωρίζει μέσα στην αμετροέπεια των συνεργατών του Τσίπρα και των Αριστερών συνολικά.

Κάτι τελευταίο για σήμερα:  Έλαβα ένα Δελτίο Τύπου που ενημέρωνε ότι οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας και Φωτεινή Αραμαπατζή συναντήθηκαν με εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών.

Μέχρι εδώ καλά. Όμως μου γεννήθηκε μια απορία. Ποιοι τευτλοπαραγωγοί έσπειραν ξέροντας ότι τα εργοστάσια της ΕΒΖ είναι κλειστά; Γνωρίζοντας ότι δεν θα έχουν να κάνουν κάτι την παραγωγή τους αφού δεν είχαν υπογράψει συμβάσεις ε την εταιρεία;

Ρώτησα, πήρα τηλέφωνα σε ειδικούς που γνωρίζουν το αντικείμενο και πήρα απάντηση στην απορία μου. Ότι κάποιοι έσπειραν αφού …πείστηκαν ότι υπάρχουν επίδοξοι επενδυτές στην ΕΒΖ! Μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι που υπέγραψαν συμβάσεις με …επενδυτές που τώρα είναι … άφαντοι… Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έσπειραν για να λάβουν τις επιδοτήσεις των τεύτλων από την… επάρατη Ε.Ε.! Επιδοτήσεις που για το συγκεκριμένο προϊόν είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των αγροτικών καλλιεργειών και προϊόντων .