Ο κίνδυνος της έλλειψης τροφίμων, είναι πλέον ορατός !! Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Ο FAO, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιεί σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019 σχετικά με τον κίνδυνο έλλειψης τροφίμων λόγω της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Αυτή η έκθεση, η πρώτη του είδους του από τον FAO, «παρουσιάζει όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η βιοποικιλότητα που αποτελεί τη βάση των συστημάτων διατροφής μας σε όλα τα επίπεδα μειώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σύνδεση με τη γεωργική παραγωγή

Μυριάδες οργανισμοί που είναι επίσης στη ρίζα της γεωργικής παραγωγής, όπως ορισμένα έντομα, συμβάλλουν σε αυτή τη βιοποικιλότητα, αλλά απειλούνται. Τα  φυτά, τα οποία δεν μπορούν ποτέ να βρεθούν από τα έντομα , εξαφανίζονται, προειδοποιεί αυτή την έκθεση.

Ωστόσο, η καλλιεργούμενη παραγωγή που δεν διαθέτει ποικιλία καλλιεργειών είναι πολύ πιο ευάλωτη σε ασθένειες και παράσιτα, από εκείνα που βασίζονται σε περισσότερη βιοποικιλότητα, λέει ο FAO.

Και για να αναφέρουμε ως παράδειγμα τις δραματικές συνέπειες, της σχεδόν εξαφάνισης της πατάτας στην Ιρλανδία, που στα μέσα του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως βασικό φαγητό για τους αγρότες στο νησί.

Οι κυβερνήσεις έρχονται σε επαγρύπνηση

Έκτοτε, οι γεωργικές πρακτικές για την προώθηση της βιοποικιλότητας έχουν προχωρήσει, αλλά, σύμφωνα με τον FAO, πρέπει να γίνουν πολλά, τα οποία καλούνται οι κυβερνήσεις των χωρών, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ο FAO παρέχει διάφορα παραδείγματα για να καταδείξει τη σημασία αυτής της βιοποικιλότητας. Η ανθρωπότητα αναπτύσσει περίπου 6.000 φυτά, αλλά μόνο εννέα αντιπροσωπεύουν το 66% όλων των καλλιεργειών στον κόσμο.

Ο FAO επισημαίνει επίσης ότι το 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών εξαρτάται από την επικονίαση. Γεωγραφικά, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική η βιοποικιλότητα, που είναι πολύ πλούσια, είναι επίσης και η πιο απειλούμενη, αναφέρει και πάλι η έκθεση.

Προηγούμενο άρθροΓύρω-γύρω από τις θυρίδες η εφορία – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροΣτην Κατερίνα Ακάσογλου το διεθνές βραβείο «Barancik Prize» για Καινοτομία στην έρευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης