Ο ημιμαθής κι ανιστόρητος Καμμένος – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η επανάσταση του 1821 απελευθέρωσε την Ελλάδα από τον Οθωμανικό ζυγό και δημιούργησε το νεοελληνικό κράτος.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτή η λανθασμένη ιστορική αντίληψη, είναι προϊόν εθνεγερτικών ενεργειών που έλαβαν χώραν μετά την ελληνική ανεξαρτησία, όταν ήταν απαιτητό να δημιουργηθεί ο μύθος της νέας ελεύθερης Ελλάδας. Έγιναν πολλά τότε. Τα περισσότερα έφτασαν ως τις ημέρες μας ως δεδομένα ενώ ήταν παντελώς αναληθή. Καμιά επανάσταση, λόγου χάρη, έγινε στις 25 Μαρτίου 1821. Απλά καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία με την επίμονη απαίτηση της εκκλησίας, που αναζητούσε ρόλο στην απελευθερωμένη Ελλάδα. Κανένα λάβαρο σήκωσε ο Παλαιών Πατρών στην Αγία Λαύρα, αφού ο ίδιος αναφέρει στα απομνημονεύματά του ότι εκείνη την ημέρα βρισκόταν στη Βοτσίτσα, το σημερινό Αίγιο. Κανένα κρυφό σχολειό υπήρχε αφού δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει, δεδομένου ότι οι Τούρκοι δεν κυνήγησαν τη γνώση. Άλλωστε, μέσα στο Φανάρι λειτουργούσε νομίμως και με δόξα η Μεγάλη του Γένους σχολή.

Γι αυτά και πολλά άλλα, οι νεοέλληνες λίγα έμαθαν από τα σχολικά εγχειρίδια εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες. Εξ ου κι οι μύθοι έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας.

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά;

Επειδή άκουσα τον λαλίστατο Πάνο Καμμένο να απευθύνεται στους Τούρκους και να τους λέει ότι γνώρισαν την ήττα από τον ελληνικό λαό, στην Επανάσταση του 1821.

Άλλος μέγας μύθος. Ναι συγκινεί πολύ κόσμο, συγκινεί και τον πολέμαρχο (δια των στολών παραλλαγής και των μεγάλων λόγων) υπουργό Άμυνας, αλλά αυτό αποτελεί κορωνίδα της αμορφωσιάς ή έστω της ημιμάθειας. Αποτελεί ανιστόρητη φτήνια, αφού η επανάσταση του 1821 είχε εκφυλιστεί ήδη το 1827, εν μέσω συνεχών εμφύλιων έριδων κι εμφυλίων πολέμων.

Αν ο Πάνος Καμμένος ήταν στοιχειωδώς γνώστης της ιστορίας κι αν δεν ήταν αμετροεπής κι ημιμαθής, δεν θα τολμούσε να εκστομίσει τέτοια πράγματα και δη σε διεθνές επίπεδο.

Θα ήξερε ότι δεν απελευθερωθήκαμε μέσω της επανάστασης του 1821.

Απελευθερωθήκαμε επειδή αυτό επέβαλλαν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Με την Ναυμαχία του Ναβαρίνου, στις 20 Οκτωβρίου 1827, μέσω της οποίας κατέστη ολοφάνερο στον Σουλτάνο, ότι η Ελλάδα θα αποσυνδεθεί από την  οθωμανική αυτοκρατορία και θα γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Κι αυτή η ημερομηνία θα έπρεπε να είναι η εορταζόμενη και τιμώμενη εθνική μας γιορτή.

Για του λόγου το αληθές, ακόμη και στο πρωτόκολλο ανεξαρτησίας της Ελλάδας (3 Φεβρουαρίου 1830), υπάρχουν οι υπογραφές των μεγάλων δυνάμεων αλλά όχι της χώρας μας. Ενώ με την ανακήρυξη του Βασιλείου της Ελλάδας ( Μάιος 1832, μετά τη φρικτή δολοφονία του Καποδίστρια), οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής επέβαλλαν την επιλογή του Όθωνα.

Αυτά όλα είναι επίσημα γεγονότα και καταγεγραμμένες πράξεις στα αρχεία της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας.

Ανεξαρτήτως αν εμείς αγνοήσαμε τα γεγονότα, τις αποφάσεις, τις υπογραφές και υιοθετήσαμε το παραμύθι της 25ης Μαρτίου για να καλυφθούν οι ενοχές της εκκλησίας και για να ξεχαστούν οι τρεις θλιβεροί εμφύλιοι καταμεσής της επανάστασης, που την εκφύλισαν.

Αυτά όλα, μπορεί η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού να μη τα έχει διδαχτεί και να μη τα έχει εμπεδώσει. Είναι, όμως, ανεπίτρεπτο να μη τα γνωρίζει ένας υπουργός, όσο κι αν όλοι γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ανερμάτιστος. Είναι ανεπίτρεπτο για την ίδια την ιστορία, να χρησιμοποιεί παραμύθια ως απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων, όταν υπάρχουν τόσα και τόσα πραγματικά γεγονότα ηρωισμού κι αυταπάρνησης του ελληνικού λαού.

Όμως, όπως έλεγε ο Γκαίτε, τίποτα πιο φοβερό από τη δραστήρια αμάθεια!

Οι δε τελευταίες του τρεις λέξεις ήταν: Φως, περισσότερο φως!

Τις οποίες ο Πάνος Καμμένος δεν μπορεί να κατανοήσει εκεί στα σκοτάδια του λαϊκισμού που κατοικεί….

 

Προηγούμενο άρθροΠαραμένουν τα προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη λόγω υψηλής θολότητας του νερού
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.